Myggen går spesielt etter lukt og utånding virker det som. Foto: Alloverpress
Myggen går spesielt etter lukt og utånding virker det som. Foto: AlloverpressVis mer

Maskiner mot mygg

Slik kan du ta opp kampen mot myggen, også uten gift.

– Hvert år er myggår, sa Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet til DinSide i fjor.

Og selv det for eksempel i nord fryktes rekordsommer på myggfronten i år, skriver NRK, så vil det alltid være perioder og områder som får ekstra store myggplager år om annet. Det finnes nemlig cirka 38 forskjellige myggarter som svirrer rundt på jakt etter blodførende byttedyr her hjemme. Og nå er sesongen over oss.

Derfor bør du la myggen suge seg ferdig

Sniffer seg frem

Avdelingsdirektør ved Avdeling for skadedyr Preben Ottesen. Foto: FHI
Avdelingsdirektør ved Avdeling for skadedyr Preben Ottesen. Foto: FHI Vis mer


Ifølge Folkehelseinstituttet aktiverer karbondioksid fra pusten myggene til å fly søkende omkring. Andre lukter fra huden, blant annet melkesyre, virker tiltrekkende. Dessuten registrerer myggen både vanndamp og varmeutstråling fra pusten til mulige "blodgivere".

Så kan dette brukes mot myggen?

Maskinen som puster

Myggfellen benytter propangass. Foto: Produsenten
Myggfellen benytter propangass. Foto: Produsenten Vis mer


Det finnes maskiner i handelen som etterligner pust ved å sende ut karbondioksid, sammen med et virkestoff som heter oktenol, som etterligner lukten av hud. Jernia selger maskinen Mosquito Magnet Patriot myggfelle til 6.999 kroner.

– Myggen blir nysgjerrig, trekkes mot maskinen og suges inn når den kommer nær nok, forklarer daglig leder Trond Gulestø i Jernia på Hønefoss i en pressemelding fra Jernia.

Professor i zoologi ved Tromsø Museum, Arne C. Nilssen, har tatt en nærmere kikk på maskinen etter forespørsel fra avisen Nordlys. Han konkluderer med at maskinen faktisk kan se ut til å fungere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er riktignok bare en av mange maskiner som er i handel, men opplysningene produsentene kommer med er korrekte. Både karbondioksyd og oktenol er blant stoffene som tiltrekker hunnmygg til mennesker og dyr, sier Nilssen.

Bruk vifte

Tidligere studier har vist at du rett og slett kan bruke vifte mot myggplaggen også. Nei, ikke fordi viftene blåser myggen bort. Effekten er todelt:

  • Viften sprer utåndingsluften til personer som oppholder seg i nærheten av den, og gjør det vanskeligere for myggen å finne frem.
  • Viften kjøler ned huden slik at du både avgir mindre svette, melkesyre og varme, som tiltrekker myggen.
Ting kan tyde på at myggen elsker at du drikker ...

Andre tips mot myggen

DEET er et effektivt stoff mot mygg. Det har imidlertid også helseskadelige egenskaper, og skal ikke brukes av barn under tre år. I Norge er det ikke tillatt å produsere, importere eller omsette insektrepellenter med mer enn 20 prosent DEET. Produkter med 20 prosent DEET eller mindre, er trygge i bruk og tilstrekkelig effektive mot mygg, ifølge Apotek1.

Les også: Velg myggmidler med omhu

– Virkestoffet icaridin er også et velprøvd og anerkjent middel. Så har man et kobbel av planteoljer og andre tilsvarende midler. Disse er dårlig dokumentert, men noen opplever at de virker, fortalte Ottesen i fjor.

I malariaområder anbefales myggmidler som enten inneholder virkestoffet DEET, icaridin eller IR3535, ifølge Apotek 1.

– Det aller beste er å kle seg fornuftig, rådet Ottesen. Dekker du til huden med klær, kommer ikke myggen til.

Dekk til mest mulig hud med klær, så myggen ikke kommer til.