<strong>Blir boligskatten en byskatt? Foto:</strong> Wienerberger/Ifi.no
Blir boligskatten en byskatt? Foto: Wienerberger/Ifi.no Vis mer

Må du betale mer boligskatt?

Mer å betale for deg som bor i by, med noen unntak. Men har du hytte, kan det riktig svi.

Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen vil skjerpe formuesskatten på boliger i byområder. Boligens markedsverdi skal i mye større grad enn tidligere legges til grunn, og dyre boliger i pressområder vil bli skattlagt hardere enn boliger i distriktene.

Tar fra byene, gir på bygdene

- Forslaget omfordeler fra by til land, fra vestlige til østlige bydeler i Oslo og fra høyinntekts- til lavinntektsgrupper. Dette skyldes først og fremst at en langt på vei fjerner skjevhetene i dagens ligningsverdier av bolig, som favoriserer dyre boliger i sentrale strøk, sier finansminister Kristin Halvorsen.

En av grunnene til at boligskatten endres, er at regjeringen anser den som urettferdig.

Om lag 5 prosent av eneboligene anslås å ha en ligningsverdi under 5 prosent av omsetningsverdien (2007-tall)

Det etableres en sjablon for kvadratmeterpriser som varierer med boligens geografiske beliggenhet, alder, størrelse og type (enebolig, småhus eller leilighet). Sjablonen baserer seg på prisstatistikk for omsatte boliger og oppdateres årlig. Boligeierne vil kun måtte rapportere boligens areal, byggeår og eventuelt boligtype én gang.

Sjekk også hvorfor det er nyttig å vite hvor mye boligen din er verdt

Dette kan være redningen

Men det behøver likevel ikke å dyrere for alle å eie bolig og hytte. I 2009 var nemlig bunnfradraget på 470.000 kroner (opp fra 250.000), men er nå foreslått å øke kraftig:

I Statsbudsjettet foreslås nemlig bunnfradraget økt til hele 700.000 kroner for enslige og 1,4 millioner kroner for ektepar.

Skal litt til å få skatt

La oss si at du eier en småbolig (rekkehus) i Oslo vest, et av boligområdene som er antatt å få høyest ligningsverdi. Vi angir at boligen er bygget innenfor det siste tiåret og at den har 130 kvm boa. Da får vi en ligningsverdi på 1.281.731 kroner. Men er du gift, og dere har en million i gjeld og ingen annen formue, blir det da likevel ingen formuesskatt. Og selv med null i gjeld, blir det ingen formuesskatt. Er du enslig med samme bolig og null gjeld, må du ut med 6.399 kroner i formuesskatt.

Her kan du sjekke om du må betale mer i boligskatt, og med denne kalkulatoren får du et anslag på hva boligen er verdt, del summen på fire, og du får et anslag på ligningsverdi.

Og her kan du finne formuesskatten din

Her er andre endringer for bolig- og hytteeiere, som foreslås i Statsbudsjettet 2010:

  • Det innføres et arealbasert system for formuesverdsetting av bolig, som tar sikte på å fastsette ligningsverdi av egen bolig til 25 prosent av omsetningsverdi. Unntatt fra dette er fritidseiendom, våningshus og boliger i utlandet.
  • Ligningsverdien for sekundærbolig (bolig man eier, men ikke bor i) økes til 40 prosent av omsetningsverdi.
  • Det innføres et arealbasert system for formuesverdsetting av næringseiendom som ikke leies ut.
  • Ligningsverdien av fritidseiendommer oppjusteres med 10 prosent.
  • Skattleggingen av pensjonister mv. med lavere og midlere inntekter gjøres gunstigere ved at ligningsverdien av egen bolig ikke lenger skal påvirke beregnet skatt etter skattebegrensningsregelen.

Her kan du sjekke om du må betale mer i boligskatt.

Ja til boligskatt, sier vår kommentator

Ved levering av forrige selvangivelse ga vi ti råd om forhold du måtte sjekke.

For deg som eier mer enn en bolig

Sekundærboliger vil oftere ha karakter av å være rene investeringsobjekter, mener regjeringen, og argumenterer for høyere skatter på denne type boliger ved at mange for eksempel brukes til utleie.

Dette skaper økt press i boligmarkedet og kan drive prisene oppover. Regjeringen mener at det ikke er grunnlag for tilsvarende rabatt ved formuesverdsettelsen av slike boliger som for primærboliger.

Regjeringen foreslår kvadratmetersatsen for sekundærboliger til 40 prosent av beregnet kvadratmeterpris, noe som tilsvarer nivået for næringseiendom. Sikkerhetsventilen settes til 60 prosent av markedsverdi, også tilsvarende som for næringseiendom.

Les også: Lønner det seg å kjøpe bolig til barna?

Hytter er allerede kostbare for mange, og 112 av landets kommuner har nå innført eiendomsskatt som også berører hytteiere. Ligningsverdien på hytta di vil også, om statsbudsjettet går uendret som foreslått, øke med 10 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer