Fritidsboliger med innlagt vann og kloakk er 62 prosent mer verdt i snitt enn dem som ikke har det. Foto: Tor Støldal/Ifi.no
Fritidsboliger med innlagt vann og kloakk er 62 prosent mer verdt i snitt enn dem som ikke har det. Foto: Tor Støldal/Ifi.noVis mer

Lønner det seg å legge inn vann og kloakk?

Fritidsboliger med innlagt vann og kloakk er 62 prosent mer verdt enn de som ikke har det.

Vi er villig til å betale for å slippe det aller enkleste landlivet.

- Fritidsboliger med innlagt vann og kloakk er 62 prosent mer verdt enn de som ikke har det, sier Torbjørn Ek i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff).

Ek presenterte i dag en fersk analyse av fritidsboliger på fjellet, utført av TNS Gallup på oppdrag for Eff i samarbeid med Finn. I undersøkelsen er det sett på fritidsboliger annonsert på Finn.no.

Hvor mye koster hytten deg?
Vår kalkulator beregner hvor mye det koster deg per bruksdøgn.

Selektivt marked

Norske hyttekjøpere er moderate, men selektive, ifølge Torbjørn Ek i Eff.  Foto: Caroline Roka
Norske hyttekjøpere er moderate, men selektive, ifølge Torbjørn Ek i Eff. Foto: Caroline Roka Vis mer

I likhet med boligmarkedet har hyttemarkedet har kommet over den verste kneiken. Men det er langt fra friskmeldt: Av 3.500 annonserte fritidsboliger på Finn i fjor ble kun 1.770 solgt.

Drømmen om "den enkle hytten på fjellet" er kun for de spesielt interesserte. Trenden er stikk motsatt av hva en kanskje skulle tro, etter at boligprisene fikk seg en kjempeknekk et drøyt år tilbake. Folk vil heller rive ned gamle sliten hytter og bygge nytt enn å bygge på.

- Norske hyttekjøpere tenker nok måtehold, men på en litt annen måte enn før, sier Ek. Vi bygger ikke like stort, og vi kan fire på antall kvadratmeter eller soverom. Men vi ønsker høy standard når vi er på hyttetur. Dette reflekteres i pris.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor mye er hytten din verdt?

Finn ut med vår hyttetakstkalkulator

Hva bestemmer verdien?

Som den observante leser nok har oppdaget, har vår hyttetakstkalkulator et par mangler. Den tar blant annet ikke høyde for om hyttene har innlagt vann eller terrasse. Dette fordi det ikke er mulig å beregne dette maskinelt utifra standardannonsene på Finn. Men analytikerne hos TNS Gallup har tatt seg jobben med å se nærmere på ulike parametre som er med på å øke verdien på fritidsboliger på fjellet. Dette kan være med på å gi deg en bedre pekepinn på hvor i prissjiktet hytten din ligger.

Tilknytning til vann og kloakk er den faktoren som gir størst utslag. Fritidsboliger med tilknytning til offentlig vann og avløp er i snitt 62 prosent mer verdt enn dem som ikke har det. Hytter uten gjenboere er verdt 58 prosent mer enn dem uten, og hytter med parkeringsplass er verd 54 prosent mer.

Andre faktorer som øker hyttenes verdi er (økning forhold til dem som ikke har det):

  • Nærhet til golfbane (46 prosent)
  • Innlagt vann (38 prosent)
  • Bilvei frem til hytten (30 prosent)
  • Innlagt strøm (30 prosent)
  • Balkong / Terrasse (28 prosent)
  • Peis/Ildsted (26 prosent)

Les også: Den store utedoguiden

Klar, ferdig bygg?

På hytten har man god tid, og mange ønsker å bruke mye tid på kjøkkenet. Men ikke nødvendigvis på å smelte snø til oppvaskvann ... Foto: Frode Larsen/Ifi.no
På hytten har man god tid, og mange ønsker å bruke mye tid på kjøkkenet. Men ikke nødvendigvis på å smelte snø til oppvaskvann ... Foto: Frode Larsen/Ifi.no Vis mer


Før du løper til nærmeste entreprenør med dollartegn i øynene, er det verdt å merke seg at det også vil være andre faktorer som spiller inn, for eksempel standard. Det finnes selvfølgelig hederlige unntak, men standarden på fritidsboliger tilknyttet offentlig vann og avløp er gjerne høyere enn for de enkleste gamle hyttene. Det samme gjelder for hytter man kan kjøre til - det er klart det er enklere å pusse opp når man kan kjøre maling eller murstein helt frem - enn om man må bære utstyret på en kronglete sti.

Et annet eksempel er balkong og terrasse. En uteplass er mye verdt - men dette spiller nok mer inn på type bolig. Balkonger og terrasser er viktigst dersom det er snakk om en leilighet - og leiligheter er gjerne mindre, med påfølgende høyere kvadratmeterpris.

- Det er for øyeblikket for få leiligheter til salgs på fjellet til at dette utgjør et stort nok antall til at de kan analyseres som en egen kategori, sier Torbjørn Ek i Eff.

Regnestykket blir altså litt mer komplisert enn å legge X antall prosent til dagens verdi av fritidsboligen, og sammenligne mellomlegget med hva en eventuell utbedring vil koste. Med i "regnestykket" må selvsagt også den verdien hytteopplevelsen får tilført ved at du for eksempel legger inn vann. Vil dere reise dit mer?

Skal du selge, lønner det seg stort sett ikke å gjøre noe særlig mer enn å rydde, vaske, og gjøre enkel overflateoppussing.

Tips: Lurer du på hva ulike tiltak vil gjøre med verdien på din fritidsbolig, anbefaler vi deg å følge med i det lokale markedet. Sjekk Finn og lokale annonseringssteder, eller hør med en av meglerne i området.