<strong> Foto:</strong> Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer

Må du trå til?

- Det blir litt opp til folk selv å sjekke, der hvor vekter ikke kommer, sier Maria Conradi i G4S.

Publisert
Sist oppdatert

Fra tirsdag morgen er 2.459 vektere over hele landet i streik. Dette berører flyplasser og minibanker, men det kan definitivt også ha betydning for deg med boligalarm.

Vi har sjekket hvordan situasjonen er hos tre store alarmselskaper i Norge: Securitas Direct, Sector Alarm og G4S. Som du kan lese nedenfor, er det ikke alle vaktselskapene som er påvirket av streiken, og alarmrutinene fungerer da omtrent som normalt.

Hos noen selskaper medfører likevel streiken en reduksjon i servicetilbudet, som for eksempel at det ikke kommer vektere dersom alarmen går. Hvorvidt dette gjelder hos deg må du faktisk sjekke selv.

Nedenfor kan lese mer om hvordan dette forholder seg hos de ulike alarmselskapene.

Du er 25 ganger tryggere med alarm

Securitas Direct

- Det er ingen i Securitas Direct som er tatt ut, så alarmstasjonen er operativ som vanlig. Men vi er rammet på den måten at vi kjøper utrykningstjenester av Securitas - og de er altså rammet av streik. Dette betyr at det i noen områder ikke kjøres utrykning på dagtid per i dag. Men kunden vil alltid bli varslet, sier markedssjef Birte Kulberg til DinSide.

Hun forteller at alarmstasjonen er bemannet på vanlig måte, de mottar alarm som vanlig, og kunden vil bli varslet når alarmen går. Dette innebærer at vakteselskapet alltid ringer opp boligen for å få avkreftet eller bekreftet en alarm. Dersom selskapet ikke får svar fra kunder, sender de vekter, og det er altså denne tjenesten som er påvirket av streiken.

- Men vi forsøker å få tak i kontaktene på kontaktlista, slik at de kan reise og sjekke. Så det er fremdeles en trygghet i en alarm, sier Kulberg.

Områdene som er berørt, og hvor selskapet ikke har vekterutrykning mellom 06 og 16, er Bergen, Førde, Florø, Sogndal, Sandane, Kristiansand og Arendal. Ellers noen vakter her og der, men der er det ifølge Kulberg i de fleste tilfellene slik at arbeidsledelse kan rykke ut - men det kan da ta noe lenger tid dersom flere alarmer skulle gå samtidig.

Kulberg understreker at politi og brannvesen vil bli varslet på vanlig måte.

- Hvis kunden kan bekrefte alarm, eller ønsker at politiet skal komme, så varsler vi politiet. Der kunder har kamera installert, og vi ser at det er uvedkommende der, ringer vi politiet. Det samme gjelder på brann, hvis ikke kunden kan avkrefte en brannalarm, så informerer vi brannvesenet, sier markedssjef Kulberg i Securitas Direct.

Kundene kan selv sjekke hvilke områder som er berørt, på vaktselskapets nettside.

Dette vil tyvene ha

Sector Alarm

- Vi er så heldige at vi ikke har noen i streik så langt. Vi er ikke en del av partene, så i øyeblikket er vi utenfor, dermed driver vi som vanlig, sier Viggo Skeisvoll, administrerende direktør i Sector Alarm i Norge, til DinSide.

- Men vi bruker Securitas på deler av utrykningene våre, og de er rammet. Vi har egne vektere og leier inn vektere, og dette løser vi ved at de av våre montører/vektere som kjører ny-montering til vanlig, nå omdisponeres til å kjøre utrykninger i stedet, sier Skeisvoll videre.

G4S

- Jeg vil først og fremst beklage overfor våre kunder at vi nå kjører med redusert bemanning. Våre alarmstasjoner er bemannet, noe som betyr at alarmen vil gå, og alarmsignal vil bli mottatt og behandlet. Dessverre er det slik at vi ikke alltid vil kunne sende vektere, men vi har satt store ressurser inn på at kunden blir varslet når alarmen går. For G4S Brann pluss-kunder vil vi rekvirere brannbil og brannvesenet vil rykke på ikke verifiserte brannalarmer fra oss. Vi vil selvfølgelig også varsle brannvesenet der hvor brannalarmer ikke blir avkreftet av kunden og hvor vi ikke har mulighet til å få verifisert at det brenner, sier kommunikasjonssjef i G4S, Maria Conradi.

Hun oppfordrer kundene til å forsikre seg om at selskapet har korrekt kontaktinformasjon til kunden.

- Det hender jo at folk glemmer å gi beskjed til alarmselskapet når de endrer telefonnummer - de bør forvisse seg om at den informasjonen de har gitt til alarmselskapet er riktig, slik at får tak i dem dersom alarmen går, sier Conradi.

- Har alarmen noen verdi, under streiken?

- En alarm skal først og fremst redde liv, og den vil ule, og vekke deg dersom du sover. Alarmsignalet blir mottatt på alarmstasjonen, slik at du som kunde får varsel om at alarmen går hjemme hos deg, dersom du ikke er hjemme. Og der vi har vektere, sender vi vekter. Det er også slik at alarmskilt med årsoblat virker preventivt mot innbrudd, og de kriminelle vet selvsagt ikke hvor vekterne kommer eller ikke, sier Conradi.

- Varsler dere politiet, dersom alarmen går og huseier ikke kan avkrefte alarmen?

- Det er litt avhengig hva slags abonnement privatkunden har, men vi vil i så stor grad vi kan, sende vekter. Jeg tror nok ikke politiet har kapasitet til å rykke på alle våre innbruddsalarmer. Ofte kan en blafrende gardin være årsaken til at en alarm utløses, og det vil være misbruk av politiets ressurser at de skal tilkalles hver gang en bevegelsesdetektor avgir signaler. Det blir litt opp til folk selv å sjekke, der hvor ikke vekter kommer, sier Maria Conradi i G4S.

Opptrapping neste uke

I følge VG tas alle vekterne i Arbeidsmandsforbundet ut i følgende fylker fra kommende mandag:

Møre og Romsdal, Oppland, Hedmark, Sør- og Nord-Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer