Lut gjør tre lysere. Best resultat får du på nyslipt gulv. Foto: Elisabeth Dalseg
Lut gjør tre lysere. Best resultat får du på nyslipt gulv. Foto: Elisabeth DalsegVis mer

Lyst med lut

En sier gjerne at lut "dreper" det øverste laget av treverket, og stopper gulningsprosessen. Det siste skyldes blant annet at lut ofte inneholder kalk eller andre hvite pigmenter, slik at du får lysere gulv.


Hvilke gulv kan lutes?

Lut egner seg best på gulv av bartrær. Det bør ikke brukes på parkett eller gulv av løvtrær. Om du ikke vet hva ditt gulv er laget av, bør du kontakte en ekspert, men som hovedregel kan vi si at de fleste plankegulv (ikke parkett) er laget av bartrær.

Slik gjør du

Før du behandler gulvet med lut er det viktig at gulvet er "nytt", rent og tørt. Det finnes en spesiell type såpe du kan rense gulvet med i farvehandelen som heter trerens som kan være greit å bruke. (Vanlige merker er Trip Trap og Faxe.)

Luten påføres enkelt med en pensel. Det finnes spesielle lutpensler i fargehandelen, men du kan godt bruke en hvilken som helst stor malerkost, så lenge den er ren.

Fargeforskjellen på lutet og originalt gulv er ganske stor. (For ordens skyld: Lutet gulv til venstre.) Foto: Elisabeth Dalseg
Fargeforskjellen på lutet og originalt gulv er ganske stor. (For ordens skyld: Lutet gulv til venstre.) Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Når du har dekket hele gulvet med lut skal det tørke inn. Den kjemiske prosessen som skjer når luten treffer treet setter i gang umiddelbart, men du bør la luten ligge på minst en time før du vasker av overskytende lut.

Lut setter seg ofte ekstra godt rundt kvister og uregelmessigheter i treet. Det kan derfor lønne seg å bruke en skurekost eller en liten neglebørste og skrubbe litt ekstra på disse områdene for å få en jevn, lys farge på gulvet.

NB! Lut er etsende, og du bør beskytte deg godt, med vernebriller og dekkende bekledning. Får du lut på huden bør du skylle i rikelig med vann. Får du lut i øynene må du oppsøke lege med en gang. Du bør også beskytte deg når du vasker bort luten, og holde småbarn og kjæledyr unna lutete overflater som ikke har blitt etterbehandlet til du er sikker på at all lut er vasket bort fra overflaten.

Etterbehandling

Lut i seg selv gir liten eller ingen beskyttelse, så gulvet bør behandles med fet såpe eller olje etter at det er lutet.

En kan godt male et lutet gulv, men før du maler det må du nøytralisere gulvet med trerens. Hvis man ønsker å lakkere et lutet gulv, er det spesielt viktig at treet renses først. Et lutet gulv er åpent, og lut og lakk reagerer med hverandre og kan bli svært mørkt. Vil du lakke gulvet bør du bruke oljebasert lakk.

Kilde: www.ifi.no.