Lysestaken som slukker seg selv

Og er inspirert av gammel, norsk design. Se video lenger ned i saken.

<b> NORSK DESIGN: </b> Den smarte lysestaken er designet av den norske designeren Lars Beller Fjetland. Foto: SJUR POLLEN
NORSK DESIGN: Den smarte lysestaken er designet av den norske designeren Lars Beller Fjetland. Foto: SJUR POLLEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stearinlys har de tre siste årene forårsaket 122 branner i Norge, og vi går nå inn i en periode hvor stearinlysbruken skyter i været.

Men kanskje kan denne lysestaken, fra en norsk designer, være med å gjøre stearinlys både koselig og sikkert i bruk?

LES OGSÅ: Slik skal du lyse opp hjemme nå

Gammel, norsk design

Ideen om å utvikle en selvslukkende lysestake kom til Lars Beller Fjetland besøkte Folkemuseet i Oslo i 2012.

- Jeg var der for å gjøre research i forbindelse med et prosjekt jeg jobbet med, og snublet tilfeldigvis over en samling med lysestaker i sølv fra slutten av 1900 tallet. Blant disse lysestakene bet jeg meg merke i en utrolig fiffig sak, som på folkemunne omtales som en automatisert selvslukkende lysestake, forklarer han.

Fjetland ble såpass inspirert at han satt i gang med arbeidet med sin egen versjon.

 NYSGJERRIG:  Lars Beller Fjetland sier han drives av nysgjerrighet og et ønske om å tilføre produktene det lille ekstra. Foto: SJUR POLLEN
NYSGJERRIG: Lars Beller Fjetland sier han drives av nysgjerrighet og et ønske om å tilføre produktene det lille ekstra. Foto: SJUR POLLEN Vis mer


- Jeg ble fullstendig besatt av dette obskure konseptet og bestemte meg umiddelbart for å forgi min egen moderne og forenklede utgave av denne fabelaktige innretningen, forklarer han entusiastisk.

Han forklarer videre at han siden denne hendelsen jobbet med prosjektet frem til lanseringen under Maison Objet i Paris i september.

- Det var utrolig forløsende å endelig få dele konseptet og ideen med både kollegaer, pressen og resten av bransjen, avslutter han.

Han understreker at det viktig for ham at alle prosessene hans drives av nysgjerrighet og et ønske om å tilføre produktene det lille ekstra.

Produktet kommer sannsynligvis i norske butikkhyller like over nyttår.

LES OGSÅ: Slik brannsjekker du boligen

-Genialt enkel

Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening, har også tatt en titt på vidoen av lysestaken til Kvalheim.

SKRYTER:  Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening, skryter av designen til Lars Beller Fjetland. Foto: NORSK BRANNVERNFORENING
SKRYTER: Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening, skryter av designen til Lars Beller Fjetland. Foto: NORSK BRANNVERNFORENING Vis mer


- Denne var utrolig fiffig og morsom! Rett og slett genialt enkel, utbryter direktøren når Dinside spør ham om inntrykket av lysestaken.

Han forteller at det ofte kommer «Petter Smart»-lignende personligheter innom med nyvinninger som de mener funker bra.

- Men det er ikke alltid løsningene er like bra. Denne derimot er genialt enkelt og ser veldig driftssikker ut, skryter han.

Han forteller også at det finnes stearinlys hvor veken enten stopper et stykke før lyset har brent ned, eller har en metallring som gjør at lyset slukker.

LES OGSÅ: Design dine egne fliser

Husk dette når du tenner stearinlys

- Antall boligbranner øker i takt med at aktiviteten i hjemmet går opp. Dette gjelder bruk av stearinlys, men også elektrisk oppvarming og matlaging, understreker Kalheim.

Forårsaker stearinlysene brann hjemme hos deg, risikerer du faktisk å få kutt i forsikringen.

Direktøren har følgende råd før vi går inn perioden hvor tenner mye stearinlys:

  • Sett aldri stearinlys i lysestaker som har brennbart materiale
  • La aldri barn være alene i rom hvor det brenner stearinlys.
  • Husk at telys blir veldig varme etter at de har brent ut. Det kan forårsake brennmerker på bord, eller i verste fall at duker tar fyr.
  • Pass på at lysestaken står støtt. Tipper den, kan det gå veldig fort før det har blitt en stor brann.
LES OGSÅ: Flere store Ikea-nyheter