<B>TO-I-ETT:</B> Her ser du deler av en lyspære. Den spiller også musikk. Foto: Per Ervland
TO-I-ETT: Her ser du deler av en lyspære. Den spiller også musikk. Foto: Per ErvlandVis mer

Lyspærene som gir lyd fra seg

Dette er da ganske godt tenkt?

IFA 2011: Det morsomme med lyspærer er at de gir oss journalister anledning til å skrive ganske oppbrukte ting som "for en lysende idé - bokstavelig talt!".

Scott, en produsent som i utgangspunktet er kjent for å lage blant annet diverse musikk- og lydprodukter til svært overkommelig pris, viste derimot fram et produkt under årets IFA-messe som er svært smart, svært praktisk og ganske billig.

Lys og lyd i ett

En docking-stasjon og Scotts spesielle lyspære er i utgangspunktet alt du trenger, men det er lyspæra som er det virkelig smarte her: Den er både en LED-lyspære og en trådløs høyttaler.

Strømmen hentes gjennom et helt ordinært lyspærefeste, og pæra kan brukes i en hvilken som helst sokkel av typen E27, eller det som vi på folkemunne kaller "den store, tykke typen".

Inni pæra finnes hele 85 små hvite LED-lys, mens et høyttalerelement altså ligger plassert innerst i kransen. Anlegget leveres med en liten, hvit dockingstasjon, som har plass til enten en iPhone eller en iPod Touch. Det er også mulig å sende lyd via USB, eller du kan sette et minnekort rett i docken.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
TO-I-ETT: Her ser du deler av en lyspære. Den spiller også musikk. Foto: Per Ervland

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen)

Trådløst over alt

En fjernkontroll styrer både avspilling og dimming av lyspæra, slik at du for eksempel bare hører musikk mens lyset i pæra er skrudd helt av. Romantikere forstår hva vi mener.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ettersom musikken sendes trådløst fra dockingstasjonen til lyspæra kan du i prinsippet skru lyspæra i en hvilken som helst lampe i huset, og fortsatt høre musikken du satte på i stua. Anlegget kan utvides til hele åtte lyspærer, slik at både vaskerom, kjellerstue og eventuelt også loftet mottar musikken.

Effekten er relativt beskjeden (10W), men det vil sannsynligvis være nok futt til å fylle både bad og soverom med lyd. Kvaliteten var vanskelig å bedømme på et støyfullt messeområdet, men hvis en legger velviljen til er ikke dette noen katastrofe - spesielt ikke hvis alt du hører på er Kulturnytt eller Dagsnytt 18.

Kan bli dyrt

Er du misfornøyd med lyden kan du fylle ut bassfrekvensene med en trådløs subwoofer til 199 Euro (cirka 1.500 kroner). Prisen for basisanlegget ligger i Norge på 1590 kroner hos NetOnNet, men det inkluderer bare én lyspærehøyttaler. Hver ekstra høyttaler koster rundt tusenlappen, og går du bananas kan du altså risikere å punge ut over 8500 kroner for et anlegg bestående av åtte lyspærer.

Du kan se en liten video av anlegget her. Vi advarer mot ekstrem franskengelsk: