Lønner det seg å bruke koks?

Koksforhandler hevder koks er langt mer miljøvennlig og lønnsomt enn ved.

Trond Paasche, energirådgiver i Enova, er sterkt uenig i at koks er billig og miljøvennlig.  Foto: Wikimedia Commons/Koks.no/Enova
Trond Paasche, energirådgiver i Enova, er sterkt uenig i at koks er billig og miljøvennlig. Foto: Wikimedia Commons/Koks.no/Enova Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Om du ønsker å redusere kostnader til boligoppvarming, er koks ofte det rimeligste alternativ sammenlignet med elektrisitet, olje, gass og ved.Spesial Koks»


Tidligere denne uken kunne DinSide fortelle at Norge snart er tom for ved, og at de som har planer om å ha en varm vinter foran peisen, bør skynde seg.

Men du trenger selvsagt ikke å fryse i hjel denne vinteren bare fordi du var litt seint ute. Det finnes nemlig et annet alternativ.

– De som prøver koks går ikke tilbake til ved. Med koks holder det at du fyller på to ganger i døgnet, og det holder jevn temperatur hele dagen, sier Tor-Martin Kvalsund, daglig leder ved Spesial Koks AS, til DinSide.

Vestlendinger er de som foreløpig bruker mest koks i Norge, ifølge Kvalsund. Men det er mest gamle mennesker som gjør dette.


– En kollega fra Haugesund kunne lese i dødsannonsene at han mistet stadig flere og flere kokskunder. De er en utdøende rase. Folk i dag kjenner nesten ikke til koks, forteller Kvalsund.

Bjørkeved er ikke best: Disse tresortene gir mest varme

– Bare tull fra A til Å

Men Trond Paasche, energirådgiver i Enova, er sterkt uenig i påstandene fra Spesial Koks:

    Fordeler med fyring av koks: Kontinuerlig forbrenning, fyring døgnet rundt. Svært enkel å regulere etter energibehovet. Helt fra en kjølig høstdag til en iskald vinternatt. Med en god koksovn kan en 25 kg sekk vare opp mot en hel uke, når den går på sparebluss. Fyring med koks er bedre for miljøet enn ved, skriver Spesial Koks på nettsiden.
Energirådgiveren reagerer spesielt på dette punktet:

Fyring med koks er bedre for miljøet enn fyring med ved.

– Det er bare tull fra A til Å. Regelrett frekt! Koks er basert på fossilt brennstoff og har høyt utslipp av CO2 i størrelsesorden 3.000 g/kg koks. I tillegg har koks cirka 15 ganger mer utslipp av svovel i forhold til ved. Når det gjelder svevestøv har koks mindre utslipp, sier Paasche til DinSide og legger til:

– Vi anbefaler ikke bruk av fossile brensler slik som koks. Enova har som mål at bygg skal gå over fra fossile brensler til fornybare varmekilder. Enova går ikke ut med anbefalinger for å bruke energibærere som er basert på fossilt brennstoff. Dette er produkter som ikke er basert på fornybare brensler og gir høyt utslipp av CO2.

Dette svarer Kvalsund:

– Bare tull er det ikke. Jeg synes han går veldig bastant ut.

Trenger du ny peis? Her er de ni beste vedovnene

– Bedre luftkvalitet med koks

Tor-Martin Kvalsund i Spesial Koks mener at koks er som medisin for syke piper, i motsetning til brenning av rå ved, som gir den største fare for pipebrann. Foto: Privat
Tor-Martin Kvalsund i Spesial Koks mener at koks er som medisin for syke piper, i motsetning til brenning av rå ved, som gir den største fare for pipebrann. Foto: Privat Vis mer


Kvalsund viser til «Maxibrite», og forteller at det er et produkt av typen renset antrasitt, som er godkjent av Hetas, som stiller strenge krav før godkjenning blir gitt.

– I Storbritannia er det for eksempel ikke lov å brenne ved i tettbebygde områder, noe som er tillatt for Hetas godkjente røykfrie produkter. Oslo ville ha fått en betydlig bedre luftkvalitet om det ble brent Maxibrite i steden for ved på grunn av vesentlig redusert mengde svevestøv. Kan enklest forklare dette med pipa på mitt hus; Når jeg fyrer med koks er det ingen tegn til røyk ut fra pipen. Om jeg derimot fyrer med ved ser en røyken og kjenner lukta godt, skriver Kvalsund.

Når det gjelder Paasches utsagn om at «koks har høyt utslipp av CO2», spør Kvalsund følgende:

– I forhold til hva? Her må virkningsgrad av ildsted og kvalitet på ved, tas med i betraktningen, påpeker Kvalsund.

Se huset som nesten ikke bruker strøm

–Pellets og ved er billigere

Påstanden om at koks er rimeligere energi enn ved og elektrisitet, tar Paasche heller ikke for god fisk og viser til dette regnestykket.

Her konkluderer han med at prisen på koks er 1,13 kr/kWh, ved er 0,99 kr/kWh, og pellets er 0,74 kr/kWh. (Her kan du se forutsetningene for regnestykket og beregningene.)

– Som du ser er det ikke store forskjellen i pris på ved kontra koks, men ved vinner med lavere pris. I tillegg for miljøet er det ikke tvil om at vedfyring kommer seirende ut. Pellets er betydelig lavere i pris og gir stabil varme gjennom hele fyringen på grunn av temperaturstyring. Så besparelsen kan være ennå høyere. Ved fyring med ved og koks er det vanskeligere å regulere temperaturen, skriver Paasche i en epost til DinSide.

Kvalsund hevder derimot at virkningsgraden av en koksovn er betydelig mye høyere enn en vedovn, og argumenterer med at du slipper at store mengder oppvarmet luft blir sugd ut av huset. Han mener også at koks holder temperaturen i huset mye jevnere.

Myndighetene ville også ha oss til å fyre slik - men hvorfor tok ikke pelletsfyringen av?

Brenner koks i vedovn


Det Paasche derimot er enig i, er at koks har markedets høyeste brennverdi, og at koks tar mindre plass enn ved. Men det er en ting han synes er viktig å få fram:

– Man bør man kontrollere at ovnen er tilpasset koksfyring. Det er de færreste som har rene koksovner, selv om leverandøren påstår dette, påper Paasche.

Det er ikke Kvalsund helt enig i.

– Jeg har selv en Jøtul panorama, som ikke er beregnet for koksfyring. Jeg har satt inn en rist, tenner opp peisen i november og lar den stort sett brenne ut februar. Over peisen har jeg en temperaturføler, og når jeg fyrer med Maxibrite ligger temperaturen over på mellom 40 og 80 grader. Om jeg fyrer med ved går den lett opp i 110 grader, og temperaturen stiger raskt til det ubehaglige i stuen, forklarer Kvalsund.

Han mener det finnes mange ovner i Norge som er laget for multi fuel, som betyr at koks og briketter kan brennes. En fordel med å ha en ren koksovn, er at den kan strupe over- og undertrekk.

– Mange av dagens ovner har ikke askeskuff/rom og er ikke egnet for koksfyring. De har et brennkammer uten rist der man må skrape ut aske. Høyden i ovnene er lave, og faren for at ovnen blir for varme er absolutt til stede. Selvfølgelig kan enkelte få til å benytte koks, men det er nok dessverre mange som kan komme til å fylle inn for mye, forklarer Paasche i Enova.

For deg som kjøper ved: Favn, sekk eller pall?

– Koks fungerer som en piperenser

Ifølge Enova bør du være forsiktig med å bruke en rist som brenner stikkflammer når du bruker koks.

- Ifølge fabrikanten er peisen min uegnet for koks. Men den har blitt fyrt med det siden 2001. Dette er bilde av min Jøtul Panorama, med kurv for brenning av koks, sier Tor-Martin Kvalsund. Foto: Tor-Martin Kvalsund
- Ifølge fabrikanten er peisen min uegnet for koks. Men den har blitt fyrt med det siden 2001. Dette er bilde av min Jøtul Panorama, med kurv for brenning av koks, sier Tor-Martin Kvalsund. Foto: Tor-Martin Kvalsund Vis mer


– De som ønsker å fyre med koks bør få kontrollert om vedovnen kan benyttes til koksfyring. Det er fare for at det blir for varmt for ovnen, slik at den kan gå i stykker og ikke minst kan det medføre fare for branntilløp, sier energirådgiveren.

– Alle ildsted bør kontrolleres. Det må også nevnes at "Renset Antrasitt" faktisk fungerer som en piperenser, for det skjer en kjemisk reaksjon med sot på pipeveggen. Koks er som medisin for syke piper, i motsetning til brenning av rå ved, som gir den største fare for pipebrann, svarer Kvalsund.

Daglig leder ved Spesial Koks AS sier til DinSide at salgskurvene på koks er rimelig stabile. Kvalsund beskriver pelletsovner som «galskap» og «ran», og mener koks er et mye bedre alternativ.

Det er Enova uenig i:

– Ved og pellets er basert på fornybare brensler og CO2 balansen er nøytral, som vil si null utslipp av klimagassen CO2. Pelletskaminer har automatikk som styrer innmating av pellets til brennkammeret. Disse kaminene gir jevn stabil varme og kan også styres med dag og nattsenking, og er sikker i drift. Kaminen har lukket forbrenning, lav overflatetemperatur, og veldig lavt utslipp av partikler, forklarer Paasche.