Lønnsom luksus

Å opparbeide bakgården gir deg ikke bare noe pent å se på og et sted å være ute om sommeren. Det er også en lønnsom investering du bare er nødt til å gjøre.

Landskapsarkitektfirmaet Grindaker A/S har opparbeidet en rekke store og små bakgårder for Osloboere. Partner Lars Flugsrud har lang erfaring med prosjektering og gjennomføring, og har mange tanker om hva beboerne kan få ut av å pusse opp en stygg og forfallen bakgård. I vår bildespesial kan du se en del av prosjektene firmaet har stått for.


- Ideen er å skape en frodig oase som kan være en møteplass for beboerne, sier landskapsarkitekten, som legger stor vekt på vegetasjon og bruken av vann i bakgården.
Stillhet preger gjerne bakgårder, ettersom bygningene rundt sørger for å lydisolere fra gaten. Dermed er settingen for oasen allerede lagt.

Med en terrasse i høyden får man sol lengst mulig i Vika borettslag. Bildet er tatt tidlig om formiddagen.
Med en terrasse i høyden får man sol lengst mulig i Vika borettslag. Bildet er tatt tidlig om formiddagen. Vis mer


- Solen er en viktig faktor når vi planlegger. Ofte starter vi med å lage et sol- og skyggekart, for å vise hvor gården er egnet for oppholdssteder og ulik vegetasjon, forteller Flugsrud. - Det må gjerne være plen hvis det er lys og plass. Beboerne kan også dyrke grønnsaker, eventuelt få sitt eget veksthus og muligheter for å lage kompost.

- Vann er et livgivende element. Vann fra taket går ofte rett ned i sluk, men det kan jo like gjerne brukes til å lage pytter hvor barna kan leke når det regner, og også komme plantene til gode, mener han.

- Uforstyrret er du uansett ikke i bakgården. Dyrk heller tanken om et fellesrom for beboerne, mener han. Gården kan være et møtested, og oppmuntre til sosialt samvær. Vi prøver å få til sitteplasser, for eksempel langbord, grillmuligheter, og muligheter for gårdsromfest.

Lekeapparater finnes også i god design - her en roterende kule fra Huitfeldtsgate 14.
Lekeapparater finnes også i god design - her en roterende kule fra Huitfeldtsgate 14. Vis mer


- Vi tenker dessuten mye på lekemuligheter når vi planlegger, og anbefaler sandkasse og lekeapparater for de minste barna.

- Belysning ved dører og portrom kan gi økt følelse av trygghet og sikkerhet. I tillegg kan en bruke belysningen til å få fine effekter, for eksempel ved å flombelyse enkelte partier.

Hva blir verdiøkningen?

Vi har tidligere skrevet at meglere anslår verdien av en opparbeidet hage til 10 - 15 prosent av eiendommens verdi, men hvordan er det med bakgårder? Vi har bedt Anders Langtind, leder av DnB Nor Eiendoms avdeling i Oslo sentrum om å se på eksemplene i vår bildespesial.

- Muligheten til å få solgt til en bedre pris er ekstremt mye høyere etter at bakgården har blitt opparbeidet som i disse eksemplene. En pent opparbeidet bakgård har alt å si for førsteinntrykket til kjøperen, og dermed også for verdien av leiligheten, sier Langtind.

- Kjøpere tenker litt mer med magen enn med hodet, og det er her bakgården kommer inn.

- I alle eksemplene DinSide har hentet inn, har investeringen vært lønnsom, mener han. Verdiøkningen per boenhet er nok høyest i gårder med få beboere - rett og slett fordi det her er færre som bruker bakgården. Dermed blir slike prosjekter også lønnsomme på steder som Waldemar Thranesgate 71, hvor kostnaden ble høyest per boenhet.

Beboerne i første etasje i Theresesgate 3 har fått utgang til hagen.
Beboerne i første etasje i Theresesgate 3 har fått utgang til hagen. Vis mer


- I større gårder med mange brukere, som i Bjerkelundsgate, er verdiøkningen sannsynligvis noe mindre, men til gjengjeld er jo investeringen ofte så lav som 15 - 17.000 kroner per boenhet. I slike tilfeller mener jeg det ikke er noen vits i å vurdere det en gang - bare gjøre det, sier han, og anslår at verdien av en to- roms i en slik gård kan øke med 50 - 75.000 kroner etter oppussingen.

- Dessverre har mange bygårder vært alt for dårlige til å se mulighetene bakgården gir. Blant annet finnes det en rekke urbane unge mennesker som ønsker å bo i sentrum, og bakgården kan dekke behovet for et uteareal, avslutter Langtind.

Vil du vite mer om hva du kan tjene på å investere i bakgården?

Trykk her for å se regneeksemplene.

Eller: