Lønner det seg å kjøpe bolig til barna?

Så mye egenkapital må du ha for at det skal lønne seg.

Har du anledning til å investere i en ekstra bolig nå, er det kanskje ikke dumt å slå til mens boligmarkedet  er lunkent.  Foto: Colourbox.com
Har du anledning til å investere i en ekstra bolig nå, er det kanskje ikke dumt å slå til mens boligmarkedet er lunkent. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For dem med en god egenkapital har det å investere i en bolig til barna fortonet seg som det reneste kinderegg. Du får krympet formuen din med minst 70 prosent, du gjør en investering du sannsynligvis vil kunne tjene godt på, og du kan hjelpe barna med et sted å bo i en studie- eller etableringsfase.

Vår smarte bolig til barna-kalkulator hjelper deg med lønnsomhetsberegningene. Den viser deg hvor mye egenkapital du bør ha for at det skal lønne seg å kjøpe en bolig som barna etterhvert kan få bo i.

Dette er gjort med utgangspunkt i at du har en god slump penger, som du ellers ville plassert i en annen form for sparing. Hvilken type sparing som vil lønne seg mest over tid er det vanskelig å spå, men sparing i bolig er skattemessig gunstig, ettersom ligningsverdien er langt lavere enn den egentlige verdien av boligen. I tillegg har du selvfølgelig fordelen av at du som foreldre kan hjelpe barna med et sted å bo for en kortere eller lenger fase.

Les mer om ulike former for sparing: Børs banker bolig. Merk at artikkelen er fra 2007 og at markedet den gangen var annerledes - men hvordan utregningene er foretatt kan være nyttig å ta med i beregningen.

Eksempel en: Liten treroms

La oss se på et tenkt eksempel: Du finner en leilighet til 1,6 millioner kroner. Boligen har to soverom, og leies i dag ut for 12.000 kroner i måneden. Fellesutgiftene er på 1.500 kroner, og banken din har gitt deg et fastrentetilbud på 4 prosent de neste ti årene.

Du har en toåring, og ønsker at boligen skal være ferdig nedbetalt om 16 år, slik at han kan ha mulighet til å flytte inn. Nedbetalingen og diverse utgifter skal i utgangspunktet finansieres av leieinntekter alene.

Ifølge vår kalkulators beregninger vil boliglånet være nedbetalt om 16 år dersom du spytter inn 493.645 kroner i egenkapital og lånet er på 1.106.355 kroner.

Hvor mye er din bolig verdt? Finn ut med vår boligtakstkalkulator

Slik gjør du

For å finne tilsvarende beregninger for om det vil lønne seg for deg, kan du bruke vår bolig til barna-kalkulator. Her fyller du inn følgende:

  • Antatt salgspris
  • Leieinntekt per måned
  • Boligens areal
  • Hvor mange år du ønsker at boligen skal leies ut før poden kan flytte inn
  • Anslått lånerente i perioden
  • Anslått vedlikeholdskostnad
  • Anslåtte fellesutgifter
  • - i tillegg må du huke av for om du må betale formuesskatt eller ikke

 Foto: DinSide
Foto: DinSide Vis mer


Eksempel to: Ettromsen

Prisen på små typiske studentleligheter i de store byene har falt betraktelig siden toppen i fjor. Det er nå mulig å få en ettroms til rundt en million i de store studiebyene.

Skjermdumpen til høyre viser hvordan du finner ut hvor mye du kan låne og være gjeldfri om ti år. Uten å bruke en eneste krone på boligen underveis.

Ikke bare for rikinger

Det kan kanskje synes litt voldsomt for noen. Egenkapital på rundt 500.000 kroner. Det tilsvarer fribeløpet du kan arve fra for eksempel to besteforeldre - eller foreldre.

Husk også på at dette er gjort med forbehold om at boligen skal være helt nedbetalt innen en gitt periode. Det er ingen som sier at du ikke skal la barna dine være med på å betale ned på boliglånet - eventuelt sponse dem litt ved å dele på å betale ned. Når de flytter hjemmefra vil du jo uansett få endel ekstra kroner å rutte med hver måned.

Investere i bolig til barna: Synes du det er en løsning som er skattemessig smart for foreldrene og en god støtte for barna, eller er det med å bidra til at unge i dag ikke blir økonomisk selvstendige? Diskuter under.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!