Mal deg til en lavere strømregning

Ny maling fra Nordsjö skal gi deg mer lys for kilowattimene.

Light & Save skal kunne kutte opptil 40 prosent av belysningsutgiftene dine. (Ja, vi regner med at bildet er manipulert. Det illustrerer fint poenget med malingen, selv om effekten nok er kraftig overdrevet her.) Foto: Nordsjö/Ifi.no
Light & Save skal kunne kutte opptil 40 prosent av belysningsutgiftene dine. (Ja, vi regner med at bildet er manipulert. Det illustrerer fint poenget med malingen, selv om effekten nok er kraftig overdrevet her.) Foto: Nordsjö/Ifi.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har tidligere skrevet om supermalingen som gjør deg friskere, luktfri miljømaling, malingen som fjerner røykelukt og husmalingen som kan kutte strømregningen din. Sistnevnte skal virke ved at den tar til seg varme fra solen om dagen, og isolere boligen om natten.

Nå har det imidlertid kommet en helt ny maling på markedet; Light & Space fra Nordsjö som skal hjelpe deg å kutte strømforbruket til belysning. Malingen har svært gode lysreflekterende egenskaper, og skal gi opp til 40 prosent mer effekt per kilowattime. Hvor stor effekten blir er selvfølgelig avhengig av hvilken maling du har fra før - og hvilken nyanse du velger på malingen.

Pusse opp? Her finner du alt om oppussing på DinSide Bolig.

Mer lys for pengene

Mens matte flater trekker til seg lys, vil overflater med høyere glans reflektere. Dette betyr imidlertid ikke at man må ha en jevn, høyglanset flate, lyset kan også reflekteres av små partikler i mattere maling.

LumiTec kalles teknologien som er siste nytt på interiørmalingsfronten, og den sørger for at interiørmalingen reflekterer lyset i stedet for å absorbere det, slik tradisjonelle interiørmalinger gjør.

Dette vil i sin tur si at du kan redusere lysmengden, og dermed kutte strømregningen tilsvarende; eller få lysere rom. Velger du å opprettholde samme lyskilde som tidligere, vil du i tillegg til et lysere rom få en bonuseffekt: Rommet vil virke større.

Kjapp guide: Se hvilken glansgrad du bør velge.

Hvor mye sparer du?

Etter utfasingen av glødelampene begynte, bruker vi langt mindre strøm til belysning, men det er fortsatt mye å spare. Ifølge Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi) vil en kunne for eksempel fint kunne bytte ut 10-wattspærer med 8 watt. Dette gir 20 prosent besparelse per lyskilde.

Hvor mye dette vil utgjøre i kroner og øre, er selvfølgelig avhengig av hvor mye lampen står på. La oss si at en lampe med en 10w-pære er tent fem timer hver dag i snitt. Dette vil koste deg 18,25 kroner i året. Har du 15 lyspærer som står på like lenge, utgjør dette 273,75 kroner per år. Bytter du til 8-wattspærer vil du spare 20 prosent, eller 54,75 kroner i året.

Dette fordrer at du allerede har byttet ut 60 eller 40-wattspærene dine med en mer energivennlig variant. Førstnevnte må snart erstattes av andre alternativer, etter at produksjonen av 60-wattspærene stoppet 1. september i år.

Se hvilke sparepærer du bør velge

Nå vil garantert oppmerksomme lesere også påpeke at man samtidig vil gå glipp av varmen som lyskilder, i noe varierende grad, avgir. Det er imidlertid ikke hele året man har behov for denne ekstravarmen, ei heller er den alltid like effektivt plassert; for varmen stiger oppover, slik at du vil få fint lite nytte av varmen fra taklampen.

Light & Space har fått miljømerket Svanen på grunn av sin lave miljøpåvirkning. Malingen finnes i 12 lyse farger, og gir overflaten en matt og vakker finish.