Makeløs takvifte

En trenger ikke blader. En trenger bare luft i bevegelse.

<B>SER DU DEN?</B> Når bladene forsvinner fra takvifta blir den plutselig betydelig mer diskret. Foto: Exhale fans
SER DU DEN? Når bladene forsvinner fra takvifta blir den plutselig betydelig mer diskret. Foto: Exhale fansVis mer

Hvorvidt nordmenn med tradisjonell takvifte i stua våkner midt på natta fordi de har hatt mareritt om at bladene kappet hodet av halve familien er tvilsomt, men de smarte hodene hos amerikanske Exhale Fans har uansett tatt denne angsten på alvor.

De har utviklet en takvifte som er oppsiktsvekkende fordi den er så lite oppsiktsvekkende.

Det er den først og fremst fordi den ikke har blader.

Mer opptatt av varme akkurat nå? Denne varmepumpen har best effekt

En stille revolusjon?

Selv om Dyson-viftene for lengst har fjernet bladene fra vanlige, gulv- eller bordstående vifter, har takvifta holdt seg overraskende stabil hva design angår. Nå blir det kanskje slutt på det.

På den Kickstarter-liknende nettsida Indiegogo har de presentert prosjektet sitt, og ti dager før finansieringstida utløper har de dratt inn mer enn de 35.000 dollarene de mener de behøver for å realisere vifteprosjektet.

Designet er ikke bare laget for å være oppsiktsvekkende. Der tradisjonelle takmonterte vifter sprer lufta ovenifra og ned til et ganske beskjedent område, har Exhale-vifta (som på norsk kan oversettes til "pust ut-vifta") større ambisjoner. De har som mål å regulere hele luftflyten og temperaturen i rommet, ikke bare den delen som befinner seg i umiddelbar nærhet til vifta.

Vifta består av ni runde, flate og roterende plater med en diameter på cirka 87 centimeter. Lufta suges nedenifra og opp, noe som skaper såkalt laminær bevegelse i lufta, som igjen sender lufta utover og nedover langs veggene. Exhale fan skal være mer eller mindre lydløs, en stor fordel for de som er avhengig av å kjøle ned varme soverom på sommeren.

Sjekk også denne viftelampen fra Fanaway.

Fjernstyrt

Lufta som sendes langs veggene oppfører seg som om det var en virvelvind, og suges opp igjen i vifta etter at de har gjort runden. Dette skal angivelig sørge for jevn fordeling av lufta i rommet, med påfølgende nedkjøling som effekt.

En fjernkontroll regulerer en seks-trinns DC-motor i vifta, som blant annet skal være inspirert av den beryktede heller enn berømte berømte vitenskapsmannen Nikola Teslas bladløse turbiner.

Opphavsmannen til vifta - Nik Hiner - fikk idéen til vifta så langt tilbake som 2005, og har siden den gang videreutviklet idéen fram mot det konseptet som presenteres på Indiegogo.

Første produksjonsrunden er allerede utsolgt, og det ser ut til at prisen for andre runde vil ligge på 300 dollar, det vil si rundt 1.700 kroner (uten eventuell frakt og moms).

Exhale fan vil leveres i en rekke ulike farger, inkludert rosa, lilla, sort og rød.

Du kan se presentasjonsvideoen fra produsenten her: