Belysning i rom

Lys opp rommet på riktig måte

Ekspertene tipser – tenk gjennom dette før du velger belysning hjemme.

<strong>SKAP SONER:</strong> På dette kjøkkenet har lysdesigner Calina Pandele Yttredal brukt belysningen for å skape ulike soner i rommet. Hennes lysmaleri over spisebordet virker også som lampe. LED lyset bak maleriet og spotlights fra taket som belyser maleriet forfra, kan dimmes og påvirke maleriet til å skifte farge og dybde. Dette er med på å juster lysnivået i rommet. 
FOTO: &nbsp;Jan Inge Mevold Skogheim
.
SKAP SONER: På dette kjøkkenet har lysdesigner Calina Pandele Yttredal brukt belysningen for å skape ulike soner i rommet. Hennes lysmaleri over spisebordet virker også som lampe. LED lyset bak maleriet og spotlights fra taket som belyser maleriet forfra, kan dimmes og påvirke maleriet til å skifte farge og dybde. Dette er med på å juster lysnivået i rommet. FOTO:  Jan Inge Mevold Skogheim . Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du føler at ett eller flere av rommene hjemme mangler noe ekstra, bør du ta en titt på belysningen i rommet.

Har du for lite lys i et rom, kan det føles mørkt, lite og trangt. Har du for mye lys kan dette føles for kaldt, åpent og stressende.

Hvilken stemning du ønsker i rommet, hvilken funksjon rommet skal ha, og hva du ønsker å fremheve i rommet er bare noe av det du bør tenke på når du skal velge belysning i hjemmet.

Og har du takspotter, kan det lønne seg å spe på med annen belysning i tillegg.

Lyskilder i ulike høyder

– Det er viktig å tenke på hva du trenger lys til i det daglige, og velge lyskilder tilpasset de ulike funksjoner i boligen, råder Hege Kaisa Styrerud som er interiørdesigner i Cleopatra design.

<strong>FLERE HØYDER:</strong> Interiørdesigner Hege Kaisa Styrerud anbefaler deg å lyse opp rommet med lyskilder i flere ulike høyder for at rommet skal være mest mulig behagelig. FOTO: Cleopatra Design.
FLERE HØYDER: Interiørdesigner Hege Kaisa Styrerud anbefaler deg å lyse opp rommet med lyskilder i flere ulike høyder for at rommet skal være mest mulig behagelig. FOTO: Cleopatra Design. Vis mer

Har du en følelse av at rommet er for trangt, for stort, for kaldt eller for upersonlig, kan du endre på dette ved hjelp av riktig belysning.

– Å ha lys og lamper plassert i ulike høyder er med på å skape et trivelig hjem, mener interiørdesigneren.

Ved å kun ha lyskilder i én høyde, som spotter i tak, får du lett et kaldt rom, ifølge Styrerud.

For å unngå dette, kan du plassere ulik belysning for eksempel nært gulvet, på veggen og på bord. Da får du en variert belysning, og rommet blir triveligere å oppholde seg i, mener interiørdesigneren.

<strong>LYS MOT FARGER:</strong> – Faller lyset på en blank og lys flate, vil den reflektere mesteparten av lyset. Er flaten både mørk og matt, vil lyset bli absorbert og ikke ha stor effekt på omgivelsene, sier Calina Pandele Yttredal, lysdesigner, billedkunstner og forfatter. FOTO: Privat.
LYS MOT FARGER: – Faller lyset på en blank og lys flate, vil den reflektere mesteparten av lyset. Er flaten både mørk og matt, vil lyset bli absorbert og ikke ha stor effekt på omgivelsene, sier Calina Pandele Yttredal, lysdesigner, billedkunstner og forfatter. FOTO: Privat. Vis mer

– Skap et rom som er avslappende å være i ved å dimme ned allmennbelysningen, som vil si lyset i taket, på kveldene. Bruk i stedet bordlamper for å skape stemning. For eksempel en lampe på et sidebord ved sofaen, eller en lampe på skjenken, tipser Styrerud.

Erstatter dagslyset om kvelden

– Hvert rom i et hjem har en hovedfunksjon. Dagslyset som kommer inn gjennom vinduer og andre åpninger og definerer rommet, påvirker vår opplevelse av det.

Det forteller Calina Pandele Yttredal , lysdesigner, billedkunstner og forfatter av boken «Lys. Farge, design, kommunikasjon».

<strong>GENERELL LYSKILDE:</strong> Eksempler på dette er spotter i taket. Det lyset skal erstatte dagslyset om kvelden, men er det den eneste lyskilden i rommet, vil det bli kaldt og ukoselig. Den generelle lyskilden bør kunne dimmes ned, og kombineres med andre lyskilder som små lamper på bord eller for eksempel stålamper i hjørner eller langs veggen. FOTO: Linn M. Rognø.
GENERELL LYSKILDE: Eksempler på dette er spotter i taket. Det lyset skal erstatte dagslyset om kvelden, men er det den eneste lyskilden i rommet, vil det bli kaldt og ukoselig. Den generelle lyskilden bør kunne dimmes ned, og kombineres med andre lyskilder som små lamper på bord eller for eksempel stålamper i hjørner eller langs veggen. FOTO: Linn M. Rognø. Vis mer

På dagen er det best å utnytte dagslyset, både som allmennbelysning og arbeidslys, ifølge Yttredal. Da er det mulig å dirigere det naturlige lyset ved hjelp av for eksempel persienner.

