Lover 3D-TV uten briller innen ett år

Toshiba går fra aktive til passive briller nå, og skal ha brilleløse TV-er i salg innen ett år.

Allerede nå forkaster Toshiba aktive 3D-briller til fordel for billige, passive briller. Men det er bare en mellomfase. Toshiba satser på å være først ute med brilleløse 3D-TV-er i massemarkedet. Her fra demonstrasjonen under konferansen Toshiba World i Roma tidligere denne uken. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Allerede nå forkaster Toshiba aktive 3D-briller til fordel for billige, passive briller. Men det er bare en mellomfase. Toshiba satser på å være først ute med brilleløse 3D-TV-er i massemarkedet. Her fra demonstrasjonen under konferansen Toshiba World i Roma tidligere denne uken. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

i ROMA: Under årets Toshiba World i Roma var et gedigent pressekorps samlet for å overvære den japanske elektronikkgigantens nyheter innen forbrukerelektronikk og dataprodukter.

At Toshiba, i likhet med LG, nå går over til å bruke passive brilleløsninger til 3D-TV-er, vakte imidlertid på langt nær så mye oppsikt som annonseringen av selskapets brilleløse 3D-strategi.

Toshiba satser nemlig på å være klare med store 3D-TV-er som kan brukes uten briller allerede innen ett år.

Dette er også et spark i siden til Samsung, som så sent som i forrige uke hevdet at tilfredsstillende brilleløse 3D-TV-er ville ligge minst 10 år fram i tid.

Toshiba har riktig nok allerede ute to 3D-TV-er på det japanske markedet som ikke krever briller, men disse er små (12" og 20"), og er så kostbare at selskapet ikke en gang vil antyde hvor mange de har solgt.

--> Her ser du alle våre TV-tester

Mange utfordringer

Men innen ett år skal de altså være på markedet med brilleløse 3D-TV-er i normalstørrelse (40 tommer og oppover). Det skal skje i en langt større skala, men de legger ikke skjul på at det er mange utfordringer på veien dit.

- Vi må blant annet gjøre det mulig å få en 3D-opplevelse uansett hvilken vinkel man betrakter TV-en fra. Piksler og grupper av piksler må justeres i forhold til forskjellige innsynsvinkler, og det er en utfordring å få til tilfredsstillende, forteller Christian Schlecht fra Toshiba til DinSide.

Han antyder videre at det kan bli nødvendig med langt flere piksler enn i dagens Full HD-TV-er, sannsynligvis dobbelt så mange i de største TV-ene. Hvor høyoppløst bilde seeren vil oppleve, avhenger uansett om han sitter rett forfra eller betrakter TV-en fra siden:

 Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer