Boblebad med luft eller vann? Valget er ditt.  Foto: Fjordbad
Boblebad med luft eller vann? Valget er ditt. Foto: FjordbadVis mer

Luft eller vann?

Det er ikke likegyldig hva som bobler i boblebadet.

Vi skal ikke langt tilbake før boblebad var en luksus få forunt. Men med økt fokus på både oppussing og velvære, er det nå et langt vanligere å unne seg den lille luksusen. Skjønt liten. Et boblebad er ikke gratis, tusenlappene flyr fort.

Som med alle innkjøp til et femsifret beløp, kan det lønne seg å gjøre grundige undersøkelser, og ikke bare gå til innkjøp av det første og største karet man ser. Her ser vi nærmere på hva du bør tenke på før du investerer i et boblebadekar.

Virgin dusj - ikke som naboens

Den lille forskjellen

Det er store forskjeller på ulike boblebad med luft - og dem med vann. Dette gjelder blant annet antall dyser og størrelsene på disse, samt størrelsen på motoren i karet. Forskjellen mellom dem er i hovedtrekk at luft sies å gi en mykere massasje, og langt mere bobler, mens de som har vann i dysene kan gi en langt hardere massasje.

Odd Haktor Slåke i Rørkjøp Drøbak. Foto: Rørkjøp Drøbak
Odd Haktor Slåke i Rørkjøp Drøbak. Foto: Rørkjøp Drøbak Vis mer


Ifølge Odd Haktor Slåke i Drøbak Rørleggerservice AS, er plasseringen av dysene avgjørende:

- Når det er luft, er det en kompressor som lager luft og kjører dette opp i dyser i bunn. Når du har vann, pumpes dette ut gjennom sidene i karet. Men man kan også velge en kombinasjon med luft fra bunn og vann fra sidene, sier Slåke til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi selger mest boblekar med vannmassasje, eventuelt kombinasjonen vann og luft. Men noen har prøvd et luftkar og ønsker heller dette, blant annet Hurricane-systemet fra Fjordbad.

Kar med luft lager gjerne mer lyd enn de som bruker vann for å gi massasje. Det er også verdt å notere seg at luft gir raskere avkjøling av vannet. Dette kan løses ved varmeelementer i karet eller stadig påfyll av varmt vann, men koster, både økonomisk og miljømessig.

Les også: Slik vil vi ha det på badet

Rengjøring...

Vann pumpes til dysene i karets sider gjennom et rørsystem som ligger i karets vegger. Foto: Victoryspa.no
Vann pumpes til dysene i karets sider gjennom et rørsystem som ligger i karets vegger. Foto: Victoryspa.no Vis mer


Kjedelig, kanskje? Men viktig. For der det er varmt vann kan det utvikle seg bakterier, som i verste fall kan gi alvorlige plager. Rolf Christensen, markedssjef i norske Fjordbad som produserer de populære Hurricane-karene.

- Våre kar har ikke slanger bak karet, men dobbelt bunn. Denne er enkel å løfte ut, og det er lett å gjøre rent karet med såpe og vann, også der man ikke ser, sier Christensen til DinSide.

Dette gjør får man mindre problemer i forhold til bakterier, som kan oppstå fordi det fort dannes en biofilm på innsiden av rørene, og man kan kutte ned på bruk av kjemikalier.

Dette er oss bekjent det eneste firmaet som både utvikler og produserer alle kar her hjemme. Dette gjør det mulig å skreddersy løsninger, man kan for eksempel få tilpasset størrelsen på karet, noe som kan være praktisk med små norske bad.

Liten plass, ingen hindring: Sjekk disse miniboblekarene

Pris

Felles for alle DinSide har vært i kontakt med er at prisen er en viktig faktor når du skal kjøpe.

- Du må nok opp i 30.000 for å få et godt system og god kvalitet, sier Christensen.

Fjordbads kar ligger enda hakket over i pris, og starter på rundt 40.000.

- Pris er jo så mangt. Er det plug and play, eller må man få tak i rørlegger og legge opp nytt rørsystem eller nytt sluk?

- Det er litt som å kjøpe en bil, sier Slåke.

- Man får kar fra en 10 - 12.000 kroner og oppover, og disse er ikke nødvendigvis dårlige, men forskjell i motorkraft og materialbruk gjenspeiles gjerne i pris.

I tillegg er det også viktig hvordan karet virker over tid.

- Et kar fra Kina er ikke nødvendigvis dårligere, men hvor enkelt er det å få fatt i deler dersom noe skulle skjære seg? Vi har flere ganger fjernet kar på grunn av at en liten bagatell har gått i stykker, men det har ikke vært mulig å få fatt i reservedeler, sier Slåke.

Har boblekar og badebasseng i hagen: Her er det varmt i vannet nesten hele året

Før du kjøper:

Dyser som kan reguleres, både i retning og styrke, er med på å gjøre opplevelsen mer skreddersydd. Foto: beachcomb.no
Dyser som kan reguleres, både i retning og styrke, er med på å gjøre opplevelsen mer skreddersydd. Foto: beachcomb.no Vis mer


  • Skal du bygge eller pusse opp? Jo tidligere du får karet med i planene, jo bedre. Skal du oppgradere eksisterende bad er det viktig å vite hvor uttak for vann er, og hvor sluket befinner seg.
  • Tegn opp badet på forhånd, gjerne i 3D. Det finnes smarte program hos ulike forhandlere, eller du kan bruke vår Boligplanlegger som er helt gratis.
  • Kjenn på plasten, hvor stivt det er, hvor tungt det er.
  • Velg en stabil produsent eller forhandler du vet kan gi deg servicedeler i fremtiden.
  • Kjenner du noen med boblekar? Hør med venner og kjente, bruk jungeltelegrafen, og sjekk hvilke erfaringer andre har med ulike merker og modeller.
  • Skal du ha karet for hyggen, eller ønsker du et boblekar av helsemessige årsaker?
  • Kan du bevege på dysene? Dette er kanskje spesielt viktig om du er plaget med smerter, eller ønsker massasje på spesfikke steder. Med dyser som kan beveges, kan du styre vannstrålene dit du vil.
  • Prøvesitt karet i butikken. Ja, det kan kanskje føles litt teit der og da, men det er viktig å finne en vinkel og størrelse du er komfortabel med.
  • Det lille ekstra? Skal du investere i ekstrautstyr? Nå får du blant annet kar med fjernkontroll og lys som skifter farge.
Kilde: Fjordbad, Odd Haktor Slåke, DinSide

Har du boblebad? Hva foretrekker du? Vann eller luft? Diskuter under