Sjekk at det ikke har lagt seg for mye snø på taket, når du likevel er ute og måker innkjørselen. Foto: ISTOCKPHOTO.COM
Sjekk at det ikke har lagt seg for mye snø på taket, når du likevel er ute og måker innkjørselen. Foto: ISTOCKPHOTO.COM Vis mer

Måk din egen snø

Snømåking - ditt ansvar eller forsikringssak?

Publisert
Sist oppdatert

Vi sjekket hvilket ansvar du har dersom snøen fra taket ditt skader en tilfeldig forbipasserende, eller en bil som har parkert rett ved siden av ditt hus eller bygård.

Vi sjekket også ut hvilket ansvar du har overfor din egen bolig om hele taket ditt skulle falle ned i stua.

Privatbolig og hytte

- Du har en forpliktelse til å forebygge eventuelle skader og uhell uansett hvor god forsikring du har. Du må selv måke snø av taket. Det hjelper ikke å sitte med bena i sofaen og vente på at forsikringsselskapet skal legge ut penger fordi taket ditt raste sammen, sier Roald Stigum Olsen, pressetalsmann i TrygVesta, til DinSide.

Du kan derfor ikke sitte hjemme en søndagsmorgen og håpe på en engel som lander på taket ditt og blåser bort snøen. Du får ikke penger igjen av forsikringsselskapet om du viser grov uaktsomhet.

- Dette har med forsvarlighet å gjøre. Måker du snøen når det samler seg opp, og gjør det du kan for å motvirke skader får du igjen alt på forsikringen. Det er i de mest sjeldne tilfellene det skjer at du ender opp med å betale hele regningen og eventuelt store deler av den selv. Vi vurderer selvfølgelig hvert enkelt tilfelle, sier han.

Forsikringsselskapet dekker uhell som en følge av spesielle fysiske og praktiske grunner. Hvis du ikke har noen mulighet for å få gjort noe med snøen.

Blokker og bygårder

- Det er styret i bygården eller blokken som oftest skal ordne opp og har ansvaret for eventuelle person- eller bilskader som en følge av snø. Dette er forskjellig fra sted til sted, men du som beboer er pliktig til å si ifra og forebyggge skader for andre, sier han.

Ofte settes det opp sperringer og skilt ved blokken eller bygården når det er fare for snøras. Disse er selvfølgelig bra når du i starten ikke får fjernet snø eller istapper, men det er ikke en løsning på problemet.

- Som beboer skal du ikke bli straffet om det skulle skje en ulykke, jeg kan iallefall ikke se for meg den situasjonen hvor det skulle skje, sier han.

Isstapper - en overhengende fare!

Bilen blir ødelagt

- Når du parkerer bilen din er du nødt til å se hvordan det forholder seg rundt deg. Bileier kan ikke bebreide de som eier bygningen hvis et eventuelt snøras har ødelagt bilen. Du må sørge for å ha kasko-forsikring. Da vil dette i tilfelle dekke utgiftene, sier han.

Ikke parker under istapper, og hvis det er kraftige væromslag burde du være ekstra varsom. Huseier kan ikke pådra seg skylden for dette.

- Du må tenke selv, sier Olsen.

Værvarsling

- Hvis det først kommer mye snø, og deretter mildvær burde du passe ekstra godt på hustaket. Det er ofte da tyngdeskader og lekkasjer oppstår, sier han.

Så lenge du ikke har en gi-blaffen-holdning skal forsikringsselskapet ditt ordne opp når huset er skadet på grunn av snømengder.

Vær påpasselig og sørg for å få måket både hytte og privatbolig. Bor du i borettslag eller blokk skal du si ifra til styret og sette ut varsler for å forebygge skader og ulykker som kan ramme andre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer