Lukkete panelovner er bedre for innelufta

Kombiner oppvarming og pynt.

<b>Stilig og smart:</b> Lukkete panelovner er bra for deg - og boligen. Foto: Produsenten
Stilig og smart: Lukkete panelovner er bra for deg - og boligen. Foto: Produsenten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syns du panelovner er stygge, men er avhengig av elektrisk oppvarming i boligen? De er heller ikke spesielt bra for helsa, ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Så mye koster oppvarmingen

Brenner ikke støv

Inneklima er ofte oversett i egen bolig, men blant annet gjennom bedre inneluft kunne flere unngått utvikling av luftveisplager, ifølge NAAF.

I Norge benytter hele 90 prosent av norske husholdninger seg av elektrisk oppvarming, og mange har tradisjonelle panelovner. Slike gjennomstrømningsovner avgir varme ved å suge inn luft nederst og slippe den ut øverst. Rapporten "Oppvarming, varmekilder og inneklima" påpeker at dette er et problem for innelufta siden den høye overflatetemperaturen på slike ovner svir støv. Dermed dannes det superfine partikler og ulike flyktige organiske forbindelser som er helseskadelige.

Fagsjef for uteluft og inneklima, Britt Ann K. Høiskar. Foto: Berit B. Njarga
Fagsjef for uteluft og inneklima, Britt Ann K. Høiskar. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Med de lukkede panelovnene slipper du dette problemet.

- Dette er ovner med lav overflatetemperatur, der støv ikke kommer i kontakt med varmeelementer, sier Brit Ann K. Høiskar, fagsjef for uteluft og inneklima i Norges Astma- og allergiforbund.

Gode inneklima-tips som gjelder alle

Fancy oppvarming

Ikke bare gir de lukkede panelovnene renere inneluft, er du villig til å betale en del tusen ekstra for oppvarmingen kan du få ovner med spennende design. For eksempel leveres ovnen Safir fra Glen Dimplex enten i glass, som speil eller med et eget, selvvalgt bilde.

Ovnen med speil på 750 watt koster rundt 9.000 kroner, mens ovnen med eget motiv på 500 watt koster 14.000 kroner. Det finnes også rimeligere varianter av lukkede panelovner, som gjerne selges i byggevarebutikker, blant annet ovnen Nobø Classic, som koster rundt 3.000 kroner. Som man kan se ligger prisene likevel godt over de tradisjonelle panelovnene, som man kan få til rundt tusenlappen.

"Alle" har panelovn i boligen

Andre gunstige alternativer

Også gulvvarme er et godt alternativ til oppvarming for de som ønsker å prioritere inneklima i boligen.

- Gulvvarme gir god varmekomfort, og er veldig bra i forhold til inneklima. Har man mulighet for vannbåren gulvvarme, er dette dessuten et godt energivalg, sier Høiskar, men påpeker at man vil kunne trenge andre oppvarmingskilder i tillegg når man trenger å justere temperaturen raskt opp og ned.

Også vannbårne systemer med radiatorer er et godt oppvarmingsvalg, ifølge Astma- og Allergiforbundet.

- Disse er også meget inneklimavennlige. Men radiatorene bør være enkle å rengjøre, så de ikke samler støv, sier Høiskar, som heller ikke utelukker fyring med vedovn som et greit oppvarmingsalternativ.

- Så lenge man har en rentbrennende ovn med godt avtrekk, går det bra, men unngå ovner som slipper masse røyk ut i rommet når man åpner døren. Man bør heller ikke ha vedovn som hovedoppvarmingskilde, sier hun.

Sjekk hvilken vedovn du bør velge

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!