Bruk DinSides betalingsplanlegger til å ta kontroll over privatøkonomien. Bilde: <A HREF="http://home.c2i.net/angelshag/mainpage.htm" target="_top">Anne Angelshaug</A>.
Bruk DinSides betalingsplanlegger til å ta kontroll over privatøkonomien. Bilde: Anne Angelshaug.Vis mer

Lopper lånet deg?

Er du usikker på hva boliglånet vil koste deg i renter og avdrag hver måned? Med DinSides betalingsplanlegger finner du det eksakte beløpet.

For alle som skal betjene et boliglån er det helt avgjørende at de klarer å betale de månedlige rentene og avdragene (terminbeløpene.) Det heter seg at avdragene er ren sparing, fordi du betaler dem til deg selv. Like fullt skal de betales.

Står du på terskelen til å ta opp milliongjeld, er du kanskje litt usikker på hvor mye lånet vil spise opp av månedslønna di. Med et par enkle tastetrykk får du de eksakte terminbeløpene med

DinSides betalingsplanlegger

.

Betalingsplanleggeren krever bare at du vet hvor stort lån du skal ta, om det er serielån eller annuitetslån, størrelsen på gebyrene og hvor lang nedbetalingstida er.

Hvor mye koster en million?

DinSide har brukt betalingsplanleggeren til å regne ut terminbeløpene på tre boliglån av ulik størrelse. På det minste lånet har vi tatt utgangspunkt i en nominell rente på 8 prosent, og på de to andre har vi lagt til grunn 8,5 prosent i nominell rente. Begge de to rentesatsene er realistiske i dagens lånemarked.

Vi har valgt annuitetslån som betales over 20 år, med 500 kroner i etableringsgebyr, og 35 kroner i månedlige gebyrer.

  • 600.000 kroner: Klarer du deg med et boliglån på 600.000 kroner, blir terminbeløpene 5.050 kroner.

    Synes du det var høyt? Trøst deg med at du får mindre skatt når du betaler renter på gjeld. Etter at det er tatt hensyn til skattefordelen blir terminbeløpene 3.900 kroner det første året. Etter hvert som årene går, og du betaler mindre renter og mer avdrag, blir skattefordelen mindre. Du får da mindre trekk, og terminbeløp etter skatt øker. I år 20 vil terminbeløpet etter skatt være rundt 5.000 kroner.

    Artikkelen fortsetter under annonsen

    Som regel kommer månedlig husleie i tillegg til renter og avdrag, med mindre du bor i enebolig.

  • En million: Med et millionlån blir terminbeløpene 8.718 kroner. Tar du hensyn til skattefordelen, kan du trekke fra 2.000 kroner de første årene.
  • Halvannen million Slår du til, og låner halvannen million, blir terminbeløpet hele 13.057 kroner. Du kan trekke fra 3.000 kroner som du får tilbake i form av lavere skattesats.

Dyrere i jappetida

Ble lånet dyrere enn du hadde trodd? Da kan du kanskje trøste deg med at de hadde det trangere i jappetida. I 1988 brukte en enslig boligeier 60 prosent av inntekten til å dekke renter på boliglånet. Tilsvarende tall var i fjor 36 prosent.

En måte å prøve å slanke de månedlige utgiftene er å presse renta i din egen bank. Er banken din lite medgjørlig, kan du prøve å finne et billigere boliglån med DinSides boliglånskalkulator I mange tilfeller lønner det seg å bytte bank.