Det er mange som vil hjelpe deg med middagen din. Men hvilken bør du velge?
Det er mange som vil hjelpe deg med middagen din. Men hvilken bør du velge? Vis mer

Matposene som redder middagen

Det er mange som vil hjelpe deg med middagen. Men hvilken bør du velge?

Vet du hva du skal ha til middag i dag? Eller er det noe du må finne ut på vei hjem fra jobb, eller over frysedisken på Rema?

Matposer eller matkasser med middagsmenyer skal inspirere til sunn og god matlaging og lette hverdagen. Nøyaktig porsjonsberegning kan også spare deg for noen kroner, fordi du får akkurat det du trenger i middagsposen. Ikke mer og ikke mindre.

De siste årene har det blitt stadig flere tilbud som gir deg alt fra et par til fem middager. Du får alle ingrediensene du trenger, og oppskriftene ligger heftet ved. Posene er i hovedsak rettet mot travle småbarnsfamilier, men de aller fleste tilbyr middagsabonnement til to personer. Og nå ryktes det at også singelposen er på vei.

Men hvilken skal du velge?

Nå kan middagen bli dyrere: ICA og Norgesgruppen samarbeider.

Så mye koster det:

Det finnes et par forskjellige varianter rundt omkring i landet. Her ser vi nærmere på noen av dem som leverer til større områder. I første omgang tar vi for oss pris. I ukene fremover kommer vi til å teste ut de forskjellige posene. Hvor avansert krever de at vi er på kjøkkenet? Hva kreves av eget utstyr og mat? Hvor rause er porsjonene? Hvor lang tid tar det å lage? Smaker det godt? Og hvordan er kvaliteten på maten?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så mye koster matposene (Faste priser, åpningstilbud er ikke tatt med her)
LeverandørTre dager for familieFem dager for familieTre dager for toFem dager for toAnnet?
Middagshjelpen.no9401.340-799Fruktkurv, frokostpose og gavekort
Godtlevert.no7951.098645-Tredagersmeny for storfamillien, to ulike menyer
Middagsposen.no7901.150--Basispose med enkle og rimelige råvarer til fire dager, fruktpose. Kun annen hver uke.
Matenerklar.no*9351.295--Fire middager for famillie, gavekort på pose,
Matfryd.no*7991.089599 Pant for kasser.
Priser innhentet uke 3. Vi tar forbehold om endring i pris. *Matenerklar og Matfryd er slått sammen, men prisene er ikke konsolidert ennå

Her har vi sett på pris - og under tabellen kan du lese litt mer om de ulike konseptene.


Har vi glemt noen? Send oss gjerne et tips.

Spar tusen

Så mye koster det - 26 uker (Faste priser, åpningstilbud er ikke tatt med her)
LeverandørTre dager famFem dager famTre dager duoFem dager duo
Middagshjelpen.no24.44034.840-20.774
Godtlevert.no20.67028.54016.770-
Middagsposen.no20.54029.900--
Matenerklar.no*24.31033.670--
Matfryd.no*20.77428.31415.574-
Priser innhentet uke 3. Vi tar forbehold om endring i pris. *Matenerklar og Matfryd er slått sammen, men prisene er ikke konsolidert ennå


Forskjellene ser kanskje ikke så enorme ut her. Et par hundrelapper i uken ekstra kan du raskt ta inn ved å gjøre andre middager litt enklere? Vi har derfor sett på hvor mye det koster å få levert de ulike posene på døren, annen hver uke, i et helt år.

En familie på fire-fem som ønsker tre middager i uken kan spare 3.900 kroner i året på å velge Middagsposen fremfor Middagshjelpen. Dersom familien ønsker fem middager i uken, er besparelsene enda større: De kan spare rundt 6.500 kroner i løpet av et år på å velge Matfryd eller Godtlevert i stedet for Middagshjelpen.

Marginene er mindre når vi ser på middag for to: Godtlevert er en drøy tusenlapp dyrere enn Matfryd for dem som vil ha tre middager i uken. Fem dager i uken er fire-fem tusen kroner dyrere.

