Løser opp sekskvadratmetersregelen

Nå er det kubikk som gjelder.

Så lenge du bor i boligen spiller det ikke så stor rolle hva du kaller rommet. Men den dagen den skal selges, er det greit å få begrepene på plass. Foto: Per Ervland
Så lenge du bor i boligen spiller det ikke så stor rolle hva du kaller rommet. Men den dagen den skal selges, er det greit å få begrepene på plass. Foto: Per ErvlandVis mer

I plantegninger eller i boligannonsene kommer du ofte over rom som omtales som "disponible rom". For at et rom skal kunne kalles oppholdsrom; for eksempel stue eller soverom, stilles konkrete krav. Tidligere var det minst seks kvadratmeters gulvflate, samt vindu eller ekstra dør som rømningsvei, men dette har nå takstmenn gått bort ifra i enkelte tilfeller.

- Vi bruker ikke 6-kvadratmetersregelen lenger, forteller takstmann Thorvald Wahl til DinSide.

Nå skal vi tenke kubikkmeter, og tallet er 15.- Dette vil si at dersom gulvflaten er 5 meter og det er 3 meter under taket, er det å regne som et oppholdsrom, sier Wahl.

Vel og merke dersom kravene til rømningsvei er oppfylt.

Les også: Slik finner du boligens areal.

Krav til rømningsvei

Kravene til rømningsveier i oppholdsrom er enkle. I tillegg til atkomstdør, må det være en rømningsvei, gjerne et vindu. Dersom du legger sammen bredde og høyde på vindusflaten må denne summen ikke være under 1,50 meter. I tillegg kan ikke bredden være under 50 cm og høyden kan ikke være under 60 cm.

Fra ett til to rom?

«- Dette er en helt tullete regel. At 20 kubikkcentimeter fra eller til avgjør. Det burde være lov å utvise skjønn, utifra rommets funksjon.Thorvald Wahl, takstmann»


Noe som er ganske vanlig å se er små ettromsleiligheter der man har revet ut det lille tekjøkkenet og flyttet det til stuen, for å få et separat soverom eller en sovealkove. Selv om disse smårommene har plass til både seng og klesskap, og har et vindu som tilfredsstiler krav om rømningsvei, må det altså være minst 6 m2 gulvflate, eller rommets volum må være 15 m3. Her er det mange som faller ut, til tross for at rommet har en klar funksjon, og ikke er uforsvarlig å bruke i forhold til rømningsveier.

- I disse tilfellene bruker vi disponibelt rom, sier Wahl. Dette er det samme som man vil kalle et kott, en kjellerstue med lavt under taket, eller uten ordentlige vinduer, eller en hems. Wahl synes imidlertid reglene er noe rigide.

- Man burde kunne bruke skjønn og se hva rommet kan brukes til. Dersom det kun er noen kubikkcentimeter som mangler, men alle andre krav er tilfredsstilt, er det for firkantet at man ikke kan kalle det for soverom, sier Wahl og legger til: - Dette er en tullete regel!

Likevel en regel alle må forholde seg til.

Hjelp til oppmålingen: Vi har testet Bosch' nye lasermåler

Soverom likevel

Skal du selge en slik bolig finnes det likevel rom for å signalisere til boligkjøpere at du har en bolig med et fungerende soverom, til tross for at du ikke kan kalle det det i annonsen. Dette blir gjerne skrevet ut i annonser og prospekt som 1(2)roms. Og for å fortelle boligkjøpere at du har et fungerende soverom kan du også krysse av for at boligen har ett soverom på Finn.no. Her er det imidlertid viktig at du er tydelig i resten av annonsen og prospektet: Fortell at det er et disponibelt rom, men med rømningsvei, som kan brukes som soveromn.