PlUMEN 002: Energipære i designvariant. Foto: Kickstarter.com
PlUMEN 002: Energipære i designvariant. Foto: Kickstarter.comVis mer

Lyspæren tar nye former

Er framtidens lyspærer flate?

Lyspærer heter det, fordi de som regel pleide å være nettopp pæreformede. Men alternativene til de tradisjonelle glødelampene som ble forbudt 1. september 2012 trenger slett ikke å være hverken pæreformede eller runde. Nå kommer lyspærene i nye, slanke former.

Les også: Kan LED erstatte glødelampene?

Slimstyle LED-pære

Rett før jul lanserte Philips en ny dimmbar LED-pære. Det nye med denne pæren er at den ikke er rund som vanlige LED-pærer, men er formet som en flat sirkel.

FLAT OG BILLIG: Philips har kvittet seg med kjøleribben i sin nye slanke LED-pære. Foto: Philips.com
FLAT OG BILLIG: Philips har kvittet seg med kjøleribben i sin nye slanke LED-pære. Foto: Philips.com Vis mer


LED står for LysEmiterende Diode. LED-pærer har lengre levetid enn både halogenlamper og vanlige sparepærer. Et problem har imidlertid vært at LED-pærer har vært noe dyrere i innkjøp enn andre sparepærer. Med Philips' nye flate design har man imidlertid kunnet kvitte seg med kjøleribben som brukes for å distribuere varmen som avgis i vanlige LED-pærer.

Dermed blir pærene billigere.

Dimme-flimmer på sparepæren?

Mykt lys uten flimring

I motsetning til mange andre LED-pærer hevdes det at denne nye Slimstyle-pæren tennes umiddelbart, uten flimringen man ofte kan oppleve med de rimeligste LED-pærene. LED-pæren avgir et mykt lys tilsvarende en 60 watts glødepære, men forbruker bare 10,5 watt. På tross av den uvanlige formen projiserer den lys i alle retninger.

Slimstyle er ikke tilgjengelig i Norge ennå, men prisen i USA er 9.97 dollar. Med en estimert levetid på 22 år bør dermed pæren kunne regnes som en god investering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

CFL, LED og Halogen: Se hvilken sparepære du bør bruke hvor

Design-sparepære

Selv om LED-pærer tar over stadig mer av markedet etterhvert som det kommer dioder med varmere lys, er vanlige CFL-sparepærer også fortsatt populære. Mange av sparepærene er imidlertid ikke spesielt vakre (for å si det mildt). Nå har lyspærefirmaet Plumen lansert en designvariant på Kickstarter.

Prosjektet har oppnådd full finansiering på Kickstarter, og prisen starter på 30 dollar + 25 dollar for frakt utenfor USA. Leveringstid beregnes til juli 2014.

DESIGNPÆRE: Formen på Plumen 002 er inspirert av den klassiske glødelampen. Foto: Kickstarter.com
SPAREPÆRE: Plumen 002 har en estimert levetid på 8000 timer og bruker 25% av energien til en vanlig glødelampe. Foto: Kickstarter.com
DEKORATIVT: Plumen 002 kan bestilles med pæresokkeler i ulike farger. Foto: Kickstarter.com
STEMNINGSSKAPER: Pærene avgir et mykt lys. Foto: Kickstarter.comEnergipæren Plumen 002 har en distinkt form som minner om de gamle glødelampene, bare slankere. Pæren er laget spesielt for å avgi et varmt og stemningskapende lys. Lyset energipæren avgir tilsvarer en 30 watts glødepære, men den bruker 25 prosent av energien til en tilsvarende glødepære. Den har en estimert levetid på 8000 timer.

Store kvalitetsforskjeller på LED-pærer