Lyskontroll for de late

Kontroll og latskap kan gi nyttige produkter.

Latskapen kan stimulere kreativiteten, og noen av oss skyr ingen anstrengelser for å gjøre ting mindre anstrengende. Veien fra tanke til virkelighet skal helst være så kort og smertefri som mulig, koste hva det koste vil.

Fjernkontroll er et godt eksempel på slike løsninger, vi finner på stadig nye løsninger hvor man kan erstatte et par skritt og litt kroppsbevegelse med noen knappetrykk.

I tillegg til å øke komfortfaktoren, er det også praktiske grunner til å introdusere fjernkontroll eller automatikk. Her tenker vi først og fremst på belysning. I den mørke årstid er det til tider ugreit å komme hjem etter mørkets frambrudd, når det er så mørkt at man ikke ser så man får slått av alarmen, eller snubler i paraplyer, støvletter eller andre hindringer.

Genialt og miljøvennlig: Les vår guide til strømstyringssystemer

Avansert eller enkelt?

Det finnes kompliserte og avanserte systemer som kan skreddersy alle varianter av styring både av belysning og all annen apparatur i heimen. Det er ingen grenser for hvor avansert et slikt system kan bli, det er bare avhengig av hvor mye du er villig til å betale.

For oss som har enklere behov og et tilsvarende slankt budsjett, finnes det heldigvis løsninger som er fleksible nok og ikke koster mer enn noen hundrelapper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Clas Ohlson har flere serier, blant annet en veldig billig med begrenset rekkevidde og funksjonalitet. De har også en praktisk serie med merkenavnet GA. Her snakker vi om enkle fjernkontroller og mottakere som du rett og slett setter i stikkontakten. Mottakerne har så en stikkontakt som er fjernstyrt, slik at du kan slå apparatet eller lampen av/på med en enkel fjernkontroll.

Det finnes også mottakere med dimmer, og mottakere for utendørs bruk, med lokk over kontakten.

Lys i alle stuas hjørner slås på med ett knappetrykk Foto: Brynjulf Blix
Lys i alle stuas hjørner slås på med ett knappetrykk Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Les også: Alt du må vite om varmepumper

Slik gjør du

Du setter mottakeren i kontakten. Så holder du knappen merket ON/OFF Learning Code nede mens du trykker på den OFF-knappen på fjernkontrollen som du vil skal styre mottakeren.

Dette gjør du for alle enhetene, en standard fjernkontroll kan styre 4 enheter.

Da kan du styre 4 forskjellige lyskilder av og på individuelt, eller slå av/på alle med knappene på fjernkontrollen merket henholdsvis ALL-ON/ALL-OFF.

Startsettet inneholder tre mottakere og en fjernkontroll. Foto: Brynjulf Blix
Startsettet inneholder tre mottakere og en fjernkontroll. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Hver mottaker kan styre en 16-ampérs strømkurs, det betyr at den kan belastes med opptil 3680 watt. Dermed kan du også slå av og på varmeovner og andre strømkrevende apparater, eller en samling apparater som f.eks. et forsterkeranlegg. Da kobler du en strømfordeler ("padde" eller "flåte") til mottakeren og alle kontaktene blir da slått av og på.

OBS: For at dette skal være vellykket bør forsterkeren ha innebygd forsinkelsesrelé slik at det ikke smeller i høyttalerne når alt blir slått på samtidig. Hvis forsterkeren ikke har dette, bør du spandere en egen styring på forsterkeren, slik at du kan slå den på etter at alt annet har blitt slått på.

Du kan også knytte flere mottakere til samme knapp på fjernkontrollen, slik at du ikke "bruker opp" knappene der hvor du vil kunne styre flere oppsett med enheter.

Trenger du tidsstyring av funksjonene finnes det også en mer avansert fjernkontroll som inneholder dette.

Det fine med dette systemet er rekkevidden. Du kan styre enhter opptil 70 meter unna. Dermed kan du bruke det til utebelysning, garasjen, lys i hagen osv.

For den enkleste varianten av GA, fjernstyrt bryter med 3 mottakere, må du ut med 229 kroner. Du kan også bygge ut med en ekstra mottaker til en drøy hundrelapp, eller avansere litt og bruke mottakere med dinner - eller mottaker for utendørsbruk. Det er også mulig å få en ekstra fjernkontrol med timerfunksjon. Denne koster i underkant av tre hundre kroner, og er det dyreste produktet i serien.

Dette kaller vi fjernkontroll: Styr TV-boksen med mobilen.

For de viderekomne

Clas Ohlson har også en mer avansert serie - Waveman - som har flere mottakermoduler og mer avansert styring.

Her finner du mottakere for tilkobling til faste installasjoner, bevegelsessensorer og til og med ringeklokke!

Et Waveman startsett koster 249 kroner, og så kan du bygge ut med en rekke deler, fra 149 til 298 kroner.

Praktiske tips?

Har du noen lure tips til bruksområder eller andre smarte idéer? Del dem gjerne med oss og andre lesere i debatten under!