Pass på så du ikke går rett i miljøfella hjemme.  Foto: Colourbox.com
Pass på så du ikke går rett i miljøfella hjemme. Foto: Colourbox.comVis mer

Mange dropper Enøk-knappen

Spar strøm, penger og miljø.

«Vi nordmenn sløser rett og slett mer.. - Tone Granaas»


Husker du å trykke på den grønne knappen, enøk-knappen som indikerer lavere energibruk, eller knappen for halv maskin når du setter på oppvask eller vaskemaskin?

Oppvask- og vaskemaskiner er ofte bare halvfulle i bruk. Ved matlaging benyttes gjerne gamle kasseroller og stekepanner som ikke er tilpasset varmekilden. Resultatet er unødvendig høyt energibruk, skriver Electrolux i en pressemelding.

Hjemmets største strømsluk

Halvfulle oppvask- og vaskemaskiner

Andre tiltak for å redusere energiforbruket er å fylle oppvask- og vaskemaskin helt full før bruk. Hele ¾ av befolkningen fyller alltid opp oppvaskmaskinen før bruk, men kun omlag 52 prosent fyller tilsvarende opp maskinen for tøyvask, viser en fersk undersøkelse av Infact på vegne av Electrolux. Kvinner er flinkere enn menn til å fylle oppvaskmaskinen før bruk. De yngste aldersgruppene er tilsvarende flinkest til å fylle vaskemaskinen med tøy.

Omtrent tre prosent fyller aldri opp oppvaskmaskinen helt, og tre prosent fyller aldri opp vaskemaskinen.

Fyller du opp din vaskemaskin og oppvaskmaskin eller synes du dette er tull?

Har du en skatt i kjelleren?

Høy restfuktighet ved tøyvask

Resultatet fra undersøkelsen viser for øvrig at 53,8 prosent av befolkningen som regel benytter høyest mulig sentrifugehastighet ved tøyvask, mens 22,9 prosent som regel velger middels hastighet.

– I den grad man ikke vasker sensitive tekstiler, bør man alltid velge den høyeste sentrifugehastigheten for å sikre minst mulig restfuktighet i tøy som skal tørkes i trommel. Dette reduserer tørketiden, og bidrar til reduserte strømregninger, sier produktsjef Lena Wånemark i Electrolux.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når vi tørker tøy i tørketrommelen velger to av tre å lukke døren til vaske- eller baderommet.

– Mange ønsker kanskje å bli skjermet mot sjenerende støy, men vi anbefaler utluftning i rommet under tromling. Da unngår man kondensdannelse og lengre tørketid, sier Wånemark.

Det er ca. 30 prosent som aldri lukker døren mens tørketrommelen går.

Vær miljøvennlig

Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag, sier til DinSide at når det gjelder elektriske apparater kan det være en idé å tenke over hvordan du bruker dem, og om du egentlig trenger dem.

Trenger jeg egentlig denne? Finnes produktet med energimerker/miljømerket Svanen? Når skal jeg bruke den? Hvordan gjør jeg det mest energieffektivt? Burde jeg fylle opp og bruke økonomiprogram som sparer energi og vann?

- Kjøp bare det du trenger og skru apparatet helt av når apparatet ikke brukes. Slik sparer du energi og minker brannfaren, sier hun.

Grønn Hverdags strømsparingstips

Ny miljøTV fra Sony

Bytt ut gamle kjeler

Omlag halvparten av befolkningen har i dag energieffektive komfyrer med keramisk topp eller induksjon. Resultatet fra undersøkelsen viser likevel at 30 prosent av befolkningen anvender stekepanner og kasseroller som ikke er tilpasset varmekilden.

– Kasseroller av høy kvalitet har gjerne lang levetid, men det betyr ikke at de passer til den varmekilden du har i hjemmet. Gamle kasseroller, tilpasset tradisjonelle komfyrer, bør ikke benyttes til komfyrer med keramisk topp eller induksjon. Dette fører til lengre oppvarmingstid og unødvendig energibruk, sier administrerende direktør Arne Håkon Burdal, i Electrolux.

Det skal sies at undersøkelsen viser at over 60 prosent av befolkningen anvender riktige gryter og panner til varmekilden. Flertallet av de som bruker riktig utstyr til riktig varmekilde er mellom 51 og 67 år. Det skal sies at de andre aldersgruppene følger tett oppunder, mens ca. 30 prosent bruker riktig utstyr av og til.

Resultatene i undersøkelsen viser at 10 prosent av befolkningen aldri benytter energiøkonomiske (enøk) programmer for oppvaskmaskin eller vaskemaskin. De fleste benytter slike spareprogrammer kun sporadisk.

70 prosent mer strøm enn svenskene

I følge tall fra Eurostat bruker norske husholdninger 70 prosent mer strøm enn svenske, og fire ganger så mye som danske husholdninger. Norge ligger også på topp 5-listen for høyest strømforbruk på verdensbasis.

– Undersøkelsen viser at vi fortsatt har mye å lære når det gjelder miljøvennlige tiltak hjemme. Nye husholdningsapparater har integrerte enøk-funksjoner for mest mulig effektiv energiutnyttelse. Spareprogrammene bidrar til både reduserte CO2 utslipp og lavere strømregninger, sier Burdal.

Fikk strømregning på 100.000

Hvorfor bruker vi så mye mer strøm enn svenskene?

- Svensker og nordmenn har veldig forskjellige vaner når det gjelder bruk av strøm. Her til lands har strømprisene vært billig, sammenlignet med andre land, inkludert Sverige. Lav strømpris motiverer ikke til å tenke strømsparing, sier Tone Granaas.

Hun forteller at noe annet som er spesielt for Norge er at elektrisitet veldig lenge har vært ansett som miljøvennlig, både i forhold til oppvarming og annen bruk.

- Den stammer jo fra ren vannkraft, har vært tanken, og da må det jo være miljøvennlig? I Sverige er situasjonen en annen, og der har holdningen til strømbruk også vært en helt annen, sier hun.

I mange tiår ble nordmenn oppfordret til å fyre med strøm. Først de siste åra har vi skjønt at strøm ikke er noen miljøvennlig oppvarmingskilde, men gamle vaner er vonde å vende. Vi nordmenn sløser rett og slett mer.

En romsligere februar

Undersøkelsen artikkelen er referert til er landsrepresentativ og det var 1046 respondenter ble intervjuet over telefon. Infact har gjennomført en forbrukerundersøkelse for hvitevareselskapet Electrolux.