Løsner det nå?

Nå går vi på visning igjen, men bør vi kjøpe?

Nå går vi på visning igjen, men har markedet virkelig løsnet? Foto: iStockphoto.com
Nå går vi på visning igjen, men har markedet virkelig løsnet? Foto: iStockphoto.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«- Det vil jeg nesten sende ut som en advarsel. Mitt råd i de aller fleste tilfeller er: Sitt på gjerdet litt til.Hans Mathias Thjømøe, Førsteamanuensis ved BI »


Boligkjøperne er tilbake på visning, skriver Dagens Næringsliv. Avisen skriver at en tomannsbolig som kun fikk åtte-ti stykker på visning i løpet av en helg før jul, fikk besøk av nesten hundre interessenter på visning mandag. Klokken 19.00 i går lå høyeste bud 110.000 kroner over takst.

Er dette et blaff, eller er markedet virkelig i ferd å snu?

Hva tror du? Diskuter i forumet

Kortidshukommelse

Hans Mathias Thjømøe tror vi er litt for optimistiske.  Foto: BI
Hans Mathias Thjømøe tror vi er litt for optimistiske. Foto: BI Vis mer


Hans Mathias Thjømøe, Førsteamanuensis på BIs institutt for markedsføring mener flere av de som har vært på visning i helgen burde ha holdt seg hjemme.

- Vanligvis er folks hukommelse veldig kort, vi ser for eksempel at bedrifter som har dummet seg ut, har bra omdømme få uker etterpå. Men selv om folk kanskje har glemt finanskrisen, er den ikke helt over enda, sier Thjømøe til DinSide.

- Den store krisen er at en mister jobben. Det betyr mye mer for dem det gjelder enn at renten nå har gått ned.

Thjømøe tror ikke vi har sett det verste av krisen enda. Ringvirkningene av høstens uroligheter er langt fra ferdig. - Bygg og anlegg fikk dette rett i fleisen. Og så er spørsmålet: Hvem følger etter? Detaljistene?

100.000 vil miste jobben i 2009

Unntak i hovedstaden

Ingen regel uten unntak. Situasjonen i hovedstaden er nok litt spesiel, tror Thjømøe.

- Her har byggeaktiviteten stoppet opp, mens det er netto innflytting til Oslo. Her vil nok prisene stige først, og folk går på visning.

- Det er momenter som drar begge veier. Men krisen er ikke over. Jeg har en ekkel følelse av at mange undervurderer situasjonen, og tror nok at noen av de som var på visning i helgen ikke burde ha vært der.

- Det vil jeg nesten sende ut som en advarsel. Mitt råd i de aller fleste tilfeller er: Sitt på gjerdet litt til, avslutter Thjømøe.

- Veien er fortsatt lang

I tillegg til å snakke med en rekke av hovedstadens meglere, har Dagens Næringsliv snakket med meglere i Trondheim, Tromsø og Stavanger. De fleste har notert en markant postiv endring i markedet. Nå går nordmenn på visning, og vi byr litt også, skal vi tro meglerne. Nå går de gode objektene over takst.

Men det er fortsatt et stykke igjen å gå.

Tidlig i desember skrev vi om boligprosjektet Sjømannshjemmet i Narvik der mer enn 300 personer møtte opp på visning i løpet av en helg. Men ble de solgt?

- Nei, ingen av leilighetene er solgt, men jeg gjennomfører visninger støtt og stadig, sier megler Jostein Andreassen i Megler Forum Narvik til DinSide. Det er det samme problemet som gjelder fortsatt, dominoeffekten i et avventende marked.

- De fleste aktuelle kjøperene er folk som sitter på boliger de selv må selge. De møter problemer med mellomfinansieringen, eller er skeptiske til å kjøpe før de selger.

Andreassen forteller at de har ikke merket noen konkret endring i form av antall salg, men i form av aktivitet i markedet. - Det er mange som sonderer markedet, men veien er fortsatt lang.

Les også: Her kom 300.000 på visning

Årets første visningshelg

Mandag morgen meldte Aftenposten om travle visninger i helgen. Det var den første store visningshelgen etter Norges Banks rentekutt på 1,75 prosentpoeng den 17. desember. Både boligselgere og eiendomsmeglere Aftenposten har vært i kontakt med, er godt fornøyd med helgens visninger.

- Vi har hatt bra med mennesker på så og si alle enhetene vi hadde for salg. Vi har ingen tomme lister på de 15 boligene vi hadde ute. Antall besøkende varierte fra fem til 20, sier daglig leder Fredrik Steensen i iHUS.

Les mer: Lovende bolighelg