Vi har hørt det i årevis: Du kan spare både penger og miljøet ved å senke temperaturen på natta og mens du er på jobb. Men er det egentlig så smart?
Det kan jo tenkes at du bruker så mye energi og tid på å få opp temperaturen opp på et behagelig nivå igjen, at vinninga i beste fall går opp i spinninga.
Utgangspunktet er enkelt: Hva som lønner seg, er avhengig av hva slags hus du har.
I en eldre og trekkfull enebolig med flere etasjer og 4-5 soverom i tillegg til stue, kjøkken, entre og kjellerstue, vil det ta uforholdsmessig lang tid å få opp temperaturen igjen etter en kald natt.
Og motsatt: Har du en liten toroms leilighet i en moderne boligblokk i byen er det jo gjort på minutter å få varme i stua igjen.
Varmestyring: Her er alle de smarte løsningene
- Fire grader ned er nok, sier ekspertisen
Men hvor mange grader er det fornuftig å senke temperaturen med?
Heldigvis finnes det ekspertise på området. Vi spurte Enova, det statlige organet som skal bidra til omlegging av energibruk og energiproduksjon.

- Tommelfingerregelen er at du bør senke temperaturen med fire grader om natta, eller når du ikke er til stede i huset. Men temperaturen bør ikke komme under 16 grader, sier kommunikasjonssjef Eiliv Flakne.
Likevel er det enkelte ting du bør ta i betraktning. For eksempel at dersom du for raskt øker temperaturen fra natt- og fraværsnivå til komforttemperaturen på 22 grader, kan det lett danne seg kondens.
Her har det skjedd ting: Panelovnene er ikke som før
Sørg for nok varmekraft
- Det viktigste er likevel at du har nok varmekraft i huset til å få opp temperaturen raskt. Går det for lang tid, mister du både komfort og økonomisk effekt, sier Flakne.
For et større hus er det mest effektive en eller flere varmepumper når det gjelder å få opp temperaturen raskt.

- Men det er ikke sikkert en vanlig luft til luft-varmepumpe klarer å få temperaturen raskt nok opp igjen. Du trenger nok trolig luft til vann-typen for at det skal være effektivt, mener Flakne.
Han anbefaler en temperatur mellom 22 og 25 grader i rommene der man oppholder seg mest til daglig. På soverommet kan du generelt ha lavere temperatur døgnet rundt, om du ikke oppholder deg der når du ikke sover.
Søvneksperten: Så kaldt bør det være på soverommet
Hvor varmt eller kaldt bør de være på soverommet?
I forrige uke fortalte søvnekspert Ståle Pallesen at den perfekte soveromstemperatur bør være mellom 18 og 20 grader.

Men noen foretrekker å sove i et kjølig rom med vinduet åpent også om vinteren.
- Dette er individuelt. Men generelt er det fornuftig å både ha tilgang til frisk luft og noe lavere temperatur når man sover, hevder Flakne.
På markedet finnes det mange rimelige termostater som senker romtemperaturen automatisk.
- Det kan for eksempel være fornuftig å senke temperaturen fire grader fra man legger seg til klokka 6, slik at man igjen får behagelig temperatur til man står opp, sier Eiliv Flakne.
LES OGSÅ:
Kjøpte varmepumpe - fikk 294.000 igjen
Slik får du mest ved for pengene
De vanligste strømtabbene
Byttet til varmepumpe - fikk høyere strømregning
Kutt utgiftene - bruk varmtvannet om igjen
Skal du kjøpe varmepumpe? Les dette!
Pellets-brukerne får prissjokk
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.