Mal huset - spar strøm

HELT SANT: Du kan spare strøm ved å male huset med riktig type maling.

For å gjemme bort sine kjøretøyer for fiendens varmekameraer, har det svenske Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) tatt i bruk en farge som blokkerer varmestråling.

Mal - og spar strøm

Snart kan fargen også brukes til å minske oppvarmnings-kostnadene for vanlig villaeiere, skriver svenske Metro Teknik.

- Pigmentet kan designes slik at det lar solen varme opp huset hele dagen, men ikke slipper ut husvarmen på natten. I laboratorie- tester har vi sett at den utstrålende energien kan minskes med femti prosent, sier Hans Kariis, forsker på FOI i Linköping, til Metro Teknik.

En gjennomsnittlig svensk villa koster rundt 20.000 kroner å varme opp med elektrisitet per år. Ifølge Energimyndigheten forlater rundt en femtedel av varmen huset gjennom veggene, noe som altså tilsvarer en verdi på rundt 4.000 kroner. FOI's militærfarge skal altså kunne redusere oppvarmningsutgiftene med rundt 2.000 kroner i året.

Materialet er bygget opp av flere ulike lag. Gjennom å variere tykkelsen og sammensetningen i de ulike lagene, kan man styre hvilke bølgelenger som skal reflekteres, og hvilke som skal absorberes.

Ørkenfarge

Fargen skal også tilpasses andre klimaer og anvendelsesområder.

- For en bygning i ørkenen vil man kanskje blokkere all varmestråling, ettersom man ikke vil at det varmes opp i løpet av dagen, avslutter Hans Kariis.

Kilde: Metro Teknik, Sverige.

Les mer om strøm