Lurer du på hva boligen du vil kjøpe er verdt?

Det finnes flere verktøy du kan ta i bruk for å finne svaret.

<b> VANSKELIG: </b> Å slå fast hva en bolig er verdt kan være en vanskelig prosess. Prøv våre boligpriskalkulator for å få en pekepinn på hvor prisen burde ligge. Foto: NTB scanpix
VANSKELIG: Å slå fast hva en bolig er verdt kan være en vanskelig prosess. Prøv våre boligpriskalkulator for å få en pekepinn på hvor prisen burde ligge. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å gå på visning etter visning hvor boligen blir solgt langt over takst, kan være fryktelig frustrerende.

Heldigvis finnes det flere metoder du kan ta i bruk for å forutse om det er sannsynlig at det kan komme til å skje eller ikke.

LES OGSÅ: Minst 10 ting du bør sjekke når du skal på visning

Kalkulatoren regner for deg

Hvis du går med planer om enten å selge eller kjøpe bolig, kan du ved hjelp av vår boligpriskalkulator (se også nederst i artikkelen) få en indikasjon på hva tilsvarende leiligheter koster i området du eier eller ønsker å kjøpe bolig.

Kalkulatoren søker i annonsebasene til Finn etter boliger som er til salgs eller nylig er solgt i nabolaget de siste tre månedene. Den søker først etter boliger i samme gate, men om den ikke finner tilstrekkelig mange der, søker den etter boliger på samme postnummer.

Merk at kalkulatoren ikke gir en presis verdivurdering av leiligheten, og kun er ment som en pekepinn.

LES OGSÅ: Meglernes beste visningstips

Finn kvadratmeterprisen

Når du er inne og titter på boligannonser på Finn, kan du velge mellom fanene "fakta" og "prisstatistikk". Velger du sistnevnte kan du få tilgang til nyttig informasjon, som kan komme godt med hvis du har planer om å kjøpe bolig i nærmeste fremtid.

Du kan her få informasjon om hva den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen er på boliger som ligger ute i området boligen ligger i, i tillegg til kvadratmeterprisen for leiligheter til salgs i områdene som ligger rundt.

Kanskje bør du vurdere et annet område hvis boligene i området du har vært på visninger i, til stadighet går over takst. Du må selvfølgelig likevel se an standarden på leiligheten når du vurderer den opp imot gjennomsnittsprisene.

Finn gir deg også mulighet til å se på hvordan prisutviklingen har vært i området de siste fem årene.

 OVERSIKT: Finn.no gir deg mulighet til å se den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen i området du ønsker å kjøpe bolig. Foto: SKJERMDUMP
OVERSIKT: Finn.no gir deg mulighet til å se den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen i området du ønsker å kjøpe bolig. Foto: SKJERMDUMP Vis mer

Dette påvirker prisen

Ifølge Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen hos Norges Eiendomsmeglerforbund, kan disse momentene være med på å påvirke boligprisen.

Negativt:

 • Stort vedlikeholdsbehov
 • Oppussingsbehov av «dyre rom» som bad og kjøkken
 • Støy og trafikk
 • Dårlige solforhold?
 • Vanskelige naboforhold

Positivt:

 • Lavt vedlikeholdsbehov
 • Kjøkken, bad og vaskerom er renovert av fagfolk
 • Lite støy
 • Balkong/terrasse og gode solforhold
 • Garasje
LES OGSÅ: Spar penger på vedlikeholdet

Spesifike sammenligninger

Salgsdirektør i DNB Eiendom, Kent Victor Syverstad, råder boligkjøpere til å ta kontakt med en eiendomsmegler hvis de ønsker å finne riktig pris på en bolig.


- Eiendom Norge publiserer hver måned statistikk for gjennomsnittsprisene for ulike typer boliger. Meglerne bruker i utgangspunktet disse statistikkene til å prissette boliger, men det er også et fint verktøy til å finne ut hva en bolig er verdt. Det er kun meglerne som har tilgang til disse, og det kan derfor være lurt å be en eiendomsmegler om hjelp til å finne ut av dette, sier han til Dinside.

FØLG MED: Salgsdirektør i DNB Eiendom, Kent Victor Syverstad, råder boligkjøpere til å holde seg oppdatert på boligstatistikkene fra området de ønsker å kjøpe bolig. Foto: CF Wesenberg@kolonihaven.no
FØLG MED: Salgsdirektør i DNB Eiendom, Kent Victor Syverstad, råder boligkjøpere til å holde seg oppdatert på boligstatistikkene fra området de ønsker å kjøpe bolig. Foto: CF [email protected] Vis mer

Forskjellen på denne statistikken og den du selv kan lete deg frem til på Finn er ifølge Syverstad at den kan finvaske søket etter akkurat boliger som er så like den typen bolig du ønsker å kjøpe.

- Den finner helt spesifikt det du er ute etter, men fungerer naturlig nok aller best i sentrale strøk der sammenligningsgrunnlaget er størst, sier han, og legger til at slik markedet er nå kreves det mye jobb for å følge med og komme seg inn.

LES OGSÅ: Det jeg ikke visste da jeg ble boligeier

- Kvalifisert gjettekonkurranse

Til tross for at meglerne har disse hjelpemidlene til å prissette boliger med, opplever mange at prisene ender opp langt over takst.

- Når det dukker opp 50-60 stykk på visninger, presses naturlig nok prisene opp. Da kan det se ut som meglerne ikke vet hva de driver med, men det er jo budgiverne som presser prisene opp. Det kan til tider være som en kvalifisert gjettekonkurranse, understreker salgssjefen.

Har du vært på visning og opplevd at selger nekter å selge boligen til det prisantydningen sier? Syverstad mener dette i noen tilfeller kan forsvares.

- Hvis det er første gang boligen ligger ute på markedet, og selger føler at markedsføringen ikke har truffet helt, mener jeg det er ok at han prøver litt til for å få en høyere pris. Har den derimot ligget ute i 4-5 uker, skal egentlig selger godta budet, understreker han.

I disse tilfellene mener salgsdirektøren at selgeren også har ført megleren bak lyset, siden begge parter i utgangspunktet har godkjent prisantydningen.

Dinside har derimot tidligere skrevet om at det i bransjenormen for markedsføring av bolig fra 2008, står at en bolig ikke kan legges ut til en lavere prisantydning enn hva selger er villig til å selge den for, på det tidspunktet annonsen legges ut. Og den kan ikke ha lavere prisantydning enn hva megleren mener er en fornuftig pris for boligen.

Normen er utarbeidet i samarbeid med meglerne selv, og lokkepriser bryter ikke bare bransjenormen, men også markedsføringsloven med dens forbud mot villedende reklame.

LES OGSÅ: 1. juli 2015 kommer de nye byggereglene

Bruk boligkalulatoren:

Artikkel element er utdatert

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!