Løsningene som tar rotta på rotteplagene

Noen dreper, noen fanger og noen gjør det bare ufremkommelig. Slik holder du skadedyrene unna.

Stempelet er utstyrt med 14 spyd. Rotta dør momentant og skylles vekk av kloakken. Foto: Einar Sira
Stempelet er utstyrt med 14 spyd. Rotta dør momentant og skylles vekk av kloakken. Foto: Einar Sira Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi skrev for en tid siden om rotta som fikk seg en svømmetur i et toalett i Oslo. I etterkant fikk vi noen tips om hvordan du kan unngå at det samme skjer deg.

Ved rotteproblemer setter kommunen ofte ut feller i kloakken, ettersom det er selve "motorveien" for skadedyrene. Men du kan også gjøre grep selv, for at ikke rottene skal ta avkjørselen opp til din bolig.

For de færreste av oss har vel lyst til å finne en brunrotte i doskåla?

Mus og rotter elsker plastrør. Det kan bety store vannskader for deg.

Romslig rør

En av løsningene av den mer permanente varianten, er å bytte ut deler av avløpsrørene.

I stedet monterer du et rør som heter Aco Rottestopp.

Endene ser ut som vanlige rørstykker, men på midten buler det ut. Det er det en god grunn til.

"Siden rotter vanligvis beveger seg rundt i et avløpssystem ved å bruke beina til å spenne imot med på vertikale rør, gjør utformingen av rottestoppet at de ikke klarer å passere røret der dimensjonen er størst", heter det i produktbeskrivelsen.

Rotta får altså ikke tak, og kommer ikke forbi.

Les også: Oppdager du skadedyr i nye boliger kan du få andre til å ta regningen.

Dette røret skal hindre rotter i å klatre opp avløpsrør - for eksempel til takrenner. Foto: ACO
Dette røret skal hindre rotter i å klatre opp avløpsrør - for eksempel til takrenner. Foto: ACO Vis mer


– Brukes mest utvendig

Ifølge Aco Nordic, som står bak rotterøret, er det imidlertid ikke mange som velger å bruke rørløsningen på innvendige rør.

– I Norge er det nok slik at det brukes mest utvendig, for eksempel på avløpsrør fra takrenner. Nedover i Europa er det mer vanlig å bruke røret innvendig også, sier Erik Nilsen, teknisk rådgiver i Aco Nordic.

Han mener nordmenn, både forbrukere og rørleggere, er forsiktige med å vike fra "normalen", men at rottestopperen over tid vil bli populær også innendørs.

En utfordring ved montering på avløpsrør fra toalett er at det kan tette seg med papir. Ikke minst ved bruk av sparetoaletter, som bruker mindre vann.

– Men det er stakestopp på røret, så det skal ikke være noe problem om uhellet er ute, sier Nilsen.

Les også: Slik blir du kvitt maur i huset.

Kort prosess

En annen felle, hvis man kalle det for det, er WiseTrap. Den fanger imidlertid ikke rottene, men spidder dem og lar dem skylles bort med kloakken.

Når en rotte passerer fellens sensor, smeller et stempel ned og dreper den momentant. Fellen gir beskjed om fangst via sms og e-post, og når stempelet ikke lenger utløses kan man regne med at området er tømt for rotter.

I Norge forhandles systemet av Anticimex, og en rekke borettslag og kommuner begynte å ta det i bruk i løpet av fjoråret. I alt tok fellene rundt 9.000 rotter i 2012, ifølge Anticimex.

Svært effektiv

En av kommunene som har brukt fellen mest er Sandnes kommune i Rogaland. Der fanger de rotter som aldri før. Men rekorden har nabobyen Stavanger.

– Vi får rapport fra stasjonene hver syvende dag, og på én stasjon var det tatt 120 rotter innen første rapportering, sier Stian Mjåsund, avdelingssjef for Anticimex i Stavanger.

I Sandnes tester de for tiden en metode som går ut på å "renske" et bestemt område i kloakkanlegget for rotter. Også der har de fått en god fangst.

– I løpet av en periode på tre måneder har vi tatt over 400 rotter, sier Mjåsund.

Voldsom metode

Det finnes mange måter å adressere et rotteproblem på, men det ender stort sett med at rotten dør. Mjåsund har forståelse for folk som måtte synes at WiseTrap er en smule voldsom.

– Jeg kan forstå at fellen ser voldsom ut, men dette er mer humant enn gift. Det er 14 spyd som slår ned med enorm kraft og dreper rotten umiddelbart. Med gift kan rotten komme til å lide over lengre tid, spesielt hvis den ikke har fått i seg nok.

Det er også en mer effektiv metode, mener han.

– Vanligvis senker man ned en giftblokk, men den er ikke like attraktiv som tacorester, for å si det sånn. Derfor har vi mer tro på dette nye produktet.

– Kan vi bli kvitt rottene helt?

– Ja. Ni av ti rotter kommer fra kloakkanlegget. Hvis vi kan ta kampen under jorda på en mer effektiv måte, så håper vi at det vil stoppe problemet helt, sier Mjåsund.

Flere feller

Vil du ta saken i egne hender, så finnes det mange feller på markedet. Her er en felle som skal sørge for å fange dyrene i live:

Og her er en hjemmelaget felle med samme mål og hensikt:

Denne fellen bruker tyngdekraften til sin fordel. Her er en video som viser hvordan den fungerer:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer