Dine egne flytteutgifter kan du ikke ta med. Men utgifter til flyttebyrå for å sette bort møbler mens du har visning kan du få fradrag for. Foto: COLOURBOX.COM
Dine egne flytteutgifter kan du ikke ta med. Men utgifter til flyttebyrå for å sette bort møbler mens du har visning kan du få fradrag for. Foto: COLOURBOX.COMVis mer

Må du skatte av boligsalget?

Er det salgs- eller flyttedato som bestemmer om du må skatte av boligsalget?

I korte trekk er regelen om skatt på inntekt av salg på bolig at du ikke må betale skatt av gevinsten dersom du har bodd i boligen i minst 12 av de siste 24 månedene.

Kan du da selge boligen - men bo der et par måneder ekstra for å oppfylle dette kravet?

En av våre lesere sendte oss følgende spørsmål:

Vi kjøpte og flyttet inn i ny bolig juni i fjor. Vi har nettopp solgt huset, men overtagelsesdato er ikke før 1. juli i år. Det betyr at vi da har bodd i boligen i mer enn 12 måneder. Kan vi da benytte oss av regelen av å ha bodd i 12 av siste 24åneder? Vi har blitt fortalt at vi ikke kan det, for at det er salgsdato som gjelder. Men vi bor der til 1.juli!

Hva skjer når dere selger boligen etter samlivsbrudd og bare en av partene har oppfylt kravene til botid?

Skattepliktig salg

 Foto: Bo Mathisen
Foto: Bo Mathisen Vis mer


- Dette er et skattepliktig salg, dersom de tjener på salget, sier Gry Nilsen,
Konstituert administrerende direktør, advokat og fagsjef skattefaglig avdeling i Skattebetalerforeningen til DinSide.

- For å kunne selge skattefritt må du ha ett års eietid eller botid, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men botid er ikke den tiden du faktisk bor der. Den avbrytes den dagen du inngår en avtale om å selge. Og ifølge Nilsen anses man å inngå en avtale den dagen man aksepterer et bud.

Det kan likevel være håp for vår leser. For når man summerer utgiftene ved salget er det ikke sikkert han har tjent på boligen likevel, forklarer Nilsen. Og har man tapt på salget, vil det være fradragsberettiget, dersom man ikke har bodd i boligen i 12 måneder.

- Det kommer selvfølgelig an på hvorvidt det er gevinst eller tap. Så det kan være en fordel å selge fort også, dersom man ligger an til tap, legger hun til.

Alt om skatt på DinSide

Kutt skatten!

Har du tjent penger på å selge boligen før du har bodd der et år, er det ikke sikkert at du trenger å skatte av hele summen.

- Det å kjøpe eller selge innebærer en ganske stor kostnad. Det vil ofte innebære 100-150.000 i utlegg. Dette kan man trekke fra eventuell gevinst når man selger skattepliktig, sier Nilsen.

Så når du skal regne ut hvor mye du har tjent på et salg, må du huske på å trekke fra alle utgifter du har hatt i forbindelse med med kjøp og salg.

- Legg til det du betalte i gebyrer når du kjøpte, omkostninger og eventuell dokumentavgift til kjøpsprisen. Og trekk fra alle utgifter, til megler, annonser, et cetera.

Når du så trekker total kjøpssum fra netto salgssum, er det det beløpet du sitter igjen med, du eventuelt må skatte av.

- Så selv om man har kjøpt og solgt til omtrent samme pris, er det ikke sikkert man har tjent på det, sier Nilsen.

Fradrag for oppussing?

Dine egne flytteutgifter kan du ikke ta med. Men utgifter til flyttebyrå for å sette bort møbler mens du har visning kan du få fradrag for. Foto: COLOURBOX.COM
Dine egne flytteutgifter kan du ikke ta med. Men utgifter til flyttebyrå for å sette bort møbler mens du har visning kan du få fradrag for. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer


Når det gjelder fradrag for oppussing, kan du dessverre glemme dette. Men påkostning av en bolig kan du trekke fra.

- Male, skifte vinduer, skifte kjøkkeninnredning ... det er vedlikehold. Det er kun påkostning du får fradrag for, presiserer Nilsen.

Som eksempel nevner hun å lage et nytt toalett eller bad. - Noe som er nytt i forhold til det det var da du kjøpte boligen.

Dokumenter nå

Det som er viktig er at du kan spesifisere utgiftene. Ta vare på kvitteringer, regninger og fakturaer.

- Er det noen utgifter du er i tvil om, gi en forklaring på hvorfor du mener dette har vært en utgift for deg i forbindelse med salget.

Vårt råd til deg dette gjelder er også: Gjør det nå mens du husker, så slipper du å lete etter kvitteringer i april neste år. Eller før. For ifølge Nilsen er det mange som kjøper eller selger som vil få et brev fra skattemyndighetene om utgiftene samme år.

- Når det gjelder bolig, er det smart å ha en perm, der man samler alt som har med boligen å gjøre, råder Nilsen.

Akkurat slik du bør samle kvitteringer for andre fradrag og årsoppgaver, slik at du har det klart den dagen selvangivelsen skal fylles ut.