Luft-luft varmepumpe

Den er rimeligst i innkjøp, men hvor godt egner den seg? Se hvor mye du kan spare.

<b>Hele året</b> En luft-luft-varmepumpe varmer opp boligen når det er kaldt, men kan også brukes som air conditioner i sommerhalvåret.
Hele året En luft-luft-varmepumpe varmer opp boligen når det er kaldt, men kan også brukes som air conditioner i sommerhalvåret. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lei av skyhøye strømregninger i vinterhalvåret? Med en varmepumpe får du mer varme for pengene - men hvor mye?

Forrige uke ga Roar Hugnes, Seniorrådgiver i Enova, en liten innføring i hva en varmepumpe faktisk gjør - og om de forskjellige typene. I dag ser vi nærmere på luft-luft-varmepumpen.

Se video nederst i artikkelen

Rimeligst i innkjøp

Luft-luft-varmepumpen er den vanligste typen varmepumpe, og det er kanskje ikke så rart. Den er rimeligst i innkjøp, og i de fleste tilfeller enklest å installere - så totalkostnaden for å få en slik er langt lavere enn for flere av de andre variantene. Ifølge Norsk Varmepumpeinfo må du ut med fra en 10-15.000 til 30.000 kroner for å kjøpe og installere en luft-luft-varmepumpe.

Følger du med på kampanjeaviser og tilbud fra ulike forhandlere har du kanskje sett at du Du bør imidlertid tenke deg godt om før du hopper på første og beste varmepumpetilbud.

Er varmepumpen mistenkelig billig? Det reflekteres trolig i ytelsen, hevder dansk ekspert.

Fin for kystklima

Luft-luft-varmepumpen henter varme fra luften ute, og distribuerer denne via en vifte inne i boligen. Det egner seg derfor godt å installere i hus med åpen planløsning. Moderne luft-luft varmepumper er tilpasset nordisk klima, og skal virke ned til minus 15 grader. Men på de aller kaldeste dagene, vil du nok også trenge noe tillegsvarme.

Siden varmepumpen pumper varm luft rundt i boligen er det nærliggende å frykte at dette skal bidra til at støv virvles opp i luften. Og det kan det. Men gode varmepumper har et filter som skal rense luften inne for støvpartikler, slik at det kan være gunstig for allergikere.

Hvor mye kan du spare?

Hvor mye du kan spare på å installere en varmepumpe varierer. Vi har sett reklamekampanjer hevde at du får tre ganger så mye varme per kWh. Svenske energimydnigheter har anslått besparelsene til å være rundt 30-50 prosent. Men alt kommer an på boligen du installerer en slik varmepumpe i. Er det god sirkulasjon på luften slik at varmen får spre seg? Er boligen godt isolert? Og hvor stort er oppvarmingsbehovet?

For å se om det vil lønne seg for deg å installere en luft-luft-varmepumpe kan du bruke vår smarte kalkulator under. Fyll inn med ditt energibehov og korriger evt for strømpriser.

Vil det lønne seg for deg å installere varmempumpe?
Finn ut med vår smarte kalkulator

>>Les mer om beregningsgrunnlaget her.

Lær mer om luft-luft-varmepumpen

This player requires Adobe Flash Player 10 or greater. Download here.

For more information on the video player provided on this site, visit Streamingbolaget.


Hvordan fungerer varmepumper og hvilke valg har du? Sjekk vår varmepumpeguide