Alle piler peker nedover i boligmarkedet. Foto: Colourbox/DinSide
Alle piler peker nedover i boligmarkedet. Foto: Colourbox/DinSideVis mer

Markant fall i boligprisene

Men Statistisk sentralbyrås ferske statistikk viser faktisk mindre fall enn meglerbransjens egen statistikk.

Boligprisene sank i gjennomsnitt med 6,2 prosent fra 3. til 4. kvartal i fjor, melder Statistisk sentralbyrå (SSB). Nok en indikator, om enn litt sent ute, som bekrefter at vi er inne i en nedadgående spiral.

Les også: Sitt på gjerdet litt til

Epler og pærer

Nedgangen det siste året, fra 4. kvartal 2007 til 4. kvartal 2008 var på 7,5 prosent. Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forenings (Eff) statistikk viser at boligprisene var 8,8 prosent lavere i desember i år enn i desember i fjor.

Men å sammenligne disse tallene, blir litt som å sammenligne epler og pærer. For mens SSB sammenligner gjennomsnittspriser fra hele kvartal, ser meglerbransjen på snittprisene fra måned til måned. Og selv om bolighøsten har vært treg, ble desember en langt bedre måned enn mange fryktet.

En god kilde for å ta tempen på markedet, kan være den nye nettportalen boliga.no. Så lenge du husker på at denne kun kan brukes som en rettesnor, en enkel sjekk viste flere feil, bare i en enkelt liste.

Alle boliger faller i pris

Småhus hadde størst prisnedgang fra 3. til 4. kvartal 2008 med 7,2 prosent, mens prisene på blokkleiligheter og eneboliger sank med henholdsvis 6,6 og 5,7 prosent.

Det var størst prisnedgang i Akershus utenom Bærum, med 8,9 prosent, der prisene på eneboliger og småhus gikk ned med henholdsvis 9,6 og 8,2 prosent fra 3. til 4. kvartal 2008.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisene på borettslagsleiligheter og selveierboliger sank i gjennomsnitt med 6,9 og 6,1 prosent fra 3. til 4. kvartal i fjor.

Hvor mye er boligen din verdt?

Ti prosent lavere enn toppen

Boligprisene har nå falt 10.4 prosent fra toppnivået i 2. kvartal 2008. Dette er imidlertid en ørliten dråpe i havet, dersom man ser på prisutviklingen fra bunnåret 1992. Fra 1. kvartal 1992 til 1. kvartal 2008 steg prisene på eneboliger i Norge med 216 prosent. Tilsvarende tall i Danmark og Sverige er, henholdsvis, 225 og 136 prosent.

Prisfallet i Danmark startet litt tidligere enn i Norge og Sverige, der sank prisene fra første til andre kvartal 2008, i Norge falt ikke prisene før fra andre til tredje kvartal, mens prisene i Sverige nådde en topp 3. kvartal i fjor.