Lurt å bruke oppvasksvamp?

Mange sverger til svamp, men den er en større bakteriebombe enn oppvaskbørste og kjøkkenklut.

 Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For litt siden ga vi dere et tips om hvordan oppvaskkluten blir luktfri på 1-2-3 ved hjelp av mikroen. Det er tydelig at husmortriks er hett, og at mange er opptatt av renhold i heimen, for artikkelen leste som hakka møkk (unnskyld uttrykket).

Så da fortsetter vi i samme tralten, men denne gangen tar vi for oss "fetteren" til oppvaskkluten - nemlig oppvasksvampen.

For det er mange som foretrekker å bruke oppvasksvamp fremfor oppvaskbørste og kjøkkenklut. Det kan hende det kommer av at den er mykere, får såpen til å skumme skikkelig, og at den har en smart skrubbside som kan brukes for å fjerne gjenstridige flekker. Og så kan jo samme svamp brukes til å tørke over kjøkkenbenken etterpå.

Men er det smart å bruke oppvasksvamp? Og hvis du sverger til den, hvordan skal du da holde skikk på den?

Her er supermalingen som skal gjøre deg friskere

Slik gjør du det

Igjen har vi fått ekspertråd fra Malin Skaar, som er leder i Lillbeorgs forbrukerservice, der alle kan ringe inn om de har spørsmål om husvask eller klesvask av ymse slag.

- Oppvasksvampen bør skylles godt i varmt vann etter bruk, og så vris godt opp.

- Den bør skiftes, eller eventuelt vaskes ved høy temperatur, hvis den ser slitt og skitten ut - eller begynner å lukte surt. Sur lukt er tegn på bakterievekst, sier Skaar.

Frykter du bakterier? Disse fjølene hjelper dessverre ikke

Må ikke ligge fuktig

Det er viktig at oppvasksvampen ikke blir liggende fuktig, for da blir det raskt bakterievekst i den. Den bør ikke ligge og slenge i oppvaskkummen, men legges et sted hvor den tørker fort. Hvis du ikke er flink til dette, bør du heller bruke en vanlig oppvaskbørste. Den tørker lettere, og dermed gir de ikke like god grobunn for bakterier som en svamp.

- Oppvaskbørsten er lettere å holde bakteriefri. Den kan dessuten vaskes i oppvaskmaskin, forklarer Skaar.

Kjøkkenkluten egner seg også bedre til å tørke av kjøkkenbenken, dersom du ikke er flink til å holde svampen tørr og ren. Det er fordi den også tørker raskere, og kan slenges i vaskemaskinen når den er møkkete.

PS! Mikrotrikset fungerer også på oppvasksvamper. Fukt svampen, vri den opp forsiktig (den skal være god og fuktig når den skal inn i mikroen), legg den i mikroen og kjør på full guffe i 3-4 minutter.

TEST DEG SELV: Hvor rent er ditt kjøkken?