<strong>ULOVLIG:</strong> Fagdirektør Jo Torkel Gjedrem i Forbrukerombudet krever at alle prisantydninger skal være reelle. Det vil si at vinner du budrunden med prisantydning eller høyere, må boligen selges.  Foto: Bjørn-Eivind Årtun/Forbrukerombudet
ULOVLIG: Fagdirektør Jo Torkel Gjedrem i Forbrukerombudet krever at alle prisantydninger skal være reelle. Det vil si at vinner du budrunden med prisantydning eller høyere, må boligen selges. Foto: Bjørn-Eivind Årtun/Forbrukerombudet Vis mer

Markedsfører bolig til lokkepriser

Annonseres til lavere pris enn de er villige til å godta? Da bryter megleren reglene.

Publisert
Sist oppdatert

En Stavanger-mann forsøkte i august å kjøpe en bolig i Bergen.

Den "delikate" toromsen hadde en prisantydning på 2.390.000 kroner, og han vant budrunden med et bud 70.000 over dette.

Det var ikke godt nok for selger. Hun krevde 90.000 ekstra, altså 160.000 over prisantydning. Selger ville med andre ord aldri selge boligen til prisen hun oppga i annonsen.

"Leiligheten er nå avertert med ny visning med den samme lave lokkeprisen", skriver Stavanger-mannen i en klage til Forbrukerombudet.

Megleren opplyser til DinSide at boligen til slutt gikk for 2.520.000 kroner - 130.000 over prisantydning.

Mer om meglere: Mener iHus jukser med prisene - oppgir ikke alt i felleskostnader

DinSide har også tidligere i høst mottatt tips om selgere som nekter å godta bud som ikke strekker seg høyt nok over prisantydning.

Ulovlige annonser

- Er dette lov?

- Nei! forteller fagdirektør Jo Torkel Gjedrem i Forbrukerombudet til DinSide.

En bolig kan ikke legges ut til en lavere prisantydning enn hva selger er villig til å selge den for, på det tidspunktet annonsen legges ut. Og den kan ikke ha lavere prisantydning enn hva megleren mener er en fornuftig pris for boligen.

Dette står tydelig og klart i "Bransjenorm for markedsføring av bolig" fra 2008. En norm som er utarbeidet i samarbeid med meglerne selv. Og lokkepriser bryter ikke bare bransjenormen, men også markedsføringsloven med dens forbud mot villedende reklame.

"Nå skal det bli slutt på lokkeprisene" skrev DinSide i 2007

- Grunnen til at vi fikk bransjenormen var at lokkepriser var et stort problem tidligere, forklarer Gjedrem.

<strong>FOR DYR:</strong> Ifølge Forbrukerombudet burde denne boligen ha blitt solgt for 2.460.000 kroner. Men det godtok ikke selger.
FOR DYR: Ifølge Forbrukerombudet burde denne boligen ha blitt solgt for 2.460.000 kroner. Men det godtok ikke selger. Vis mer


Ulovlige annonser

Nå kan det se ut til at problemet er tilbake. For klagen over er ikke unik. Forbrukerombudet har igjen begynt å få henvendelser om potensielt ulovlige lokkepriser.

Grunnen kan være at boligmarkedet er på full vei oppover. Der hvor boligselgere for et par år siden pent måtte godta bud både under og på prisantydning, opplever nå mange at folk slåss om deres kvadratmeter.

Boligprisene hoppet langt mer enn forventet i august

Megleren i eksempelet over har fått streng beskjed om å ikke gjenta samme feilen igjen, og Forbrukerombudet vurderer nå å kartlegge boligmarkedet for å avdekke et eventuelt problem. Om avviket mellom prisantydninger og faktisk salgspris er stort nok, kan det være grunn til å mistenke ugler i boligmosen.

Ingen selgeplikt

- Men er boligselger pliktig til å selge boligen ved et bud på eller over prisantydning?

- Nei. Det er selger som avgjør om hun vil godta budet eller ikke, svarer Gjedrem.

Det er altså markedsføringen av boligen som er ulovlig i et slikt tilfelle, ikke det faktum at selger ikke godtar budet. Og det er megleren som har ansvaret for markedsføringen. Det Forbrukerombudet først og fremst kan gjøre, er å be megleren om å ikke gjenta samme feil i fremtiden.

Om du som kjøper opplever å ikke få boligen til eller over prisantydning, kan du ikke gjøre noen ting.

OBOS prøvde seg med prisantydninger på én krone

- Det høres vanskelig ut å faktisk ta noen for slikt?

Har du opplevd å ikke få en bolig med et vinnende bud på eller over prisantydning? (Avsluttet)
Ja(65%) 217
Nei(35%) 115
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Det er klart at dette ikke er en enkel problemstilling. Men vi er veldig interessert i å få klager fra folk som opplever dette. Får vi klager vil vi ta det opp med meglerhusene, for å unngå at det samme skjer i fremtiden, sier fagdirektøren.

"Ingen big deal"

Å unngå dette i fremtiden er også meglernes eget forbund interessert i. Men direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund tror ikke ombudet har noen grunn til å frykte fremtiden.

- Bevisste lokkepriser er vi sterkt i mot, og det tror jeg heller ikke foregår i dag, sier Tveter til DinSide.

Han håper meglere setter opp prisantydningen om selger ikke godtar bud over prisantydning i første runde. I hans syn ødelegger meglerne for seg selv om prisantydningene i markedet ikke er reelle. Ser han tegn på en utvikling i denne retningen, lover han å sette meglerne på plass.

Derfor må du ta med klinkekuler på visning

Samtidig fastholder han at selgeren bestemmer selv, og at høye priser kan skyldes dagens boligmarked.

- Uansett er det ikke noen big deal, mener Tveter.

- Ingen blir jo lurt. Man blir bare litt sur.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer