Maten din kan være pakket inn i gift

Matemballasje kan inneholde hormonforstyrrende stoffer.

Det hjelper ikke å velge økologisk om matvarene får gift i seg gjennom emballasjen ...  Foto: Colourbox.com
Det hjelper ikke å velge økologisk om matvarene får gift i seg gjennom emballasjen ... Foto: Colourbox.comVis mer

Mel, melk, müsli og mikropopkorn. En dansk doktorgradsavhandling viser nå at det er stor sjanse for at polyfluorerte stoffer som brukes i matvareemballasje i papir og kartong kan smitte over på matvarene. Det melder den danske nettavisen Berlingske tidende. Det er spesielt polyfluorerte stoffer, også kalt polyfluorerte organiske forbindelser (PFC), som visstnok kan omdannes til hormonforstyrrende eller andre helseskadelige stoffer.

LES OGSÅ:

PFC får blant annet skylden for redusert fruktbarhet

Polyfluorerte stoffer finnes i en rekke produkter; blant annet møbler, tepper, Gpretex, vaskemidler, teflon og matemballasje, og denne doktorgraden har tatt for seg sistnevnte gruppe. PFCer brukes i papp- og papiremballasje for å unngå at de smuldrer opp eller suger til seg fett og vann.

Hormonforstyrrende stoffer: Forbrukerrådet vil forby disse produktene

32 prosent ukjente stoffer

Kjemikeren Xenia Trier fra Danmarks Tekniske Universitets Fødevareinstituttet (= DTU Fødevareinstituttet), som står bak doktorgradsavhandlingen, har utviklet en metode for å finne polyfluorerte stoffer i papp og papir gjennom forskning ved Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, KU-Life, og DTU Fødevareinstituttet. Denne metoden skal være svært effektiv og har påvist både kjente og hittil ukjente PFCer i papp og papir.

Trier undersøkte 74 prøver på matemballasje fra danske, svenske og kanadiske matvareforetninger. 57 prosent av prøvene inneholdt kjente PFCer. Dette gjaldt spesielt emballasje til fete matvarer, eller emballasje som er ment for langtidsoppgevaring av for eksempel rugbrød og popkorn. Hele 32 prosent av prøvene inneholdt ukjente PFCer.

- Når over halvdelen av prøvene inneholder fluorerte stoffer, viser det et stort behov for å fortsette med å kartlegge kjente, tillatte og forbudte fluorerte stoffer og deres helseskadelige effekter - også fra ukjente kilder, sier Trier i en pressemelding fra DTU Fødevareinstituttet.

Den danske Fødevarestyrelsen (tilsvarende Mattilsynet, red.anm.) har bestilt en videre undersøkelse av saken. Denne antas klar i februar, ifølge Berlingske tidende.

Seksjonssjef for avdelingen for forbrukerhensyn i Mattilsynet, Merethe Steen, forteller at de ikke er kjent med saken.

- Vi kommer til å se nærmere på saken, og vurdere om dette er et problem her også, sier Steen til DinSide.

Giftstoffer er også funnet i en rekke plastredskaper som brukes i matlaging. Nytt EU-direktiv skal imidlertid gjøre det tryggere å handle plast

Helseskadelige effekter

Det er fort gjort å bli både redd og usikker når man leser om alt som er sunt den ene dagen, for så å være usunt den andre dagen. Dette gjelder matvarer av ulike slag, klær, kosmetikk og hudpleie. Googler du PFCer vil du finne forskning som knytter disse stoffene til ADHD; stoffskifteendringer, brystkreft, nedsatt fruktbarhet hos begge kjønn, forstyrrelser på skjoldbuskkjertelen et cetera.

Det er altså gjort en rekke undersøkelser på effekten av kjente PFCer, men det er fortsatt flere slike stoffer som ikke er undersøkt. I tillegg er forskningen rundt hvordan mennesker får PFC i kroppen mangelfull, skal vi tro Trier. Hun påpeker at konsentrasjonen av PFCer i emballasjen er så høye at man burde se nærmere på hvordan og eventuelt hvor mye PFCer som overføres til matvarene.

Les hele pressemeldingen om doktoravhandlingen på DTU Fødevareinstituttet.