Luksus eller lavpris?

Er det ikke...? Å, det ligner på... Dette så vi jo på møbelmessen i Stockholm i år? i fjor? i Milano? Nesten-deja-vuene var mange da vi bladde igjennom årets nyheter fra Ikea.

Luksus eller lavpris?Det kan være vanskelig å se forskjell på luksus- og lavprismøbler. Ta, for eksempel, disse hvite modulære hyllesystemene med både kvadratiske og rektangulære hyller. Den ene varianten kan spesialtilpasses i nær sagt alle mulige dybder og bredder og kombinasjoner - og koster langt mer enn skjorta. Den andre er din for et par lapper, men i litt annen utførelse, og er langt mindre fleksibel.

27.000-kroners spørsmålet er: Hvilken av disse er den rimelige 3.000-kronersvarianten - og hvilken koster 30.000?

Deja-vu

Noen rene kopier fant vi ikke - men referansene til gamle og nye designermøbler var, skal vi si, overraskende mange. Nå har vi klippet og limt, og satt bildene ved siden av hverandre, og vi ser absolutt forskjell - men vi tok oss et par ganger i å lure på hvilket alternativ som egentlig hørte hjemme i hvilken prisklasse.

Vi fikk litt følelsen av å være i Alice i Eventyrland-filmen da vi så Vip kids' funky furniture-serie på Stockholmsmessen.
Vi fikk litt følelsen av å være i Alice i Eventyrland-filmen da vi så Vip kids' funky furniture-serie på Stockholmsmessen. Vis mer


Kvalitetsforskjell

At det er forskjell i kvaliteten på et produkt til 200 og ett til 20.000 er det vel ingen som betviler - men hvilket produkt denne kvalitetsforskjellen går i favør av, er ikke nødvendigvis alltid styrt av prisen. Det er heller ikke alltid en trenger det fineste, sarteste stoffet. Småbarnsforeldre vil nok skrive under på at det slitesterke, vaskeekte stoffet ofte er å foretrekke.

Noen ganger får en nettopp dette hos Ikea - andre ganger er det Ikeas stoffkvalitet som må bøye seg for en overlegen produsent (som er ti ganger så dyr).

Vi fikk litt følelsen av å være i Alice i Eventyrland-filmen da vi så Mammut-serien i Ikea-katalogen.
Vi fikk litt følelsen av å være i Alice i Eventyrland-filmen da vi så Mammut-serien i Ikea-katalogen. Vis mer


En god eller dårlig ting?

Da vi laget denne testen, lurte vi på om vi kom til å tråkke noen på tærene. Ikea, fordi det kan leses som om vi anklager dem for plagiat - eller produsentene av de dyrere møblene, fordi vi sier det kan være vanskelig å se forskjell på et møbel om det koster 3.000 eller 30.000 kroner.

På den annen side: Ingen design er ny, alt er gjort før. Noen av våre eksempler på dyre møbler er helt sikkert både inspirert, og vel så det, av andre og eldre klassikere

Spiller egentlig prisen en rolle? Og "merkelappen" på møblene? Vi lar denne diskusjonen ligge for nå (alle er selvfølgelig velkomne til å si sin mening i debatten nederst i artikkelen) og går videre til dagens quiz:

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.


Relaterte tester og artikler:


Fake eller fakta?
Som to dråper vann.

Alle foto: Produsentene