Lyd og bilde på badet?

Noen søker stillhet, mens andre vil underholdes i badet. Heldigvis er det håp for alle.

Badeværelset har mange funksjoner, i stor grad avhengig av den som bruker det. Erfaring forteller oss at det i første rekke er den kvinnelige delen av befolkningen som foretrekker å bruke det i horisontalt leie, med duftende oljer, levende lys og gjerne passende lesestoff.

I mellomtiden må andre i husholdningen sørge for å få dekket sine presserende behov andre steder...

For å øke nytelsen ytterligere for den som befinner seg i badet, både i intensitet og varighet, kan du faktisk installere apparater som leverer både lyd og bilde. Men det er ikke hva som helst av elektronikk som trives i dampende fuktige omgivelser.

De enkle ting

Radio på badet er for mange en selvfølge. For å ha glede av den er det en stor fordel at den lar seg betjene med fuktige, såpeglatte hender hvis/når det kommer et musikalsk/verbalt innslag man vil slippe å utsette seg for.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Tivoli PAL egner seg utmerket til formålet, med store knapper og en robust konstruksjon. Den er ikke 100% vantett, men tåler å bli brukt på badet. Vårt eksemplar har i hvertfall gjort det i mange år. Dessuten finnes den i mange farger, de som vil ha en til å matche rom og innredning finner sikkert en som passer inn.

Les også vår test av mellomstore iPod-anlegg

Mer avansert

Krever du mer av lydgjengivelsen finnes det vantette høyttalere for innbygging. De er beregnet på svømmebasseng og utendørs bruk, så et baderom er ingen utfordring.

Forsterkerdelen bør du fortrinnsvis installere i et annet rom, og fjernbetjening med en vanntett fjernkontroll er et must. Men det er ikke så lett å få tak i. Med PCen som lydkilde og spesialkomponerte spillelister kommer du likevel i stemning.

TV på badet

Det optimale er en flat-TV montert på veggen, da kan du nyte ditt favorittprogram, eller se en film mens du ligger i bløt.

Lyd og bilde på badet?


Men det er selvsagt ikke bare å skru opp en hvilken som helst TV på veggen. Det kreves spesialtilpassede produkter som både tåler fuktighet og ikke skjuler bildet bak et lagg av dugg.

Lyd og bilde på badet?


Vi snakker om vantette konstruksjoner med oppvarmet glassplate i skjermen, som eliminerer duggen.

Lyd og bilde på badet?


For de som foretrekker å la seg vannbehandle i vertikal posisjon kan du installere skjermen på veggen i dusjkroken. Å se en film i dusjen er kanskje i overkant, men å se nyheter mens man dusjer om morgenen er jo en grei kombinasjon.

Skjermene har også den egenskapen at når de er slått av så fungerer de som speil. Da er det en utmerket løsning for oss herrer å ta barberingen i dusjen etter nyhetene, da skulle selv de mest hardhudede være tilstrekkelig bløtgjorte til en omgang med høvelen eller annet foretrukket apparat.

Hva koster det?

En PAL radio for baderommet eller hvor du måtte finne på å plassere den koster omrtrent 1390 kroner.

Skal du ha innebygde høyttalere til badet må du ut med fra drøye 600 kroner og oppover. De minste er 5-tommere med en moderat effekt, går du opp i pris kan du lage krusninger på vannflaten. Det er teknisk mulig å bygge inn en sub-bass under badekaret, men da skal du være ganske krevende.

TV for badeveggen blir noe dyrere. I tillegg til selve TVen som i dette tilfellet er "råmateriale" er det som nevnt som nevnt brukt spesialglass med oppvarming, beskyttelse av elektronikken pluss vantette fjernkontroller (de kal kunne flyte på vannet).

Prisene starter like under 20 000 for moderate størrelser. Skal du opp i format følger prisen etter. Installasjonen vil dessuten avhenge av bygningsmessige omstendigheter, og det er lurt å vurdere installasjon i forbindelse med bygging/oppussing av badet. Ettermontering blir ofte dyrere og innebærer flere kompromisser.

Leverandører

Blant norske leverandører finnes AQ Lyd og Bilde og Tilevision, i England finner du blant annet Aquavision