Det finnes mange ferdige levegger i byggevarehusene. Foto: Brynjulf Blix
Det finnes mange ferdige levegger i byggevarehusene. Foto: Brynjulf BlixVis mer

Mange mulighet med levegg

Hindre innsyn eller en lun krok? En levegg er tingen.

Har man en hageflekk så har man gjerne en terrasse. Hvis ikke så bygger man en. I tillegg trenger du skjerming for vind, innsyn og kanskje også støy. Da er en levegg eller to tingen, men dette kan gjøres på mange måter. Det finnes ferdige levegger i forskjellige materialer og utførelser. Hva skal man velge?

Og hvordan setter man opp og fester leveggene? Er det andre ting man må passe på eller ta hensyn til?

Levegger av tre

De aller fleste ferdige levegger er av tre. Som regel snakker vi om furu som enten er trykkimpregnert, beiset eller malt. Det finnes også levegger i sibirsk lerk. Dette er en mer holdbar tresort siden den er "naturlig impregnert" med mye harpiks i strukturen. Prisen er vesentlig høyere enn furu.

Levegger kommer også som system i forskjellige varianter. Foto: Produsenten
Levegger kommer også som system i forskjellige varianter. Foto: Produsenten Vis mer


Levegger er ikke helt vindtette, men de er laget for å bremse vinden. Dermed unngår du turbulens og virvler på lesiden. Da vil heller ikke normalt kraftig vind feie dem unna (orkaner er noe annet...).

Elan levegg med doble vegger Foto: Produsenten
Elan levegg med doble vegger Foto: Produsenten Vis mer


Noen levegger er laget som persienner, andre med liggende eller stående bord med luftspalter mellom. Noen har bordene montert i to plan slik at det er åpninger fra sidene mellom bordene.

Hva du velger er en smakssak og avhengig av hva du ønsker å gjøre selv med maling/beising. Dessuten må du finne noen med dimensjoner som passer til din terasse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik sliper du terrassen

Hengslet, flyttbar levegg. Foto: Produsenten
Hengslet, flyttbar levegg. Foto: Produsenten Vis mer


Løse og fleksible levegger

Det finnes også levegger som er en variant av skjermbrett. Disse består av tre vegger som er hengslet sammen, og kan plasseres etter behov. De er ikke spesielt egnet som skjerming for vind, på den annen side sitter man sjelden ute på terrassen i stiv kuling. Til skjerming av innsyn fungerer de utmerket.

Det finnes også levegger i form av uttrekkbar duk på rull, som en slags stående markise. Denne trekkes ut og festes i en avtagbar stolpe. Denne løsningen er spesielt praktisk når man for eksempel vil avgrense en sittegruppe eller spisekrok, men ellers ha fri adkomst når disse ikke er i bruk.

Et uttrekkbart vindseil fungerer som levegg. Foto: Produsenten
Et uttrekkbart vindseil fungerer som levegg. Foto: Produsenten Vis mer


Montering av levegg

Levegger kan festes i en eksisterende konstruksjon, som husvegg og terrasse, men kan også monteres frittstående i vertikale stolper. Hvordan dette gjøres best avhenger av de lokale forholdene.

Stolper må festes ned i bakken på en egnet måte. Man kan løse det på den aller grundigste måten og støpe fundamenter til stolpesko, men en anerkjent alternative metode er å bruke en forankring som slås ned i jorda. Blant de mest anerkjente er Metpost, et engelsk produkt som er spesialutviklet til formålet. Det spesielle med denne er strammemekanismen med to bolter som holder stolpen i klem. Det finnes også mange andre varianter av jordspyd som man plasserer stolpene i.

Har du fast fjell opp i dagen eller rett under et tynt jordlag må du bore hull med en borhammer og sette ned stolpesko som festes med et støpe- eller betongprodukt. Det finnes mange varianter, sjekk i byggevarehuset.

Det finnes også fiks ferdig støpte fundamenter med feste, som man graver ned i jorda.

I JORDA: Metpost, jordspyd eller støpt forankring. Foto: PRODUSENTENE
I JORDA: Metpost, jordspyd eller støpt forankring. Foto: PRODUSENTENE Vis mer


For å feste leveggen til stolpene finnes det spesielle beslag, du kan også bruke vanlige metallvinkler.

FESTEMIDLER; Vinkler brukes til å feste leveggen til stolpene. Foto: PRODUSENTEN
FESTEMIDLER; Vinkler brukes til å feste leveggen til stolpene. Foto: PRODUSENTEN Vis mer


Les også vår skrueguide

Bygge selv?

Hvis du ikke finner ferdige levegger som passer kan du lage den selv. Du finner vår artikkel om bygging av egen levegg her.

Byggevarehusene har også egne instruksjoner på nett om hvordan dette gjøres, også i form av video.

Her finner du instruksjoner fra Byggmakker
Her finner du instruksjoner fra Maxbo samt film