<B>FAST:</B> En neodym-magnet er skrudd fast i toppdekselet, her har chucknøkkelen sin faste plass. Foto: BRYNJULF BLIX
FAST: En neodym-magnet er skrudd fast i toppdekselet, her har chucknøkkelen sin faste plass. Foto: BRYNJULF BLIXVis mer

Magnetene du ikke klarer deg uten

Små, men kraftige neodym-magneter er et billig og effektivt hjelpemiddel.

Magneter finnes i mange varianter og fasonger, de er sterke eller svake, store og små. Noen er fine på tavler og kjøleskap, men klarer ikke holde på stort annet enn et postkort eller et papirark.

Men det finnes ekstremt kraftige, små magneter, som er laget av litt mer eksotiske legeringer. Vi snakker om neodym-magneter, som finnes i flere praktiske utforminger.

Ekstremt kraftige

Disse magnetene er så kraftige, at hvis de lages litt større enn noen få kubikkcentimeter, så blir de rett og slett farlige. Får du fingeren mellom en større metallgjenstand og en stor neodym-magnet, så kan fingeren bli knust. Og du må ha jekk eller vinsj for å få løs magneten ...

Men i passe størrelse er de svært praktiske når du skal henge opp eller feste ting som ikke har krok eller hull. Dessuten finnes det magneter med krok.

Les også: Oppheng som holder

Neodym-magnetene vi bruker i denne artikkelen finnes som runde skiver med et forsenket hull i midten. Da kan du sette i en skrue og feste magneten til en treplate eller annet ikke-magnetisk materiale. På stålplate er det selvfølgelig ikke nødvendig å skru den fast, den sitter godt nok av seg selv.

UTVALG: Neodym-magneter finnes i mange størrelser og fasonger. Foto: CLAS OHLSON
UTVALG: Neodym-magneter finnes i mange størrelser og fasonger. Foto: CLAS OHLSON Vis mer


På verktøytavla

For småting av stål er det greit å bruke en magnetlist til å holde dem fast. Små bor, unbraco-nøkler, freser og små tenger henger greit på en slik list, som ellers brukes til å holde fast kjøkkenkniver.

Artikkelen fortsetter under annonsen

BEDRE ENN EN ROTETE VERKTØYKASSE: Magnetlist holder fint på småting. Foto: BRYNJULF BLIX
BEDRE ENN EN ROTETE VERKTØYKASSE: Magnetlist holder fint på småting. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Men skal du holde på litt tyngre gjenstander, som en plastpose med komponenter eller annet, så er en liten neodym-magnet med et lite skaft laget av en skrue, et rør og en mutter et ypperlig festemiddel.

ENKLERE: Oppheng uten krok og hull.  Foto: BRYNJULF BLIX
ENKLERE: Oppheng uten krok og hull. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Små gjenstander som spesielle bits og bits-forlengere har en tendens til å forsvinne, men fester du dem til en liten neodym-magnet så blir de hengende.

PRAKTISK: Med en kraftig magnet kan ting henge uten krok. Foto: BRYNJULF BLIX
PRAKTISK: Med en kraftig magnet kan ting henge uten krok. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


En liten 10 millimeter neodym-magnet holder én kilo, en 16 millimeter holder sju kilo. 20 millimeter holder 10 kilo og 32 millimeter holder hele 30 kilo! Så det er ikke noe problem å feste nesten hva som helst som er laget av magnetisk materiale.

Sjekk også: Skrueguiden

Nøkkel til boremaskin

Chucknøkkelen til søyleboremaskinen har også en tendens til å bli lagt sammen med Helt Andre Ting og deretter bli borte. Men ved å gi den en fast plass som også er midt i glaninga har vi klart å beholde den tilgjengelig i flere år.

LETTERE  Å FINNE: Chucknøkkelen står godt på toppen av boremaskinen. Foto: BRYNJULF BLIX
LETTERE Å FINNE: Chucknøkkelen står godt på toppen av boremaskinen. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Den sitter altså festet til en neodym-magnet som er skrudd fast i toppdekselet. Der sitter den uansett hvor mye det måtte humpe å riste under boring.

Irriterende trallebrett

En sekketralle er kjekk å ha, og med et brett som kan felles opp tar den ikke så mye plass når den ikke er i bruk. Det vil si hvis brettet hadde holdt seg i oppfelt posisjon.

Brettet på vår sekketralle ville nemlig ikke bli stående, det falt ned uansett. Strammet vi festeboltene hardt nok til at det ikke falt ned, ble det dessuten vrient å felle det ned.

Løsningen var - igjen - å bore et lite hull og feste en liten neodym-magnet på et egnet sted, med en liten selvgjengende skrue.

LITEN: En neodym-magnet plassert på et strategisk sted. Foto: BRYNJULF BLIX
LITEN: En neodym-magnet plassert på et strategisk sted. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Nå holder brettet seg på plass når det felles opp, og et lite tupp med foten er alt som skal til for at det skal felles ned når det skal trilles.

SMART: Den lille magneten holder brettet godt fast. Foto: BRYNJULF BLIX
SMART: Den lille magneten holder brettet godt fast. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Neodym-magneter koster ikke stort, og fås hos de fleste jernvarehandlere og hos Jula og Clas Ohlson.