<strong><B>OPTISK MÅLING:</strong></B> Den blinkende, lille lampa i sikringsskapet kan brukes til å måle strømforbruket. Foto: TORE NESET
OPTISK MÅLING: Den blinkende, lille lampa i sikringsskapet kan brukes til å måle strømforbruket. Foto: TORE NESET Vis mer

Mål strømforbruket ditt med en liten dings

Kom kraftselskapene i forkjøpet.

Publisert
Sist oppdatert

Innen 1. januar 2019 skal alle norske hjem ha fått installert smart strømmåler som til enhver tid gir deg beskjed om hvor mye du bruker.

Noen har allerede fått en slik i huset, men mange må fortsatt vente en stund til. Det er opptil hvert enkelt kraftselskap å installere hos sine kunder, så det er vanskelig å si noe generelt om når målerne kommer.

Om du ikke orker å vente, kan du faktisk fikse en lignende selv for noen hundrelapper og litt investert tid.

Slipp turen til sikringsskapet

For to uker siden foretok vi selv en uformell måling av alle dingsene i huset vårt, for å få oversikten over hvor mye de utgjør på strømregningen.

<strong><B>ENERGIMÅLER:</strong></B> Med denne måler du hvert enkelt apparat. Foto: TORE NESET
ENERGIMÅLER: Med denne måler du hvert enkelt apparat. Foto: TORE NESET Vis mer


Dette gjorde vi med en energimåler til 199 kroner som du får kjøpt på Clas Ohlson. Lignende målere finner du også hos blant andre Teknikmagasinet, Kjell & Company og 123 Teknikk.

Men hva om du ønsker å se hele strømforbruket ditt under ett, slik de nye smartmålerne fra kraftselskapene gjør?

Så mye strøm bruker nordmenn i året:

  • Enebolig: 20.000 kWh (14.600 kroner)
  • Rekkehus/tomannsbolig: 15.000 kWh (10.950 kroner)
  • Leilighet: 9.000 kWh (6.570 kroner)
  • Våningshus: 17.000 kWh (12.410 kroner)
Kilder: Statistisk sentralbyrå (SSB) og Strømpris.no (Forbrukerrådet)


Naturligvis kan du ta deg en tur til sikringsskapet ditt i ny og ne og sjekke tallrekken der. Det gjør du jo uansett når du skal selv-rapportere inn strømforbruket ditt til leverandøren din én gang i måneden.

Men det finnes artigere måter å gjøre det på. Ved hjelp av en trådløs strømmåler kan du følge med på hvor mye du bruker akkurat nå, beregne kostnadene per dag, per uke og per måned og teste hvilke apparater som står for forbruket ved å slå dem av og på.

Øyet som «ser» strømmen

I 2010 utførte Dinside en grundig test av Efergy Elite Energimåler. Denne kobles til måleren i sikringsskapet ved hjelp av ledninger og finnes i årets versjon som Efergy E2.

Dette kan være eneste løsning dersom du har et gammelt skap.

På nyere typer finnes det som oftest en liten lysdiode som sender ut et lyssignal. I så fall kan du bruke en måler med optisk sensor.

Den optiske versjonen av Efegy E2 heter Efergy e2 Opto og koster 299 kroner på tilbud.

<strong><B>HULL:</strong></B> Det gjelder å få hullet til å treffe det blinkende lyset. Foto: TORE NESET
HULL: Det gjelder å få hullet til å treffe det blinkende lyset. Foto: TORE NESET Vis mer


Denne har en sensor som fanger opp det blinkende signalet fra en liten LED-lampe som sitter i de fleste nyere sikringsskap, bak glasset i boksen der du leser av forbruket.

Denne kan være litt vrien å se, men om du skrur av lyset og bruker mobilkameraet ditt ser du fort hvor den sitter hen.

Deretter fester du en liten skive over lampen, slik at lyset blinker gjennom hullet i skiven. Her må du være svært nøyaktig, og det er mulig du må utvide hullet litt for å få signalet stabilt.

Fra sensoren går det en ledning til en trådløs sender. Denne sender signalet videre til avlesningsenheten, som kan stå opptil 70 meter fra senderen i sikringsskapet. Har du et sikringsskap av metall, er det en fordel å feste senderen til veggen utenfor.

Strøm-nerdens våte drøm

Når jobben først er gjort, åpner det seg et vell av muligheter for strøm-nerder.

<strong><b>PC-PROGRAM:</strong></B> Her kan du riktig gasse deg i strøm-data. Foto: TORE NESET
PC-PROGRAM: Her kan du riktig gasse deg i strøm-data. Foto: TORE NESET Vis mer


Legger du inn norsk valuta, nettleie og pris per kilowattime (kWh) beregner den også utgiftene. I tillegg kan du tenke på miljøet ved å beregne ditt CO2-avtrykk.

Ved help av USB-ledning og PC/Mac-programmet eLink kan du se alle data på en større skjerm, analysere dem og lagre rapporter som pdf-filer eller regneark.

Kjøper du en Engage Hub i tillegg, kan du bruke en app og se strømforbruket ditt uansett hvor du er.

Du kan også sammenligne de nåværende kostnadene dine med det du må betale hos andre kraftselskaper. I tillegg kan du beregne prisen ut fra tid på døgnet. Dette er ikke aktuelt i Norge ennå, men det kan tenkes at det også her i landet blir billigere å vaske klær og lade elbilen om natta.

Aller morsomst er det likevel å sjekke hva som skjer dersom man skrur av varmeovner, tørketrommel og annet strømkrevende utstyr. Etter ca. et halvt minutt ser du resultatet i form av mindre forbruk.

Ikke like lett for alle

<strong><B>UTFORDRING:</strong></B> Måleren i skapet, den optiske sensoren og den trådløse senderen må spille på lag. Foto: TORE NESET
UTFORDRING: Måleren i skapet, den optiske sensoren og den trådløse senderen må spille på lag. Foto: TORE NESET Vis mer


i kommentarfeltet på Clas Ohlosns nettside er det mange som skriver at de sliter med å få efergy e2 Opto til å virke som den skal.

Selv opplever vi at signalet er litt «av og på», og at skjermen i lange perioder bare viser null.

Å sørge for mest mulig rent glass foran lysdioden og å utvide det lille hullet i skiven som festes til glasset hjelper noe, men det er fortsatt «av og på» i perioder.

Derfor er det nok best å prøve først hjemme, og benytte seg av returretten om det ikke skulle fungere.

Eller du kan rett og slett smøre deg med tålmodighet, og vente til strømleverandøren installerer ordentlig proff-utstyr hos deg.

Mer om måling av strømforbruk:
Så mye strøm bruker dingsene i hjemmet ditt
Fikk baksmell på grunn av feil på strømmåleren
Leste av feil strøm i ti år
Hvor mye koster det egentlig å ta en dusj?
Slik bruker du varmepumpa økonomisk
Utsetter utrulling av smarte strømmålere
Slik styrer han strømmen fra mobilen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer