Nei, dette er ikke en smartmobil, det er Samsungs nye touch-baserte fjernkontroll. Det beste med den? Den gir deg TV-sendingen rett i hånden. Foto: Per Ervland
Nei, dette er ikke en smartmobil, det er Samsungs nye touch-baserte fjernkontroll. Det beste med den? Den gir deg TV-sendingen rett i hånden. Foto: Per ErvlandVis mer

Luksuskontroll til Samsungs TV-er

Jeg liker den, men ville jeg kjøpt den? Neppe...

Mens Samsungs TV-modeller bare blir penere og penere, har de fortsatt noe å gå på når det gjelder fjernkontrollene som følger med. Der er det nemlig fortsatt glanset hardplast som gjelder.

Heldigvis jobber de med saken, og allerede i fjor viste de fram en touchbasert fjernkontroll som kunne kjøpes som ekstrautstyr på deres 9000-serie.

Men utviklingen går videre, og i år kommer det altså en ny touchbasert fjernkontroll, kalt RMC30D1P2, som skal fungere på blant annet årets 7000 og 8000-serie.

Vi har nå brukt fjernkontrollen en ukes tid på rålekre D8005, og her er våre erfaringer.

Ser ut som en smartmobil

Førsteinnntrykket er det altså lite å si på, for fjernkontrollen ser ut som en tidlig Galaxy S- eller iPhone-mobil. Totalt har du to knapper, en øverst og en nederst, i tillegg til den trykkfølsomme skjermen på tre tommer.

På venstre side finner du også en fysisk volumknapp, mens et deksel på høyre side skjuler en USB-inngang for lading og eventuell tilkobling til PC. Selve enheten bruker forøvrig et standard mobilbatteri, og det er hodetelefonutgang på undersiden.

Det siste er faktisk ikke så dumt, denne fjernkontrollen kan nemlig også vise TV-sendinger.

Og det er akkurat dette som er fjernkontrollens store fordel. Her kan du altså forsette å se på TV-sendingen om du skal på do, eller må ut på kjøkkenet for å passe på middagen.

Se hvordan fjernkontrollen fungerer i videoklippet her:

(Spiller du av en Blu-ray film på TV-en, skal også denne vises på fjernkontrollen, og dekningen fungerer så lenge TV-en og fjernkontrollen finner hverandre på ditt trådløse nettverk.)

Men hvordan er den i bruk?

Selv om fjernkontrollen styrer alle funksjonene TV-en gir deg, så fungerer det ikke like optimalt i praksis. Førsteinntrykket av skjermen er ok, selv om verken oppløsningen eller innsynsvinkelen er noe å skryte av. Hvis du tror at det skal minne om skjermen på Galaxy SII blir du altså skuffet.

Det største minuset er imidlertid at den ikke oppleves som særlig logisk i bruk. Ok, du kan skrolle fra side til side, men alle hoved- og undermenyene som er tilgjengelig krever en god tilvenning. Dette er altså ingen fjernkontroll som ungene dine eller svigermor vil føle seg hjemme med. Flere ganger opplevde vi også at trykk og berøringer på LCD-skjermen ikke ble registrert. Den er altså ikke fullt så følsom som vi kunne ønske.

Når det gjelder å skrive inn tekst er den imidlertid svært god. Her får du nemlig opp et fullt QWERTY-tastatur, noe som er langt mer praktisk enn på en vanlig fjernkontroll - der du må trykke gjentatte ganger på samme tast for å bla deg fram til riktig bokstav.

Det er bare et problem: Dette får du også via Samsungs gratisapplikasjoner til Android- eller Apples mobiler og nettbrett. Da er jo litt av poenget borte.

Fjernkontrollen til venstre, iPhone 4 med Samsungs gratis TV-app til høyre.  Foto: Per Ervland
Fjernkontrollen til venstre, iPhone 4 med Samsungs gratis TV-app til høyre. Foto: Per Ervland Vis mer


Konklusjon

Samsung Norge har enda ikke fastsatt prisen på fjernkontrollen, og det er kanskje et tegn på at heller ikke de har stor tro på at dette blir en suksess.

Jeg tipper at den vil koste i underkant av et par tusen, noe som etter min oppfatning blir for dyrt.

Personlig ville jeg heller brukt pengene på en smartmobil eller et nettbrett, og lastet ned gratisappene til Samsung. Der får du en skjerm som fungerer bedre, og du får også de finessene og funksjonene du trenger, med et eneste unntak: Det er kun fjernkontrollen som gir deg TV-funksjon.

Les mer: Her finner du alle våre TV-tester!

Nei, dette er ikke en smartmobil, det er Samsungs nye touch-baserte fjernkontroll. Det beste med den? Den gir deg TV-sendingen rett i hånden. Foto: Per Ervland
Den originale fjernkontrollen i midten. Foto: Per Ervland
Fjernkontrollen til venstre, iPhone 4 med Samsungs gratis TV-app til høyre. Foto: Per Ervland
Fjernkontrollen som gir deg TV-sendinger på do. Men er det verdt det? Foto: Per Ervland
Fjernkontrollen gir deg full styring, også over Samsungs Smart Hub. Foto: Per Ervland
Net-TV funksjon på Samsung, her har vi stilt inn fjernkontrollen til å vise en musepeker. Foto: Per Ervland
Når det gjelder å skrive tekst fungerer fjernkontrollen godt. Foto: Per Ervland
Fjernkontrollen har mange menyer, problemet er at de ikke er fullt så logiske i bruk som vi skulle ønske. Denne fjernkontrollen krever altså tilvenning. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland