<strong>Lønner det seg for deg å investere i en ekstra bolig? Foto:</strong> Colourbox.com
Lønner det seg for deg å investere i en ekstra bolig? Foto: Colourbox.com Vis mer

Lønner det seg å kjøpe bolig til barna?

Se hvor mye egenkapital du må ha for at det skal lønne seg.

Publisert
Sist oppdatert

Renten er rekordlav, og selv om boligprisene i snitt er tilbake på toppnivået fra 2007, er det fortsatt mulig å gjøre kupp. Har du en betydelig egenkapital, kan det å kjøpe en ekstra bolig være en lønnsom investering. Gunstige skatteregler gjør at du får krympet formuen din med minst 70 prosent, og du gjør en investering du også kan tjene godt på - i et langtidsperspektiv.

Særlig forlokkende er det kanskje for deg som har barn, og ønsker å hjelpe dem med et stabilt sted å bo i en studie- eller etableringsfase.

100.000-kroners spørsmålet er: Lønner det seg?

Vår smarte bolig til barna-kalkulator hjelper deg med lønnsomhetsberegningene. Den viser deg hvor mye egenkapital du bør ha for at det skal lønne seg å kjøpe en bolig som barna etterhvert kan få bo i.

Lønnsom sparing

Vi tar utgangspunkt i at du har en betydelig egenkapital, som du ellers ville plassert i en annen form for sparing. Hvilken type sparing som vil lønne seg mest over tid er det vanskelig å spå, men sparing i bolig er skattemessig gunstig, ettersom ligningsverdien er langt lavere enn den egentlige verdien av boligen.

Du kan også lese mer om ulike former for sparing i vår artikkel der vi sammenligner sparing i aksjer og sparing i bolig. Merk at artikkelen er fra 2007 og at markedet den gangen var annerledes - men hvordan utregningene er foretatt kan være nyttig lærdom.

Eksempel: Liten treroms
La oss se på et tenkt eksempel: Du finner en leilighet til 1,6 millioner kroner. Boligen har to soverom, og leies i dag ut for 12.000 kroner i måneden. Fellesutgiftene er på 1.500 kroner, og banken din har gitt deg et fastrentetilbud på 4 prosent de neste ti årene.

Du har en toåring, og ønsker at boligen skal være ferdig nedbetalt om 16 år, slik at han kan ha mulighet til å flytte inn. Nedbetalingen og diverse utgifter skal i utgangspunktet finansieres av leieinntekter alene.

Ifølge vår kalkulators beregninger vil boliglånet være nedbetalt om 16 år dersom du spytter inn 493.645 kroner i egenkapital og lånet er på 1.106.355 kroner.

Hvor mye er din bolig verdt? Finn ut med vår boligtakstkalkulator

Slik gjør du

For å finne tilsvarende beregninger for om det vil lønne seg for deg, kan du bruke vår bolig til barna-kalkulator. Her fyller du inn følgende:

  • Antatt salgspris
  • Leieinntekt per måned
  • Boligens areal
  • Hvor mange år du ønsker at boligen skal leies ut før poden kan flytte inn
  • Anslått lånerente i perioden
  • Anslått vedlikeholdskostnad
  • Anslåtte fellesutgifter
  • - i tillegg må du huke av for om du må betale formuesskatt eller ikke

Les også: Nå bør du refinansiere

 Foto: DinSide
Foto: DinSide Vis mer


Eksempel to: Ettromsen
Har du ikke de aller største kravene til standard, er det faktisk mulig å få en ettroms til rundt en million i de store studiebyene.

Skjermdumpen til høyre viser hvordan du finner ut hvor mye du kan låne og være gjeldfri om ti år. Uten å bruke en eneste krone på boligen underveis.

Ikke bare for rikinger

Det kan kanskje synes litt voldsomt for noen. Egenkapital på rundt 500.000 kroner. Men det tilsvarer fribeløpet du kan arve fra for eksempel to besteforeldre - eller foreldre. Og arv er gjerne årsaken til at man har ekstra penger å investere.

Husk også på at dette er gjort med forbehold om at boligen skal være helt nedbetalt innen en gitt periode. Det er ingen som sier at du ikke skal la barna dine være med på å betale ned på boliglånet - eventuelt sponse dem litt ved å dele på å betale ned. Når de flytter hjemmefra, vil du jo uansett få endel ekstra kroner å rutte med hver måned.

(Deler av artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide.)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer