Lyse ideer for mørke kvelder

DinSide (Oslo/London): Farget lys kan endre både interiør og romfølelse. Men visste du at det også kan ha en gunstige effekt på både hud og humør?

Publisert
Sist oppdatert
<i>Foto: Per Ervland</i>
Foto: Per Ervland Vis mer

Lyse ideer for mørke kvelder

  1. Lyse ideer i bilder - og på film


Farget lys for hjemmet

Hadde det ikke vært deilig å kunne ominnrede boligen ved bare å knipse med fingrene? Fullt så enkelt er det ikke alltid, men det finnes en rekke smarte løsninger på markedet, og noen nye er på vei.

På boligbyggebransjens fagmesse Showhouse exhibition 2006 i London fikk vi noen smakebiter på hva elektronikkprodusenten Philips kan komme til å by på i fremtiden. For eksempel: Hva med en Chameleon-lampen (se bildet over til høyre) som gir lys i den fargen du holder opp foran lampens innebyggete sensor?

Den hvite stuen kan gå fra kaldt blått til varmgul fortere enn du rekker å skifte genser. Hva som skjer om du danser foran i en fargesterk drakt i psykedelisk mønster tør vi ikke garantere, men siden overgangene er glidende, ender en nok dessverre opp med brunt. Akkurat som når små barn vil blande sammen alle de pene fargene i malerskrinet.

SE BILDER OG VIDEOER AV DE ULIKE LAMPENE HER

Selv har vi ofte drømt om løsninger som den vi kjenner fra St. Martins Lane Hotell i London: Lekre, snøhvite rom, der vi selv kan bestemme fargen på lys - og demed også interiør, ved å leke litt med lysbryeren.

Philips' nye colour light lar deg gjøre nettopp dette - med en iPod-inspirert fjernkontroll: Du kan både endre på farge og lysets intensitet. Dette produktet kommer dessuten i butikk på nyåret, i første omgang i Nederland.

LivingColours (wmv 3 838 kB)
Lys for humøret

Ifølge helsenettstedet mozon skal lysterapi hjelpe mot vinterdepresjoner, og det skal også ha en ikke helt ueffen bieffekt: Den kan motvirke manglende seksuell lyst hos menn, og være stimulerende for kvinners eggløsning.

Det finnes en rekke lyskasser på markedet i dag - noen kan du se i vår bildespesial.

Herlig eller humbug?

Lys- og fargeterapi er... (Avsluttet)
En strålende idé!(68%) 88
Dyrt kvakksalveri!(22%) 28
Vet ikke...(11%) 14
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Lys er også med på å sette stemningen - og snart blir kanskje lamper som følger døgnet automatisk allemannseie?

Farget lys for huden

Colour me beautiful, har visstnok fått ny mening. Det er ikke bare fargene du har på deg som skal gjøre pen - men fargen på lyset kan gjøre deg pen. Det ryktes at store superstjerner som Nicole Kidman reiser med et eget lager 25- og 40-watts lyspærer som skal erstatte vanlige 60-wattspærer på hotellene for å forsinke hudens aldringsprosess.

Ifølge Philips, kan det gjøres mye enklere. De har forsket på hvordan ulike farger i lyset påvirker huden på forskjellige måter. Rødt skal forynge og berolige, blått skal rense og gi brunfarge, mens infrarødt kan lindre smerte.

Blått lys skal virke rensende på tenåringshud. <i>Foto: Philips</i>
Blått lys skal virke rensende på tenåringshud. Foto: Philips Vis mer


Philips har selvsagt utviklet et par produkter som både skal analysere huden din, og lindre eventuelle behov den måtte ha. Disse er ikke på markedet ennå, men ideen kan jo brukes. Kanskje husets tenåring kan bruke blå lyspærer på rommet? Og mor kan slutte å kaste bort penger på svinedyre hudkremer som ikke virker likevel, og bruke en hundrelapp på en farget lyspære i nattbordslampen for samme effekt.

Og om det kun er placebo-effekten som virker, kan en jo likesågodt gå for den billige varianten! 19 kroner investert i en farget lyspære kan ihvertfall ikke skade...

Morgentrøtt?

Til slutt en liten filmsnutt om nyheten som frir til B-mennesker. Her er lampen som skal gjøre det mer behagelig både å falle i søvn, og å våkne.


Se denne og flere videoer og bilder i den store bildespesialen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer