Må du rapportere inn for lav ligningsverdi?

Bryter du loven, dersom ligningsverdien er urettmessig lav i forhold til markedsverdien?

Hvor mye er boligen din verdt - på ære og samvittighet? Foto: Colourbox.com
Hvor mye er boligen din verdt - på ære og samvittighet? Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om få uker sendes selvangivelsene ut, og flere vil nok fortsatt få seg en positiv overraskelse når de ser ligningsverdien på boligen sin.

Til tross for at ligningsverdien på alle boliger settes opp med 10 prosent på selvangivelsen for 2009, henger mange såpass langt etter markedsprisene at det ikke bare virker tilfeldig, men usannsynlig - og på grensen til ulovlig?

En av våre lesere sendte oss en mail tidligere denne uken, for å høre hvordan det henger sammen at hans leilighet til cirka 5 millioner har en ligningsverdi på 180.000.

Dette utgjør 3,6 prosent av boligens markedsverdi - et godt stykke unna normalen og de nye reglenes mål på 25 prosent.

Hvor mye er boligen din verdt?

Finn ut med vår boligtakstkalkulator

Må man melde fra?


Når man signerer selvangivelsen på ære og samvittighet, er man da pliktig å sette opp boligens ligningsverdi?

- Nei, sier Gry Nilsen, advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen, til DinSide.

- Han har ingen plikt til å sette opp ligningsverdi i selvangivelsen for i år. Den er satt opp 10 prosent fra i fjor for alle boliger.

Du har altså ikke plikt til å sette opp ligningsverdien din, selv om den er underlig lav. Snarere tvert imot. Synes du at ligningsverdien din er unaturlig høy, for eksempel om naboen har mye lavere ligningsverdi enn deg, kan du prute den ned.

Les hvordan du pruter ned ligningstaksten på boligen din

Ingen regel uten unntak. Det finnes ett tilfelle der du er pliktig å melde fra om verdiøkning på boligen din.

- Har man bygget på, for eksempel en etasje eller et tilbygg, må man rapportere inn dette, sier Nilsen.

Les også: Slik fastsetter du boligens ligningsverdi

Kortvarig lykke

Det er særlig boligeiere i byene som vil merke justeringen av ligningsverdier på boliger til neste år.  Foto: Kim Jansson
Det er særlig boligeiere i byene som vil merke justeringen av ligningsverdier på boliger til neste år. Foto: Kim Jansson Vis mer


Grunnen til at ligningsverdien på enkelte norske boliger er lav, skyldes så mangt. Noen har kanskje ikke vært helt ærlige når de har fylt inn ligningsverdi på boligen sin i selvangivelsen. Mens andre har bodd i samme bolig lenge, og den automatiske hevingen av satsene de siste årene har ikke fulgt den enorme prisutviklingnen siden tidlig på nittitallet.

- [Den lave ligningstaksten] henger nok sammen med at oppgradering av verdivurdering ikke har fulgt markedsprisene, sier Nilsen til DinSide. Hun påpeker at dette vil det bli en slutt på fra neste år.

- Da vil alle få nye ligningsverdier. Det nye skattesystemet skal gjøre noe med disse forskjellene.

Målet med omleggingen er at alle boliger skal komme opp til minst 25 prosent av antatt markedsverdi. Det vil si at alle boliger skal ha en ligningsverdi på 25 prosent av markedsverdien, mens andre boliger man eier, for eksempel utleieleiligheter, skal ha en ligningsverdi på 40 prosent av markedsverdien.

Les mer om de nye reglene

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!