Måk taket nå

Hyttetakene i Norge tåler ikke snømassene som nå kommer enkelte steder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En meter snø i fjellet i helgen, advarer Storm Weather Center. Det skriver NRK. Det betyr at hytteeiere må være beredt på å ta seg en måkeekspedisjon. Men ikke bare hytteeiere. Haglebu Hytteservice anbefaler også eiere av fjellplasserte campingvogner å måke snarest. Det skriver Drammens Tidende.

Store snømengder

Det har kommet store snømengder de siste ukene, spesielt i vestlige fjellstrøk i Sør-Norge. Se forøvrig snøkartet hos SeNorge.no.

En kubikkmeter snø kan veie opp mot 300 kilo, og med 100 kvadratmeter tak blir det 30 tonn snøvekt. Det kan få hyttetak til å knele, men kan også medføre lekkasjer selv om taket holder stand.

Flere lokale hytteforeninger og hytteservice-tjenester i Sør-Norge anbefaler nå at hytteiere å måke takene sine.

De sikreste hytteområdene

Rådene er:
- Måk snøen etterhvert som den kommer - med mildværsperioder blir snøen tyngre.
- Måk symmetrisk - ikke tøm den ene siden av hyttetaket før du tar den andre, da risikerer du skader på grunn av skjev vektfordeling.
- Eldre bygg kan ha tak som er dårligere dimensjonert enn nye tak (eksempelvis vil et hyttetak fra 60-årene vanligvis tåle mindre enn et som er bygget på 90-tallet).

Dersom hytta får skader av store snømengder på taket, er du ikke sikret forsikringsutbetalinger. Har snøen kommet i løpet av en lengre periode, kan det ikke regnes som "plutselig og uforutsett skade", skriver bladet Hytteliv på sine nettsider.