Januarblakk? Se kokkenes tips til rimelige middager

Middagshjelpen

Tanken bak Middagshjelpen var å levere en pose med mat gründerne selv ønsket seg i en stresset hverdag. Her sier leverandøren at de setter gode råvarer i høysetet, og middagsposene inneholder matvarer fra kjente kvalitetsprodusenter, gårder og slaktere, som Stange, Salma og Strøm-Larsen.

De har en rekke ulike pakker, det er middager for to (xfem) eller til en vanlig familie med tre eller fem middager. Merk at femdagersmenyene egentlig er fire middager; den ene er dobbel porsjon som du kan varme opp. Du får med oppskrifter, og i tillegg kan du bestille fruktkurv en frokostpose. Du kan velge mellom levering hver uke og annen hver uke.

Middagshjelpen.no leverer til Oslo, Akershus, Bergen, Bodø, Stavanger, Trondheim, Ålesund - og områdene rundt disse byene. Leveringstid er mandager enten mellom ett og fem, eller mellom fire og åtte på ettermiddagen.

Det er ingen bindingstid, men du må si opp eller stoppe levering innen klokken 12 tirsdagen uken før levering.

Godtlevert

Noen andre bestemmer: på godt og vondt. Plutselig får du noe du ikke er så glad i til middag. Er det greit?  Foto: PantherMedia / Zorka Vuckovic
Noen andre bestemmer: på godt og vondt. Plutselig får du noe du ikke er så glad i til middag. Er det greit? Foto: PantherMedia / Zorka Vuckovic Vis mer


Hos Godlevert er det kokken Ole Martin Alfsen som lager oppskriftene. Du kjenner ham kanskje fra TV, eller som medforfatter av Familiekokeboken, kokeboken nesten alle småbarnsforeldre vi kjenner roser opp i skyene.

Hos Godtlevert kan du også velge mellom ulike pakker for to eller fire-fem personer, og i tillegg kan du velge mellom to varianter: Ekspressmeny, klassiske middagsretter som går fort å lage, og Originalmeny, for dem som liker å utfordre smaksløkene litt mer - og å bruke litt mer tid på å lage maten.

Godlevert regner med at du har endel basisvarer selv; og listen finner du her. De leverer til Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold, Drammen, Kongsberg, Skien, Porsgrunn, Kristiansand og omegn, Sandnes, Stavanger, Haugesund, Bergen, Trondheim og omegn, Lillehammer, Gjøvik, Hamar, Molde og Ålesund. Leveringer skjer mandager mellom tolv og tre, eller fem og halv ti på ettermiddagen.

Det er ingen bindingstid - du kan selv pause eller avslutte abonnementet når du vil - men innmeldingstilbud gjelder kun én gang. Avbestillinger må gjøres innen klokken 24 tirsdag for leveringen påfølgende uke.

Smart frysertriks: Derfor bør du flatpakke frysevarene

Middagsposen

Lei av grandis og grillpølse? Noen ganger er det greit med noe nytt til middag.  Foto: Per Ervland
Lei av grandis og grillpølse? Noen ganger er det greit med noe nytt til middag. Foto: Per Ervland Vis mer


Gründerne bak middagsposen (tidligere middag123) er småbarnsforeldre med erfaring fra restaurantbransjen. Oppskriftene skal være raske og greie - du skal kunne lage dem i løpet av en halvtime-førti minutter.

Som mange av de andre løsningene har de en liste over basisvarer du bør ha i skapet - og skulle du starte helt på scratch, kan du kjøpe en pakke med basisvarer til 750 kroner.

Middagsposen leverer i dag til Oslo, Asker, Bærum, Oppegård, Sofiemyr, Ski, Kolbotn, Vinterbro, Lørenskog, Skedsmo, Rælingen, Kløfta, Jessheim, Gardermoen, Slemmestad, Bødalen, Røyken, Lier og Drammen. Nye leveranseområder legges til etterhvert. De leverer mellom 17 og 21 på mandager. De leverer kun annen hver uke.

Du kan enkelt avbestille eller hoppe over en uke, senest seks dager før neste leveranse (altså tirsdagen uken før).

Maten er klar og Matfryd

MatenErKlar er et datterselskap av svenske Middagsfrid, som har levert middagsposer til svenske forbrukere siden 2007. MatenErKlar er nå slått sammen med Matfryd, og skal etter eget utsagn bli både større og bedre. Samtidig har det også blitt litt forvirrende hvor mye du skal betale for de ulike posene, da de to ulike produsentene har ulike matposer og litt ulik prising. Enn så lenge kan du velge mellom de ulike løsningene.

Matenerklar.no leverer ulike pakkeløsninger for små og store familier. Fra tre middager for to personer, til fem middager for fire. Du får råvarer og oppskrifter til middagene, og minst 25 prosent av råvarene skal være økologiske.

Leverer til Stor-Oslo, Bergen, Stavanger og Sandnes.

Vi kommer til å prøvekjøre ulike matkasser som leveres i Oslo-området fremover. Her er det bare å følge med! Har vi gått glipp av noen? Tips oss gjerne her om det er noen matkasser dere vil vi skal teste.

Svenskene tidlig ute: Middagsposer var årets julegave i Sverige. I 2011.

Magert for små husholdninger

Unngå svinn: Ukemenyene som presenteres i ukeblader og på blogger, blir det veldig ofte mat til overs, og man ender opp med å kaste resten av gulrot- og selleribunten, fordi man "alltid" skal ha én gulrot ogo én selleri i base. Med middagsposene får du det du trenger. Hverken mer eller mindre.  Foto: colourbox.com
Unngå svinn: Ukemenyene som presenteres i ukeblader og på blogger, blir det veldig ofte mat til overs, og man ender opp med å kaste resten av gulrot- og selleribunten, fordi man "alltid" skal ha én gulrot ogo én selleri i base. Med middagsposene får du det du trenger. Hverken mer eller mindre. Foto: colourbox.com Vis mer


Som vi nevnte lenger opp: Det ryktes at en av leverandørene har tanker om å levere middagsmenyer til én person. At ikke flere har hoppet på dette markedet, som ikke minst gjelder mange eldre, er oss en gåte, men det gjenstår å se om det faktisk blir lansert - og om det blir en suksess.

Vi undrer oss også over at tilbudet er såpass skralt til små familier. Er det noen som kunne trenge praktisk handlehjelp i hverdagen, er det vel aleneforeldre? Her er det bare å dele ut en "skjerpings". Kun hos GodtLevert har små husholdninger et valg - men småfamiliene står fortsatt tilbake for kjernefamilien. De kan nemlig kun velge mellom ulik vanskelighetsgrad på middagslagingen, ikke på antall dager.

Les også: Kokketrikset som gjør hverdagsmiddagene enklere

Pluss og minus

Vi har her sett på den faktiske ukesprisen på de ulike abonnementene, da det er dette som vil være mest interessant for de fleste i lengden. Det kan likevel være verdt å sjekke ut følgende, dersom dette er viktig for deg:

  • De aller fleste leverandørene har introduksjonstilbud: Her kan du i skrivende stund spare fra 25 til 50 prosent.
  • Noen av selskapene har kasser du betaler pant på. Så lenge du abonnerer vil du bytte inn tom kasse i full kasse - og så får du igjen panten når du avslutter abonnementet. Skulle du miste - eller ønske å beholde en kasse, blir du fakturert for ny pant neste gang du får en ny kasse.
  • Avbestillingsfrister: Disse varierer. Er du en impulsiv reiser, kan det lønne seg å sjekke hvor tidlig du må avbestille.
  • Avbestillingsgebyr: Noen har avbestillingsgebyr - som vil variere i størrelse - og i forhold til hvor sent du avbestiller.