Luksus til hjemmebruk

TREND: Ikke nakne, men kledt i høsten og vinterens interiørtrender, skred modellene nedover catwalken, da farge- og interiørbransjen var samlet i Oslo tidligere denne uken.

ØSTENS MYSTIKK: Brunt tapet med naturtrykk i gylne toner: Indulgence 73579 fra Tapethuset. Foto: Elisabeth Dalseg
ØSTENS MYSTIKK: Brunt tapet med naturtrykk i gylne toner: Indulgence 73579 fra Tapethuset. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Luksuriøse trendenser

Det er høst, det blir vinter, og vi trekker innendørs. Det skal stort sett være lunt og koselig; men aller sterkest er følelsen av luksus. Overflod. Vi flyter på en stor og seig oljebølge, og det ser ikke ut til at vi vil få det nevneverdig vanskligere i den nær forestående fremtid.

En kan altså, med god samvittighet, velte seg i litt luksus. Gjerne ikke for mye, eller for brautende - men vi fortjener det lille ekstra nå når vi går inn i den kalde årstiden.

Trendforsker Lisbeth Larsen har identifisert fire klare trender for høsten og vinteren. Alle med klare paralleller til catwalken, på den ene eller den andre måten. For å illustrere dette, iscenesatte elever fra Wolff eksponeringsdesign et forrykende show, der modeller fikk gå nedover catwalken, iført siste motet - for hjemmet.

Vi har samlet det meste i en stor bildespesial der vi, så langt det var mulig, har gitt navn på produkter og forhandlere.

Ta meg til den store bildespesialen!

Vinterhvit

Foto: Nora Aartun
Foto: Nora Aartun Vis mer


La det snø, la det snø, og drøm om en hvit jul. Med isprinsesser og Kong Vinter. Dette er interiørbransjens tolkning av den myke strikketrenden, med en dæsj luksus, forkledt som komfort. Det snakkes om cocooning, å pakke seg inn i en puppe, eller bygge rede. Det skal være trygt og godt. I alle mulige nyanser av hvitt.

Farger: Hvitt, i alle nyanser, fra snehvitt til kremhvitt, ispedd gylne toner eller sølvtråder.
Materialer: Pels, strikk, mohair, ullstoff - blandet med florlette stoffer i silke, tyll og organza.
Stikkord: Trygghet. Kjølig varme. Nytelse. Luksuriøs simple living.

Britisk Høyland

Foto: Nora Aartun
Foto: Nora Aartun Vis mer


Det er kaldt, det er vått, men det skal ikke stå på stil. La deg inspirere av britiske lorder og ladyer, og det skotske høylandet. Tenk tartanruter, mørkt skinn, oilskin - og store stoppete sofaer, chesterfieldmøbler - og afternoon tea drukket fra småblomstrete tekopper i den aller fineste porselen. Dette er diskret luksus på sitt aller, aller beste.

Farger: Oransje, grønt, brunt, beige.
Materialer: Tartan-ruter, tweed, skinn og pels. Gjerne i den uekte varianten, for vi går vel ikke på revejakt?
Stikkord: Diskret snobberi. Gamle penger. Peisvarme.

Storby

Foto: Nora Aartun
Foto: Nora Aartun Vis mer


Den tredje stilen Larsen tror vi vil få se mer av i høst er storby-stilen. En kjølig, litt maskulin stil for moderne mennesker som bor, eller vil bo, i storbyen. Dette er interiørbransjens tolkning av den monokrome 60-tallsstilen som er sterk i klesbildet i år. Det er svart-hvitt, og ulike varianter av grått, gjerne speilblank metall. For å gjøre stilen mindre streng, kan en bruke innslag av sterke farger, for eksempel rødt.

Farger: Alle ikke-fargene. Svart, hvitt, antrasitt, sølv og alle varianter av grått.
Materialer: Høyglanset maling. Skinn. Speil. Røffe ullstoff. Skimrende sølvstoff.
Stikkord: Strengt. Stramt. Grafisk. Design.

Østens mystikk

Foto: Elisabeth Dalseg
Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Vi lar oss gjerne inspirere av fjerne himmelstrøk, og Larsen tror vi vil fortsette å se til det fjerne østen. Dette er en leken og feminin stil, som oppfordrer til små stilleben av reiseminner, og at du både leker med og pynter på, dine eksisterende møbler. Blir ikke IKEA-lampen litt finere staks den får en liten pålimt orkidé?

Farger: Fra det det monokrome med innslag av dyprødt, til knallfarger som rosa og vårgrønt.
Materialer: En blanding av silke - og kunststoffer. Samt nyere materialer som bambus.
Stikkord: Meditasjon, ro i sinnet, velvære. Lekenhet.

Slik får du stilen:

Interiørguru Lisbeth Larsen. Foto: Elisabeth Dalseg
Interiørguru Lisbeth Larsen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Vi har ikke tenkt å servere deg noe ti-punkts program. Med mindre du begynner med helt tomme rom, er hemmeligheten at du ikke endrer stil per se, men at du kan la deg inspirere, og kanskje bytte ut enkelte elementer.

- Det er ikke noen trendguru som sitter på toppen og sier "nå skal det bli hvitt, gitt", ler Lisbeth Larsen. Som mange nok vil si er det nærmeste vi kommer en trendguru, her på berget.

Slik får du fornyet hjemmet ditt, uten å ruinere deg, uten å bruke for mye tid, eller penger. Du skal jo ha tid til å kose deg litt også!

Ta meg til den store bildespesialen!