<strong>NÅ SMILER DEN ...</strong> Tysk design som skal gjøre både barn og voksne til mer bevisste strømforbrukere. Bryteren skifter farge og humør etter hvor lenge den har vært på. Tio kalles systemet. Foto: timholley.de
NÅ SMILER DEN ... Tysk design som skal gjøre både barn og voksne til mer bevisste strømforbrukere. Bryteren skifter farge og humør etter hvor lenge den har vært på. Tio kalles systemet. Foto: timholley.deVis mer

Lysbryteren som sparer for deg

Bevisstløshet blir vanskeligere med disse bryterne i heimen.

Første skritt mot lavere strømregning bør for de fleste være å sjekke hvilken leverandør som er billigst. Dessuten har mange blitt obs på sparepærer som LED og andre alternativer til glødepærene. Også sparedusjen har vært mye omtalt, selv om effekten er diskutabel.

Men hva med også å øke bevisstheten omkring forbruket i det daglige? Her er to varianter som virker som direkte påminnelser om hvor mye du faktisk bruker.

Les også: Solcelleproduktene du har råd til

Rødt=mer enn åtte timer

Den tyske designeren Tim Holley (TH Design) har laget en lysbryter med tanke på å lære strømvett helt fra barnsben av. Den spøkelsesformede bryteren skifter farge etter hvor lenge den har vært på. Grønt lys får du når den har vært i bruk i mindre enn en time i strekk. Rødt lys og et skrekkelig spøkelsesfjes får bryteren når den har stått på i mer enn åtte timer.

Faren er at småtassene liker lysskiftene og grimasene så godt at han eller hun lar bryteren stå på, eller at den slås på ofte for å se at den lyser.

Produktet har fått en utmerkelse fra banken HSBC, Sustainability Awards.

Les også: Lampen som gir deg leselys uten strøm

Spar penger med bryteren

Det andre konseptet vi viser frem her er langt enklere. Putt penger på, og det lyser. Bryteren fra designer Karl Zahn har rett og slett erstattet av og på-knappen med et myntinnkast. Du blir bevisst hva strømmen koster, og sparer penger på samme tid.

NÅ SMILER DEN ... Tysk design som skal gjøre både barn og voksne til mer bevisste strømforbrukere. Bryteren skifter farge og humør etter hvor lenge den har vært på. Tio kalles systemet. Foto: timholley.de
Har den stått på lenger enn åtte timer, lyser bryteren rødt. Foto: timholley.de
STRØM ALA TELEFONKIOSK: Designer Karl Zahn har tenkt seg frem til denne lysbryteren. Forsåvidt ingen nyhet med myntinnkast på strømdrevne produkter, men som en måte å tenke strømforbruk på er dette muligens nytt. Foto: oboiler.com


Spar på denne måten også ...

Et annet smart grep du kan gjøre, er å sørge for at utelyset ikke står på hele tiden. Det finnes både bevegelsessensorer og lyssensorer som sørger for at lyset står på kun når du ønsker det. Du kan få elektrikeren til å montere. Da blir det gjerne summer av det. Men det finnes også billigere løsninger du kan ettermontere selv. Sjekk blant annet Biltema, Ikea og Clas Ohlson.

Les også: Mer om utelys med sensor

Det er også mulig å montere slike sensorer inne. For eksempel bevegelsessensor på rom du bruker lite? Bod, vaskerom og gang er eksempler på rom der slike sensorer kan egne seg.