Lynvern på 1-2-3

Slik beskytter du verdiene dine.

Det er fascinerende flott, men kan gjøre stor skade. Foto: Terje Nordvik
Det er fascinerende flott, men kan gjøre stor skade. Foto: Terje Nordvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om juli tradisjonelt er den store uværsmåneden, har værgudene fortsatt noen lyn og tordenstormer på lur. Og nå har Meterologisk institutt sendt ut et OBS-varsel for lyn, torden og store nedbørsmengder på Sørøstlandet.

Har du hatt brannøvelse? Tryggere om ulykken skulle være ute

Slik sikrer du boligen din

Et par enkle grep kan redde mye. Det aller enkleste, og kanskje mest innlysende, er å trekke ut kontakter og ledninger. Slik hindrer du at lynnedslag og overspenning ødelegger elektrisk utstyr, eller i verste fall forårsaker brann.

De fleste hjem har jordfeilbryter, og har du ikke det, eller har du mistanke om at den ikke fungerer godt nok, bør du sørge for å sjekke dette så fort som mulig.

I tillegg kan du bruke overspenningsvern, for å verne det elektriske anlegget mot overspenning etter lynnedslag. Disse ser ut som elektroniske timere, og plugges inn i stikkontakter med jordforbindelse. De kan kjøpes fra rundt femhundrelappen, alt etter hvor mange ledninger du kan plugge inn i den. Har du et forsikringsgodkjent overspenningsvern kan dette også være med på å redusere forsikringspremien din.


Ifølge APC, som produserer overspenningsvern, har nesten 40 prosent av alle husholdninger opplevd at apparater har blitt ødelagt på grunn av tordenvær. Forsikringsselskapet If melder at de fleste skadene som blir innrapportert til selskapet i forbindelse med lynnedslag og overspenning, er knyttet til PC, fjernsyn, varmepumper, frysebokser og alarmanlegg.

– Mange glemmer at overspenning også kan oppstå i nettverkskabler og ikke bare i strømnettet. Det er ikke få som får ødelagt PC-en sin fordi internettkabelen sto plugget i veggen da lynnedslaget kom, sier Vennesland i en melding fra det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

En undersøkelse TNS Gallup gjorde for forsikringsselskapet If i 2008, viste at hver tredje boligeier ikke hadde installert noen form for overspenningsvern.

Les mer: Slik sikrer du boligen din før lynet slår ned

Sjekke etterpå

Lynet kan slå ned flere kilometer unna huset ditt og fortsatt gjøre skade på grunn av overspenning i nettet. Derfor bør du undersøke huset ditt for mulige skader. Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap har følgende tips til hva du bør gjøre når lynet har slått ned:

  • Bruk dine viktigste feilsøkingsinstrumenter: Syn, luktesans, hørsel og sunn fornuft.
  • Test at alt elektrisk utstyr fungerer som det skal.
  • Støy på radio og TV kan være tegn på skade.
  • Sjekk stikkontakter, koblingsbokser, brytere og kabler for synlige skader. Misfarging og/eller brente flekker kan indikere skade. Kjenn også etter om utstyret er unormalt varmt.
  • Hold sikringsskapet lukket. Sjekk at det er tett og isolert rundt ledningene fra sikringsskapet.
  • Sjekk at skrusikringene er godt tilskrudd. Hvis sikringene er ubehagelig varme må du kontakte elektroinstallatør.
  • Sjekk indikatoren på overspenningsvernet.
  • Kontakt elektroinstallatør for å få sjekket det elektriske anlegget og for å få det reparert hvis du oppdager feil som for eksempel at du får elektrisk støt, lyset blinker, det lukter brent eller dersom du har sett gnister eller hørt knitring.

Slukke og varsle

Glem ikke at boligen bør være utstyrt med nødvendig brannvernutstyr: Røykvarslere, brannteppe, brannslange/brannslukningsapparat. (Merk: Slik sjekker du om pulverapparatet ditt er bra nok.)

Nå er også en ny type brannslukker godkjent. Slukkskum kan brukes til å slukke små branntilløp, og ble godkjent fra 1. juli. Les mer om dette her.

Les også: Brannvern på boks - virker det? Vi har testet