Ved siden av å tenke på plassering av lyskildene, er det også nødvendig å installere en generell lyskilde. Denne skal erstatte dagslyset om kvelden, ifølge Styrerud.

– Dette lyset kan med stor fordel være mulig å dimme, slik at du kan veksle styrken på lyset i forhold til tiden på døgnet og funksjonen rommet skal ha. Dette er taklamper eller spotter, forklarer interiørdesigneren.

Farger og lys må passe sammen

Når det blir mørkt, har vi mulighet til å påvirke rommets proporsjoner ved hjelp av kunstig lys.

– Men ikke glem at fargene på veggene vil bli ulikt påvirket av lyskilder med ulik fargetemperatur. En lys farge på veggen blir generelt mer påvirkelig enn en mørk. Et rødaktig lys mot en grønn vegg kan få veggen til å se svart ut, forklarer Yttredal videre.

<strong>IKKE FOR STERKT LYS:</strong> Legg merke til pendellampene over spisebordet; de bør ikke henge så høyt at man blir blendet, men ikke så lavt at de kommer i veien for å se samtalepartneren. Unngå at lyset i lampene er for sterke, med svakere lys vil spise-sonen bli mer intim og koselig. Foto: Velux.&nbsp;
IKKE FOR STERKT LYS: Legg merke til pendellampene over spisebordet; de bør ikke henge så høyt at man blir blendet, men ikke så lavt at de kommer i veien for å se samtalepartneren. Unngå at lyset i lampene er for sterke, med svakere lys vil spise-sonen bli mer intim og koselig. Foto: Velux.  Vis mer

Også Styrerud understreker at du bør tenke på fargene du har i rommet når du skal velge belysning, og følge denne gode huskeregelen:.

Mørke farger på veggen trenger mer lys enn lyse farger. Matte vegger reflekterer lyset dårligere enn vegger med mer glans.

Lyset gjør rommet varmt eller kaldt

Det er ofte lurt å velge et varmt lys i rommet, særlig i rom hvor dere oppholder dere ofte, mener interiørdesigneren.

Slik kan du forme rommet med lyset

  • Bruk lys fra forskjellige typer lamper i forskjellig høyde. Alle lamper behøver ikke være tent samtidig.
  • Lamper med transparente skjermer fordeler lyset godt slik at man unngår mørke hjørner og kroker.
  • Til lesing og håndarbeid bør man ha direkte rettet lys fra gulv-, bord- og/eller vegglamper. Lys på kunst, reoler, frukt og planter gir liv i rommet.
  • Bruk lyskilder med god fargegjengivelse, høy RA-indeks. Fargegjengivelsen er en lyskildes evne til å gjengi farger i forhold til dagslyset, og måles i RA-indeks som har en skala fra 0-100, hvor 100 Ra er dagslys, altså optimal fargegjengivelse. Lyspærer til bolig ligger mellom Ra 80 - Ra 100. Glødepærer og halogenlys ligger nærmest med en verdi på 98-99, mens sparepærer og LED normalt ligger mellom 80-90. Kilde: «Godt lys i boligen».

– Varmere lys er med på å gi følelsen av at temperaturen i rommet er varmere, sier hun.

Kaldere lys egner seg bedre som arbeidslys når du trenger å være mer våken, mener Styrerud.

Og vil du skape en mer kjølig og ren følelse i rommet, kan du for eksempel velge færre typer lyskilder, samt lyse lampeskjermer, tenker interiørdesigneren.

Del opp rommet med lyset

Yttredal råder deg til å tenke like mye på skygger når du innreder med lys:

– Retter du lyset mot en enkel gjenstand i et helt mørkt rom, kan du skape illusjonen av at gjenstanden svever, sier hun.

Ifølge lysdesigneren kan vi dele opp både rom og gjenstander i rommet ved vekselvis å mørklegge og belyse ulike områder.

– Det som ligger i mørket, blir mer eller mindre borte, mens det som er i lyset, trekkes frem, sier Yttredal og forklarer videre:

– Ved hjelp av lys med ulik styrke og farge, kan du skille elementer fra hverandre og skape dybdeopplevelser i rommet. Du kan tiltrekke oppmerksomheten mot forskjellige deler av rommet og få det til å se større eller mindre ut.

Hun kommer med følgende tips:

  • Direkte belysning av en gjenstand, som et bilde eller en skulptur, kan fremheve gjenstanden, men kan også skjule detaljer. Lyset bør derfor ikke være for sterkt, men i stedet lyse mer fra siden.
  • Faller lyset på en blank og lys flate, vil den reflektere mesteparten av lyset tilbake, og da blir det lysere i rommet. Er flaten både mørk og matt, vil lyset bli absorbert og ikke ha stor effekt på omgivelsene.
  • Når du kombinerer direkte og indirekte belysning, vil bare enkelte elementer bli fremhevet med skarpere lys, mens resten blir mer som en bakgrunn.
<strong>PÅ SOVEROMMET:</strong> Mye dagslys kommer inn i soverommet om dagen. Om kvelden vil den hvite &nbsp;stålampen ved veggen kaste lys oppover,
 og leselys ved sengen skaper en koselig sone. 
FOTO: Velux /Adam Mørk.
PÅ SOVEROMMET: Mye dagslys kommer inn i soverommet om dagen. Om kvelden vil den hvite  stålampen ved veggen kaste lys oppover, og leselys ved sengen skaper en koselig sone. FOTO: Velux /Adam Mørk. Vis mer

LES OGSÅ:

Velg riktige LED-pærer

- Problemet startet da jeg byttet til LED-pærer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer