Nå er det den tiden igjen. Foto: Alloverpress
Nå er det den tiden igjen. Foto: AlloverpressVis mer

Lynnedslag rammer både folk og hus

Slik kan du beskytte verdiene dine.

«Husk også at overspenning kan oppstå i nettverkskabler og ikke bare i strømnettet.»


Denne uken havnet 15 personer på sykehus etter at lynnedslag rammet festivalen Peace & Love i Borlänge. Og fredag meldes det om lynnedslag i bolighus og barnehage i Sandefjord. Sesongen for lyn er med andre ord over oss.

I Norge er det Østlandet og Midt-Norge som oftest blir rammet av lynnedslag, noe som kommer tydelig frem i Sintefs registrering av lynaktivitet. Men nedslag kan ramme over alt, og gjøre skader på eiendelene dine.

Slik sikrer du boligen din

Ifølge Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) forårsaker de aller fleste lynnedslag i boliger mindre skader, gjerne på elektriske gjenstander som TV, radio, PC, modem, telefaks, telefon, fryser, kjøleskap osv. Ofte er det kun på den eldste og dårligste elektriske gjenstanden i boligen det blir skader, skriver FNO på sine nettsider.

Et par enkle grep i hjemmet kan redde mye. Det aller enkleste, og kanskje mest innlysende, er å trekke ut kontakter og ledninger. Slik hindrer du at lynnedslag og overspenning ødelegger elektrisk utstyr, eller i verste fall forårsaker brann.

Hjelpemidler

De fleste hjem har jordfeilbryter, og har du ikke det, eller har du mistanke om at den ikke fungerer godt nok, bør du sørge for å sjekke dette så fort som mulig.

I tillegg kan du bruke overspenningsvern, for å verne det elektriske anlegget mot overspenning etter lynnedslag. Disse ser ut som elektroniske timere, og plugges inn i stikkontakter med jordforbindelse. De kan kjøpes fra rundt femhundrelappen, alt etter hvor mange ledninger du kan plugge inn i den. Har du et forsikringsgodkjent overspenningsvern kan dette også være med på å redusere forsikringspremien din.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Ifølge APC, som produserer overspenningsvern, har nesten 40 prosent av alle husholdninger opplevd at apparater har blitt ødelagt på grunn av tordenvær. Forsikringsselskapet If melder at de fleste skadene som blir innrapportert til selskapet i forbindelse med lynnedslag og overspenning, er knyttet til PC, fjernsyn, varmepumper, frysebokser og alarmanlegg.

Husk også at overspenning kan oppstå i nettverkskabler og ikke bare i strømnettet. Det er ikke få som får ødelagt PC-en sin fordi internettkabelen sto plugget i veggen da lynnedslaget kommer, ifølge forsikringsselskapet.

Les mer: Slik sikrer du boligen din før lynet slår ned

Sjekke etterpå

Lynet kan slå ned flere kilometer unna huset ditt og fortsatt gjøre skade på grunn av overspenning i nettet. Derfor bør du undersøke huset ditt for mulige skader. Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) har følgende tips til hva du bør gjøre når lynet har slått ned:

  • Bruk dine viktigste feilsøkingsinstrumenter: Syn, luktesans, hørsel og sunn fornuft.
  • Test at alt elektrisk utstyr fungerer som det skal.
  • Støy på radio og TV kan være tegn på skade.
  • Sjekk stikkontakter, koblingsbokser, brytere og kabler for synlige skader. Misfarging og/eller brente flekker kan indikere skade. Kjenn også etter om utstyret er unormalt varmt.
  • Hold sikringsskapet lukket. Sjekk at det er tett og isolert rundt ledningene fra sikringsskapet.
  • Sjekk at skrusikringene er godt tilskrudd. Hvis sikringene er ubehagelig varme må du kontakte elektroinstallatør.
  • Sjekk indikatoren på overspenningsvernet.
  • Kontakt elektroinstallatør for å få sjekket det elektriske anlegget og for å få det reparert hvis du oppdager feil som for eksempel at du får elektrisk støt, lyset blinker, det lukter brent eller dersom du har sett gnister eller hørt knitring.

Slukke og varsle

Glem ikke at boligen bør være utstyrt med nødvendig brannvernutstyr: Røykvarslere, brannteppe, brannslange/brannslukningsapparat. (Merk: Slik sjekker du om pulverapparatet ditt er bra nok.)

Nå er også en ny type brannslukker godkjent. Slukkeskum kan brukes til å slukke små branntilløp.

Les også: Brannvern på boks - virker det? Vi har testet