Lykken er et svømmebasseng

Hos famillien Holsback er det 25 grader i vannet, hele sommerhalvåret.

Hos familien Holsback i Bærum er det et par og tyve grader i vannet - hele året. Det nyter også naboens barn (bildet) godt av.  Foto: Per Ervland
Hos familien Holsback i Bærum er det et par og tyve grader i vannet - hele året. Det nyter også naboens barn (bildet) godt av. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for golfstrømmen er ikke badesesongen særlig lang. Med mindre man gjør som familien Holsback og sørger for sydentemperaturer i hagen - hele året.

- Utgangspunktet vårt var å gjøre noe mer ut av hagen. Vi hadde en stor komposthaug og mye busker som tok opp hageplass. Vi tenkte på å anlegge en terrasse, men fordi det var så dypt, så vi at det var enkelt å tilpasse et basseng, sier Peter Holsback til DinSide.

Ekteparet diskuterte litt frem og tilbake, og tråkket til slutt midt i foreldrefellen:

- Vi var jo så dumme å nevne det for barna, og da var det gjort...

Se også: Slik bygget vi en trehytte

Kort prosess

Det har kostet både tid og penger, men for Peter Holsback og familien er det ingen tvil om at det er verdt det.  Foto: Per Ervland
Det har kostet både tid og penger, men for Peter Holsback og familien er det ingen tvil om at det er verdt det. Foto: Per Ervland Vis mer


Da avgjørelsen først var tatt, var ikke veien til egen badelykke lang.

- Det første vi gjorde var å lage tegninger sammen med svømmebassengprodusenten (Partner Line, red. anm.) Når tegningnene så var ferdige, måtte de sendes til kommunen for godkjennelse, og siden måtte det godkjennes av naboer, sier Holsback.

Svømmebassenget måtte byggemeldes til kommunen fordi det ville stikke mer enn de tillatte antall cm opp fra terrenget. I deres tilfelle måtte også jernbaneverket gi sitt samtykke til badebassenget, fordi det var kortere avstand enn 30 meter fra trikkeskinnene.

Det skulle vise seg at den mest tidkrevende delen av prosessen var å bestemme seg for hvordan anlegget skulle se ut, og å få tegningene i riktig format. For da formatet først var klart, rullet snøballen fort: - Alt var godkjent i løpet av en uke.

Når bassenget var godkjent, hentet de inn anbud på graving. Denne delen av jobben outsorcet familien, men resten, bygging av terrasse og basseng, valgte de å gjøre selv.

- Selve bassenget bygget vi på en dag.

Det har kostet både tid og penger, men for Peter Holsback og familien er det ingen tvil om at det er verdt det. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
De komfortable loungestolene ved bassenget er fra Netthandelen.no. Foto: Per Ervland
Det hører også med et utendørs boblebad. Foto: Per Ervland
Hos familien Holsback i Bærum er det et par og tyve grader i vannet - hele året. Det nyter også naboens barn (bildet) godt av. Foto: Per Ervland
Sikkerhet er også viktig når du har svømmebasseng i hagen. Legg merke til dekselet i bakgrunnen som alltid er på når boblebadet ikke er i bruk. Foto: Per Ervland

Artikkelen fortsetter under bildekarusellen

Viktig med drenering

Selve bassenget består av en lang stålplate, som kjøpes på rull, som er boltet sammen til en ring. Dette er så kledd inn med isopor, slik at det skal holde best mulig på varmen. Innvendig er bassenget kledt med en spesialtilpasset duk.

Under terrassen støpte de søyler som fundament, - Og resten er vanlig snekkerarbeid, sier Holsback.

Fra gravearbeidet begynte til anlegget sto ferdig, tok det omtrent en måned. - Det er viktig å være grundig med grunnarbeidet. Vi måtte fjerne alt av matjord, og sørge for god drenering, på grunn av tele.

DinSides terrasseguide

Hva vil du ha?

Selv om det kanskje kan virke som om ideen om svømmebasseng i hagen kom litt tilfeldig, er ikke Holsback ukjent med bassenger og vannbad. Han er blant annet eier av nettstedet altomspa.no. Og familien stoppet ikke med svømmebasseng. Nå har de også fått seg et boblebad.

Hans beste råd til deg som drømmer om eget badebasseng er først og fremst å være helt klar på hva du skal bruke det til: Lek, trening eller velvære.

Det påvirker både størrelse og utforming.

I tillegg er det smart å ha en viss idé om hvor mye du har anledning til å bruke. Prisen på svømmebasseng vil variere veldig - alt etter hvilke materialer du velger, og hvor mye du gjør selv. Ifølge Holsback kan du få deg et fint svømmebasseng fra rundt 30.000.

- Det som er viktig å tenke på er at størrelsen på bassenget ikke gir noen nevneverdig stor økning i byggekostnadene. Driftskostnadene derimot vil øke med volumet på bassenget, både i forhold til oppvarming og rensing.

PRISTEST: Vårens billigste terrasse

Kutter kostnader

Holsbacks basseng er på rundt 30 kvadrat (3,66x6x1,40 meter). I perioden mai til september varmes det opp for å holde en jevn temperatur på rundt 25 grader. Det krever at varmen skrus på rundt 8 timer i døgnet. Dette koster cirka 1.500 kroner i måneden. Nå har Holsback kjøpt en varmepumpe.

- Den skal redusere oppvarmingskostnadene med rundt 75 prosent, avhengig av normale vær og temperaturforhold.

Pumpen kostet 17.500 kroner, og vil være tjent inn i løpet av rundt fire år.

For å holde svømmebassenget rent brukes vanligvis filter eller sandrensing for å ta bort partikler. I begge tilfeller brukes kjemikalier for å beholde alkalitet, pH-verdi og klorinnhold. Klorinnhold kan også alternativt justeres med salt i stedet for kjemikalier. Dette skal ifølge Holsback også være en rimeligere løsning, med enda en bonus:

- Velger du saltvannsløsning i stedet for kjemikalier, er dette snillere med huden, som lett kan bli litt tørr om du bader mye i klorvann, sier Holsback.

Vis ansvar!

En annen ting som er veldig viktig dersom du skulle ønske å skaffe deg et svømmebasseng, er at du er ansvarlig for alt som kan skje med, eller i bassengene. Det er ditt ansvar å sørge for at uvedkommende holder seg borte - til en hver tid.

- Dette kan gjøres ved sikkerhetspresenning, gjerde, eller overbygg. Vi har valgt sikkerhetspresenning som sitter så godt fast at man må ha verktøy for å komme til bassenget.

Er det noe du ville gjort annerledes, dersom du skulle gått i gang i dag?

- Jeg ville ha valgt et ferdigstøpt basseng for å få integrert trapp, og mulighet for dybdeforskjeller, sier Holsback.

Denne artikkelen er tidligere publisert på DinSide

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!