<B>GJØR JOBBEN:</B> Magneter kan holde på verktøy, du trenger ikke kroker! Foto: BRYNJULF BLIX
GJØR JOBBEN: Magneter kan holde på verktøy, du trenger ikke kroker! Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

Magneter i stedet for kroker?

Magneter har vi brukt til så mangt, nå har de bestått enda en test.

Publisert
Sist oppdatert

Vi har tidligere skrevet en artikkel om forskjellige bruksområder for små og kraftige neodym-magneter. Der var vi inne på bruk av magneter til å feste små verktøydetaljer og magnetlist til de minste verktøyene.

Men vi er i ferd med å innrede et nytt verksted i kjelleren, og har satt opp to nye metallplater ved siden av hverandre på veggen over arbeidsbenken.

Vi skulle bare sjekke plassering

Hvordan man skal plassere verktøy på veggen er ikke gitt uten videre. Poenget er at alt skal være lett å finne og lett å få tak i, men det kan gjøres på mange måter. Man kan plassere skrutrekkere etter type og størrelse, tenger etter funksjon og størrelse, eller verktøy som brukes til samme oppgave i en egen gruppe og så videre.

Derfor tenkte vi at vi kunne testet ut forskjellige oppsett ved å henge opp det mest brukte verktøyet med magneter i stedet for å feste kroker, holdere og klemmer.

Ett problem

Vi hadde en del små neodym-magneter liggende, den minste typen med forsenket hull som holder bortimot en kilo under optimale forhold. Disse klarte fint å holde mesteparten av verktøyet, men det var likevel ett problem: De hadde en tendens til å skli når man kom borti dem. Det kommer av at platen er glatt og baksiden av magnetene er glatt.

Å skru fast magnetene var jo ikke aktuelt, siden vi bare skulle teste plassering. Men vi tenkte at det kanskje holdt å bare sette en liten skrue gjennom hullet i magneten og videre gjennom hullet i platen.

<strong><B>LØSNINGEN:</strong></B> En liten skrue plassert i hullet var alt som skulle til for å holde magneten på plass. Foto: BRYNJULF BLIX
LØSNINGEN: En liten skrue plassert i hullet var alt som skulle til for å holde magneten på plass. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Og det fungerte utmerket!

Permanent løsning

Siden magnetene nå holdt seg i posisjon og var mer enn sterke nok til å holde alt vi hadde av skrutrekkere og små tenger testet vi også hvor tunge gjenstander som kunne holdes.

<strong><B>KONTAKT:</strong></B> God kontaktflate er viktig for å få verktøyet til å sitte på magneten. Foto: BRYNJULF BLIX
KONTAKT: God kontaktflate er viktig for å få verktøyet til å sitte på magneten. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Ved å bruke to eller tre magneter kan selv ganske tunge tenger få godt feste med de små magnetene.

<strong><B>FESTE:</strong></B> Tyngre verktøy kan festes med flere magneter, strategisk plassert. Foto: BRYNJULF BLIX
FESTE: Tyngre verktøy kan festes med flere magneter, strategisk plassert. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Det som er kritisk er hvor mye gods som er i nærheten av selve magneten. En tynn sekskant-trekker sitter dårligere enn de tykke variantene i samme serie, men en mye tyngre fil som dekker hele magnetflaten sitter veldig godt.

<strong><B>OVERSIKTELIG:</strong></B> Alt småverktøyet henger fint i små neodym-magneter. Foto: BRYNJULF BLIX
OVERSIKTELIG: Alt småverktøyet henger fint i små neodym-magneter. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Hva med kraftigere magneter?

Vi hadde også noen større magneter med hull liggende, av den typen som skal holde syv og ti kilo. Men disse har en innkapsling som gjør at baksiden er ganske svak magnetisk. Derfor sitter de svært dårlig på tavla, mye dårligere enn de langt mindre og ikke minst billigere variantene. De store neodym-magnetene må derfor skrus fast i selve plata (eller gjennom plata og inn i veggen bak). Det er ikke like praktisk og langt dyrere.

En eneste nedoym-magnet som holder syv kilo koster 49 kroner hos Clas Ohlson, mens du får ti små neodym-magneter for 59 kroner hos Jula eller 65 kroner hos Clas Ohlson.

Så en kombinasjon av små neodym-magneter og mer tradisjonelle holdere og klemmer for hammere og tyngre verktøy, er en utmerket løsning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer